Duhha Suresi Okunuşu, Duhha Suresi (Vedduha Duası) Arapça Yazılışı, Okunuşu, Türkçe Anlamı ve Tefsiri, Fazileti ve Faydaları (Diyanet Meali & Dinle)

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Duhha Suresi Okunuşu, Duhha Suresi (Vedduha Duası) Arapça Yazılışı, Okunuşu, Türkçe Anlamı ve Tefsiri, Fazileti ve Faydaları (Diyanet Meali & Dinle)
A
a

Vedduha Suresi olarak da bilinen Duha Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 93. suresidir ve 11 ayettir. Mekkî bir suredir, yani Muhammed'in (s.a.v.) peygamberliğinin ilk dönemlerinde, birçok zulüm ve zorlukla karşılaştığı bir zamanda nazil olmuştur. Bu sure, Allah'ın rahmetinin güçlü bir hatırlatıcısı olarak kabul edilir ve onu okumanın bu dünyada ve ahirette birçok faydası vardır. Bu mak

Sütiş Eskişehir
Duha Suresi Arapça olarak yazılmıştır ve Kur'an'ın Mufassal bölümünün bir parçasıdır. 93. suredir ve Arapça "Vel-Duha" ifadesiyle başlar. Sure yapısı itibariyle 11 ayetten oluşur ve Kur'an'daki en kısa surelerden biri olarak kabul edilir.

Duha Suresi'ni doğru bir telaffuzla okumak istiyorsanız, Mishary Rashid Alafasy veya Abdul Rahman Al-Sudais gibi nitelikli bir okuyucu tarafından sesli okunuşunu dinlemeniz önerilir. 

İşte Duha Suresi'nin Arapça yazılışı:


وَالضُّحَىٰ

وَاللَّيْلِ إِذَا سَجَىٰ

مَا وَدَّعَكَ رَبُّكَ وَمَا قَلَىٰ

وَلَلْآخِرَةُ خَيْرٌ لَّكَ مِنَ الْأُولَىٰ

وَلَسَوْفَ يُعْطِيكَ رَبُّكَ فَتَرْضَىٰ

أَلَمْ يَجِدْكَ يَتِيمًا فَآوَىٰ

وَوَجَدَكَ ضَالًّا فَهَدَىٰ

وَوَجَدَكَ عَائِلًا فَأَغْنَىٰ

فَأَمَّا الْيَتِيمَ فَلَا تَقْهَرْ

وَأَمَّا السَّائِلَ فَلَا تَنْهَرْ

وَأَمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّكَ فَحَدِّثْ

Duha Suresi Arapça Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

1-3. Ved duhâ. Vel leyli izâ secâ. Mâ veddeake rabbuke ve mâ kalâ.

4. Ve lel âhıratu hayrun leke minel ûlâ.

5. Ve le sevfe yu'tîke rabbuke fe terdâ.

6. E lem yecidke yetîmen fe âvâ.

7. Ve vecedeke dâllen fe hedâ.

8. Ve vecedeke âilen fe agnâ.

9. Fe emmâl yetîme fe lâ takher.

10. Ve emmâs sâile fe lâ tenher.

11. Ve emmâ bi ni'meti rabbike fe haddis.

Duha Suresi Türkçe Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1- Andolsun kuşluk vaktine

2- ve dindiği zaman o geceye ki,

3- Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı!

4- Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır.

5- İleride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın!

6- O, seni bir yetim iken barındırmadı mı?

7- Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı?

8- Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi?

9- Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)!

10- El açıp isteyeni de azarlama!

11- Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!

Duha Suresi Dinle

Duha Suresi'nin Anamı Ve Konusu

Duha Suresi, hayatımızı ilgilendiren bir dizi konuda zihnimizi açabilecek en aydınlatıcı ve düşündürücü surelerden biridir. Surenin 10. ve 11. ayetlerinde yoksullara ve muhtaçlara yardım etmenin önemi vurgulanmaktadır. Surenin, ihtiyaç sahiplerinin yardım istediklerinde utandırılmamaları veya küçümsenmemeleri gerektiği gerçeğini vurguladığını belirtmek zorunludur. Bunun yerine, onlara yardım elimizi uzatmak bizim görevimizdir.

Ayrıca Sure, bize bahşedilen nimetler için Allah'a şükretmenin önemini vurgulamaktadır. Bu, mutlu ve tatmin edici bir yaşam sürmek için kendimize aşılamamız gereken en önemli erdemdir. Duha Suresi'nin Türkçe tercümesini anlamak, insanların surenin öğretilerini tam olarak kavrayabilmeleri için elzemdir. Türkçe çeviri, suredeki derslerin daha kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlayarak bireylerin bunları hayatlarına etkili bir şekilde uygulamalarına olanak tanıyabilir.

Duha Suresinin Tesfiri

Duha Suresi sabahın aydınlığından ve gecenin durgunluğundan bahsederek başlar. Bu, insan hayatının iniş ve çıkışlarının sembolik bir temsili olarak kabul edilir. Allah bize, her şey ne kadar karanlık görünürse görünsün, önümüzde her zaman yeni bir gün olduğunu ve her zorluğun ardından kolaylığın geldiğini hatırlatır.

Sonraki birkaç ayette, Allah Peygamber'e (s.a.a) onu terk etmediğini ve ondan nefret etmediğini garanti eder. Bu önemlidir, çünkü o dönemde Peygamber (s.a.v.) İslam'ı yayma görevinde birçok zorlukla karşılaşıyordu ve kendi halkı tarafından dışlanmış hissediyor olabilirdi. Allah ona her zaman kendisiyle birlikte olduğunu ve ahiretin bugünden daha önemli olduğunu hatırlatır.

5. ayette Allah, Peygamber'e (s.a.v.) hoşnut olacağı kadar çok şey vereceğini vaat eder. Bu, Allah'ın sonsuz merhametinin ve cömertliğinin bir hatırlatıcısıdır ve O'na iman eden tüm inananlar için geçerlidir. Durumumuz ne kadar zor görünürse görünsün, Allah her zaman her şeyi daha iyiye çevirebilir.

Sonraki birkaç ayet Allah'ın insanlığa olan ilgisinden bahseder. Allah bize, bizi yetim, kayıp ve yoksul olarak bulduğunu, doğru yola ilettiğini, rızıklandırdığını ve kendi kendimize yeterli kıldığını hatırlatır. Buna karşılık Allah bize yetimi ezmememizi, dilenciyi kovmamamızı ve lütfunu her zaman ilan etmemizi emreder.

Duha Suresini Okumanın Faydaları ve Faziletleri

Duha Suresi, Allah'ın merhametini ve insanlığa olan ilgisini güçlü bir şekilde hatırlatır ve onu okumanın birçok faydası vardır. Bu sureyi sabah okuyanın gün boyunca ihtiyaçlarının karşılanacağı, akşam okuyanın ise gece boyunca ihtiyaçlarının karşılanacağı söylenir. Ayrıca, umut ve güven verdiği için bu surenin zorluk ve sıkıntı zamanlarında okunması tavsiye edilir.

Sonuç olarak, Duha Suresi bize Allah'ın merhametini, ilgisini ve rehberliğini hatırlatan güçlü bir suredir. Bu sureyi okumanın birçok faydası vardır ve düzenli olarak okunması tavsiye edilir. Okunuşunu, Arapça yazılışını, tercümesini ve tefsirini anlayarak, bu sureye ve Kuran'daki önemine olan takdirimizi derinleştirebiliriz.

7 Kere Duha Suresini Okumanın Faydaları

Eğer bir kişi Duha suresini sabah ve akşam yedi kez okursa, değerli hiçbir şeyini kaybetmez. Yüce Allah onları bulaşıcı hastalıklardan ve kötü niyetli kişilerin kötülüklerinden koruyacaktır. Dahası, Allah sadece bu bölümü okuyan kişiyi değil, sevdiklerini de koruyacaktır. Bu, Allah'ın, Kendisine sığınan ve rehberlik isteyenlere bahşedebileceği koruma ve nimetlerin güçlü bir hatırlatıcısıdır. Öyleyse, bu bölümü içtenlik ve bağlılıkla okuyalım ve Yaratıcımızın merhametine ve sevgisine güvenelim.

Duhâ suresi abdestsiz okunur mu?

Duha Suresi ezberden okunacağı zaman abdest almaya gerek yoktur. Yine de abdest alarak dua okumak çok daha faydalıdır.

İhlas Suresi
Kadir Suresi
Kafiurun Suresi
Mülk Suresi



 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi