Ege mi, Akdeniz mi? Tatilciler bu yıl nereyi tercih etti?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Ege mi, Akdeniz mi? Tatilciler bu yıl nereyi tercih etti?
A
a

Artık tatil yapmak bir lüks haline geldi. Yüksek enflasyon ve artan fiyatlar, vatandaşları daha ekonomik seçeneklere yöneltti. Özellikle konaklama ve yeme-içme maliyetlerindeki artış, turizmde önemli bir düşüşe neden oldu. Bu yaz, vatandaşlar kamp yapmayı tercih ederken, turizmciler de yeni stratejiler geliştirmek zorunda kaldı

Sütiş Eskişehir
Artan fiyatlar, bu yıl birçok vatandaşın tatil yapma hayalini ertelemesine neden oldu. Her yıl milyonlarca misafir ağırlayan tatil beldeleri bu yıl ekonomik krizin derinleşmesiyle sessiz bir dönem geçirdi. Özellikle konaklama ve yeme-içme sektöründeki fiyat artışları, turist saysında gözle görülür bir azalmaya yol açtı. Bu sezonun geçtiğimiz senelere göre tatmin etmediğini belirten turizm acentesi sahibi Ercan Akmeşe, vatandaşın tatil alışkanlıklarının değiştiğini ve 15-20 yıl öncesine döndüklerini söyledi.

Akmeşe, Ege Bölgesi’nin geçen seneye göre fazla tercih edilmediğini söyleyerek, “Malum piyasa şartları doğrultusunda tatilci vatandaşlarımızın da alım gücü geçmiş yıllara göre düştü ve tatil alışkanlıkları değişti. Beklentiler biraz daha minimum hale geldi. Sezon ortalamamıza baktığımız zaman 3 kişilik bir aile, her şey dahil konseptli 5 yıldızlı bir otelde ortalama 30-40 bin lira arasında tatil yapabiliyor. Bir yıl öncesine göre Ege de çok iyi yakaladığımız satış volümü vardı ama bu sene tamamıyla Akdeniz Bölgesi’ne kaydı ciddi anlamda düşüş yaşadık. Genelde talep edilen bölgemiz Antalya’ydı. Side başta olmak üzere, Belek, Kemer, Alanya tercih edildi”diye konuştu.

EGE BÖLGESİ BU SENE SÖNÜK GEÇTİ

Akdeniz Bölgesi’nin vatandaşlar tarafından daha çok tercih edildiğini dile getiren Akmeşe, vatandaşın fiyat ve tesis sunumlarını göz önünde bulundurarak otel tercihi yaptıklarını belirterek, “Antalya Bölgesi’ndeki oda sayısı tesis sayısı, Ege’ye göre çok daha fazla.Akdeniz’de kısmı de olsa rekabet unsuru vardı. Ege’de biraz daha sınırlı bu yüzden Ege’de fiyat değişikliği politikası uygulanmadı. Sezon başında kurban bayramı başta olmak üzere fiyatlar çok yüksekti. Kurban bayramını Türkiye’de geçirmek isteyen misafirlerimiz fiyatların yüksekliğinden şikayet edip tatilleri Yunanistan ya da Mısır’da değerlendirdiler. Bunu gören Ege otelleri başta olmak üzere diğer otellerde dönem dönem indirim yaptılar. Paralelinde dünyada Türkiye’ye gelen birçok ülke var, Rusya ve Almanya gibi,bazı acentelerden kaynaklanan rezervasyon iptalleri oldu öyle olunca aksiyonlar oluştu. İç pazarda türk halkına yaradı son dakika satışlarında güzel fiyatlar yakaladık.” dedi.

20 YIL ÖNCESİNE DÖNDÜK

Vatandaşların artan fiyatlardan dolayı oteli tercih edemediklerini ve genellikle kamp tatilini tercih ettiklerini söyleyen Akmeşe, “Sezon başında rahatsızlık verici fiyatlar gördük. Biz misafirlerimize telaffuz ederken bile sıkıldık. Mayıs ve Haziranın ilk periyodunda deniz tatili yapmak isteyen müşterilerimiz önüne çıkan fiyatlardan dolayı değişiklikler yaptılar. Bu sene ciddi anlamda kamp turizmi ve çadır turizmi şıkları ön plana çıktı buda bizim sektörümüzü yüzde 25 civarında sekteye uğrattı. İnsanlar artık 15-20 yıl öncesine döndü diyebilirim” ifadelerini kullandı.

Bir diğer turizm acentesi sahibi Dinçer Aydemir ise sezonun tatmin etmediğini ve geçen yıllara göre çoğu vatandaşın tatile gidemediğini belirterek şöyle devam etti:

“Misafirler bu sene 40 bin lira bandındaki otelleri tercih ettiler. Bu fiyat 2 yetişkin 1 çocukla ortalama 5 gecelik tatil için geçerli bir fiyattır. Genelde Akdeniz ve Bodrum revaçtaydı. Marmaris, Kuşadası, Datça’da da çeşitli talepleri karşıladık. Şehrimizdeki insanların Side’ye karşı fazla bir ilgisi vardır herhalde daha ince kum ve ultra her şey dahil konseptlerin fazlalılığı olduğu için diye düşünüyorum. Bu bölgedeki tesislerde diğer bölgelere nazaran daha yüksek segmentte olduğu için tercih ediliyor. Geçtiğimiz senelere oranla 5’te 2 oranında bir azalma var, kişi sayısını çok zor yakaladık sezon bitmek üzere. Geçirdiğimiz yaz sezonu bizi kesinlikle tatmin etmedi. Ciro anlamında yüksek cirolara sahip olabiliriz ama kişi bazlı düşünürsek geçtiğimiz senelere göre çoğu misafirimiz tatile gidemedi”
 
Kaynak : Sonhaber Gazetesi - Emrah Köse
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi