BU KİŞİLER KENDİNİ YÖNETEMEYECEK

ABONE OL:google news abone ol butonu
BU KİŞİLER KENDİNİ YÖNETEMEYECEK
A
a

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan: Teknoloji...

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Turan: Teknoloji bebekleri bile esir aldı. 2000’den sonra doğanlar 2030-2040’tan sonra kendisini yönetemeyecek. Sistem, çocuğa hayat becerisi kazandırmıyor. Bir milyon lira verseniz de işyeri bile açamayacak.

Çocuklar esaret altında
Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi Bilim Kurulu Başkanı da olan Prof. Dr. Turan, Yeni Yüzyıl Gazetesi'ne verdiği röportajda "Günümüzün hastalığı teknoloji bağımlılığı artık bebekleri bile esir aldı. Bu nesil görsel okuyor. Günde 5-6 saat bilgisayar kullanmak da, 20 bardak portakal suyu içmek de zararlı. Türk çocukları da teknoloji bağımlısı oldu. 2000 sonrası doğanların, doğuştan gelen potansiyellerini ortaya çıkaramıyor. Bu çocuklar 2030, 2040’lara gelindiğinde kendilerini yönetemeyecek” dedi.

Anneanne-dede formülü
Çocukların, parmak kaslarını kullanamadığı ve kalem tutamayacak hale geldiğini söyleyen Prof. Dr. Turan sözlerini şöyle sürdürdü: Bu çağ, teknoloji değil sorun çağı. 90’larda internetin ortaya çıkması, okullarda-evlerde oyun alanlarının azalması, çocuk sayısındaki düşüş, boşanma artışı, medyanın pedagojik özensizliği nedenleriyle çocuklar çok yönlü yetiştirilemiyor. Geleneksel aile yapısı, Türkiye’de de bozuldu. Çocuk, büyükanne- büyükbabayla yaşam şansını kaybetti. Oysa, çocuk annesinden daha çok anneanneyi ve babadan daha çok dedeyi örnek alıyor. Anne-babanın çalışma hayatına girmesiyle çocukların hayatı bir bütün olarak algılama ihtiyacı zayıfladı.

Stratejik sır 0-7’de gizli
Prof. Dr. Turan: 0-7 yaş çocuğun yaşamını belirleyen stratejik dönem. ‘Çocuk 7’sinde neyse 70’inde o’ sözü doğru. Müfredat fazla akademik, biz de ‘bilimsel olmasın’ demiyoruz. Ders dışı etkinlikler artmalı. Çocuğun gelişimi için düşüp-kalkması oynaması şart. Okulların, bahçesi en az bina kadar olmalı. Cumhuriyet tarihinin en verimli,öğretmenleri sistemde ama müfredat hayat becerisi kazandırmıyor. Bugün doğana 25 yaşında 1 milyon TL verseniz bir işyeri açamayacak ya da evlense evliliğini yürütemeyecek. Mesela en çok boşanma fen mezunlarında. Çünkü sosyal ve kültürel yönleri eksik kalıyor, ilişki yönetemiyor.

Günde 3 bin kelime yetmez
Prof. Dr. Turan: Öğretmen, aile, toplum ve çocuk bir bütündür. Akademik verilere göre: Bir ailede konuşulan kelime sayısı 6 binin üzerindeyse, çocuk hayatta çok başarılı oluyor. Ortalama bir Türk ailesinde 3 binden az kelimeyle konuşuluyor. En derin yanlızlık, toplu taşıma araçlarında. Yaygın akıllı telefon kullanımı, çağın getirdiği büyük yalnızlığın resmidir. Öyle ki bazı insanlar eşinin doğum anını bile sosyal medyada paylaşıyor. Aslında paylaştığı fotoğraf değil, kişisel yalnızlığı.

ANNE-BABALAR NE YAPMALI?
* Her çocuk potansiyel olarak kendine özel bir dünyadır, kimseyle karşılaştırmayın
* Anne-baba çocuğa nitelikli vakit ayırsın, birlikte yemek yesin
* Çocuğunuzun yaşamında oyunun yer almasını sağlayacak çaba içerisinde olmalısınız
* Çocuk, büyükanne-büyükbaba, teyze-hala, dayı-amca gibi yakınlarla vakit geçirsin
* Her çocuğu bir yetişkin olarak görüp, sorumluluk verin çocuğunuza asla, ‘babacığım-anneciğim’ demeyin. Doğrusu, oğlum-kızımdır.
* Anne-babanın hatalı hitabı çocukların anlam dünyasını karıştırıyor. ‘Kitap oku’ demek yerine aileler de kitap okuyarak örnek olmalı.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
Ayhan BÜYÜKGÜN 7 Mart 2016 11:16

Sehattin TURAN hocam bu makalesini okullarda televizyonlarda anlatmalı kişiler çocuklarına aşkım cicim sevgilim dememeli hocam çok güzel konulara değinmiş askıda kalmasın vatandaşada anlatılsın

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi