Cuma Suresi Okunuşu, Arapça Yazılışı, Okunuşu, Türkçe Anlamı ve Tefsiri, Fazileti ve Faydaları (Diyanet Meali ve Dinle)

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Cuma Suresi Okunuşu, Arapça Yazılışı, Okunuşu, Türkçe Anlamı ve Tefsiri, Fazileti ve Faydaları (Diyanet Meali ve Dinle)
A
a

Cuma Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 62. suresidir ve her Cuma günü Cuma namazı olarak da bilinen haftalık cemaat namazı sırasında okunur. Sure 11 ayetten oluşur ve Müslüman toplumu ile ilgili rehberlik ve öğretiler sağlar. Bu makalede, Cuma Suresi'nin okunuşu, Arapça yazılışı,Türkçe anlamı ve yorumunun yanı sıra faziletlerini ve faydalarını inceleyeceğiz.

Sütiş Eskişehir
Kur'an'ın 62. suresi olarak da bilinen Cuma Suresi, Cuma namazı olarak bilinen haftalık cemaat namazı sırasında okunur. 11 ayetten oluşan bu sure, Müslüman toplumuna ilişkin rehberlik ve öğretiler sunmaktadır. Bu makalede, Cuma Suresi'nin okunuşu, Arapça yazılışı, Türkçe çevirisi ve yorumunun yanı sıra faziletlerini ve faydalarını inceleyeceğiz.

Cuma Suresi Okunuşu

1. Yesebbihu lillahi ma fiyssemavati ve ma fiyl'ardıl elmelikilkuddusil-'aziyzilhakiymi.1. Yesebbihu lillahi ma fiyssemavati ve ma fiyl'ardıl elmelikilkuddusil-'aziyzilhakiymi.

2. Huvelleziy be'ase fiyl'ummiyyiyne resulen minhum yetlu 'aleyhim ayatihi ve yuzekkiyhim ve yu'allimuhumulkitabe velhıkmete ve inkanu min kablu lefiy dalalin mubiynin.

3. Ve ahariyne minhum lemma yelhaku bihim ve huvel'aziyzulhakiymu.

4. Zalike fadlullahi yu'tiyhi men yeşa'u vallahu zulfadlil'azıymi.

5. Meselulleziyne hummiluttevrate summe lem yahmiluha kemeselilhımari yahmilu esfaren bi'se meselulkavmilleziyne kezzebu biayatillahi vallahu la yehdiylkavmezzalimiyne.

6. Kul ya eyyuhelleziyne hadu in ze'amtum ennekum evliyau lillahi min duninnasi
fetemennevulmevte in kuntum sadikıyne.

7. Ve la yetemennevnehu ebeden bima kaddemet eydiyhim vallahu 'aliymun bizzalimiyne.

8. Kul innelmevtelleziy tefirrune minhu feinnehu mulakıykum summe tureddune ila 'alimilğaybi veşşehadeti feyunebiiukum bima kuntum ta'melune.

9. Ya eyyuhelleziyne amenu iza nudiye lissalati min yevmilcumu'ati fes'av ila zikrillahi ve zerulbey'a zalikum hayrun lekum in kuntum ta'lemune.

10. Feiza kudıyetissalatu fenteşiru fiyl'ardı vebteğu min fadlillahi vezkurullahe kesiyren le'allekum tuflihune.

11. Ve iza reev ticareten ev lehveninfaddu ileyha ve terekuke kaimen kul ma 'ındallahi hayrun millehvi ve minetticareti vallahu hayrurrazikıyne.

Cuma Suresi Arapça Yazılışı


بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ
يُسَبِّحُ لِلَّـهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ الْعَزِيزِ الْحَكِيمِ
هُوَ الَّذِي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولًا مِّنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِن كَانُوا مِن قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ
وَآخَرِينَ مِنْهُمْ لَمَّا يَلْحَقُوا بِهِمْ ۚ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ

Cuma Suresinin Türkçe Anlamı

1.Göklerdeki ve yerdeki her şey, mülkün sahibi, mukaddes, mutlak güç sahibi, hüküm ve hikmet sahibi olan Allah'ı tespih eder.

2.O, ümmîlere, içlerinden, kendilerine âyetlerini okuyan, onları temizleyen, onlara kitabı ve hikmeti öğreten bir peygamber gönderendir. Halbuki onlar, bundan önce apaçık bir sapıklık içinde idiler.

3.(Allah o peygamberi) onlardan henüz kendilerine katılmayan başkalarına da göndermiştir. O mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.

4.İşte bu, Allah'ın lütfudur. Onu dilediğine verir. Allah büyük lütuf sahibidir.

5.Tevrat'la yükümlü tutulup da onunla amel etmeyenlerin durumu, ciltlerle kitap taşıyan eşeğin durumu gibidir. Allah'ın âyetlerini inkar eden topluluğun hali ne kötüdür! Allah, zalimler topluluğunu hidayete erdirmez.

6.De ki: "Ey Yahudi akidesini benimseyenler! Bütün insanlar değil de, yalnız kendinizin Allah'ın dostları olduğunu iddia ediyorsanız, (bunda da) samimi iseniz haydi ölümü isteyin!"
7.Ama onlar, daha evvel yaptıklarından dolayı asla ölümü istemezler. Allah zalimleri hakkıyla bilir.

8.De ki: "Sizin kendisinden kaçıp durduğunuz ölüm var ya, o mutlaka size ulaşacaktır. Sonra gaybı da, görünen âlemi de bilen Allah'a döndürüleceksiniz de, o size yapmakta olduklarınızı haber verecektir."

9.Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.

10.Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.

11.(Durum böyle iken) onlar bir ticaret veya bir oyun eğlence gördükleri zaman hemen dağılıp ona koştular ve seni ayakta bıraktılar. De ki: "Allah'ın yanında bulunan, eğlence ve ticaretten daha hayırlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır."

Cuma Suresi Dinle

Cuma Suresi Hakkında

Cuma Suresi, Allah'ın var olan en güçlü ve bilge varlık olduğunu vurgulamakta ve İslam'ın takipçilerini onu övmeye ve yüceltmeye çağırmaktadır. Sure ayrıca, Müslümanlara iman ve doğruluk yolunda rehberlik etmek üzere gönderilen Allah'ın elçisi olarak Muhammed Peygamber'in önemini vurgulamaktadır. "O, ümmîlere kendi içlerinden bir elçi gönderendir" ayeti, Muhammed'in ümmî olduğunu ancak Müslüman toplumuna rehberlik etmesi için bir elçi olarak gönderildiğini vurgulamaktadır.

Bu surenin konusu, peygamberlerin gönderilmesindeki ilahi hikmet ve faydalar, vahyin yol gösterici etkinliği ve Cuma namazıyla ilgili bazı düzenlemeler etrafında dönmektedir. Sure, önceki ve sonraki bazı surelerin açılış ayetlerine benzer şekilde, Allah'ın güzel isimlerinden dördünü içeren bir övgü ayetiyle başlar.

Bu sure, ilahi hidayetin önemine ve peygamberlerin bunu insanlığa iletmedeki rolüne ışık tutmaktadır. Allah'a iman ve itaatte sebat etmenin öneminin yanı sıra, özellikle Cuma günleri düzenli olarak cemaatle namaz kılmanın gerekliliğini vurgular. Sure, Allah'ın yüce isimlerinden bazılarını zikrederek ve müminleri O'nun azameti ve heybeti üzerinde düşünmeye teşvik ederek Allah'ın sıfatlarını güzel bir şekilde vurgular.

Genel olarak bu sure, ilahi rehberliğin nimetlerini ve başarılı ve tatmin edici bir yaşam için onu takip etmenin önemini güçlü bir şekilde hatırlatır. Etkileyici ayetleri inananlara imanlarını güçlendirmeleri, bilgi edinmeleri ve eylemlerinde ve sözlerinde doğru olmak için çaba göstermeleri konusunda ilham verir.

Cuma Suresinin Faziletleri

Cuma Suresi'nin okunmasının birçok fazileti ve faydası vardır. İslam, Kur'an'ın tamamını okumanın Allah'a yaklaşmanın ve ondan bereket istemenin bir yolu olduğunu öğretir. Bununla birlikte, Cuma Suresi gibi belirli bir surenin okunmasının da kendine özgü faziletleri vardır. Bu surenin Cuma günleri okunmasının özellikle faydalı olduğu düşünülmektedir.

Cuma Suresinin Faydaları

Peygamber Muhammed'in Cuma günü Cuma Suresi'ni okuyan kişiye Allah'ın bir yıl boyunca oruç tutmanın ve Kadir Gecesi'nde dua etmenin sevabına denk bir sevap vereceğini söylediği bildirilmektedir. Ayrıca Cuma günleri Cuma Suresi okumanın kişiyi kabir azabından ve cehennem ateşinin azabından koruyacağına inanılır.

Manevi faydalarının yanı sıra Cuma Suresi'nin okunması ve anlaşılması günlük hayatta pratik faydalar da sağlayabilir. Sure, Müslümanlara topluluğun ve toplu ibadetin önemini hatırlatır. Hidayet ve bilginin değerini vurgular ve kalbin ve ruhun arındırılması gerektiğini vurgular.

Cuma Suresi Kuran'da Kaçıncı Sayfada?

Cuma Suresi kısa sureler arasında yer alıyor. 11 ayetten oluşan bir suredir. Sure Sebbeha kelimesi ile başlar. Bu sure aynı zamanda Müsebbihat sureleri arasında bulunuyor. Mushaftaki sıralaması 62'dir. İniş sırası ise 110. Suredir. Sure 28. Cüz içerisinde yer alır. Medine döneminde nazil olan sureler arasında yer alıyor. Cuma Suresi Kuran'da 552. sayfada yer almaktadır.

Cuma Suresi, Kur'an-ı Kerim'de Müslüman toplumu ilgilendiren rehberlik ve öğretiler sağlayan önemli bir suredir. Cuma günleri okunmasının birçok fazileti ve faydası vardır ve bireylerin Allah'a yaklaşmasına ve ondan bereket istemesine yardımcı olabilir. Surenin tercümesini ve yorumunu anlamak, Müslümanlara topluluğun, rehberliğin ve kalbin ve ruhun arınmasının önemini hatırlatarak günlük hayatta pratik faydalar da sağlayabilir.

İhlas Suresi
Kadir Suresi
Kafiurun Suresi
Mülk Suresi
Duhha Suresi
Maun Suresi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi