RSV Virüsü! RSV Virüsü Nedir? RSV Virüsü Bulaşıcı Mıdır? RSV Hangi Hastalıklara Neden Olur? 

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç  RSV Virüsü! RSV Virüsü Nedir? RSV Virüsü Bulaşıcı Mıdır? RSV Hangi Hastalıklara Neden Olur? 
A
a

Solunum Sinsityal Virüsünün kısaltması olan RSV, solunum yollarını etkileyen yaygın ve oldukça bulaşıcı bir virüstür. Son dönemde özellikle çocuklarda çok sık görülmeye başlanan RSV hastalığı ile ilgili anne babaların merak ettiği sorular çoğaldı. RSV virüsü nedir, belirtileri ve tedavisi nedir? RSV virüsü bulaşıcı mıdır? RSV hangi hastalıklara neden olur? İşte merak edilen soruların cevapları...

Sütiş Eskişehir
Özellikle bebekler arasında çok yaygın olan RSV virüsü  her yaştan insanı etkileyebilir. Bebeklerde, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda bronşiyolit veya zatürre gibi ciddi hastalıklara yol açabilen  RSV enfeksiyonu hakkında çok sorulan o soruları yanıtladık. İşte RSV virüsü nedir, belirtileri nelerdir, bulaşıcı mıdır ve tedavisi nedir? 

RSV Virüsü Nedir?

Solunum sinsityal virüsünü (RSV),  anlamak çok önemlidir çünkü çok yaygındır; neredeyse tüm çocuklara iki yaşına gelene kadar bu virüs bir şekilde bulaşmış olur. Çok ciddi sonuçları olsa da çoğunlukla RSV enfeksiyonu, kolaylıkla soğuk algınlığıyla karıştırılabilecek hafif semptomlarla sonuçlanır.

RSV virüsü, parainfluenza virüs ailesine ait bir RNA virüsüdür. Genellikle kış aylarında salgınlar oluşturup, solunum yollarını etkileyerek bronşiolit, zatürre, bronşit gibi enfeksiyonlara neden olur. Bazı durumlarda RSV virüsü, çok ağır seyredebilir. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda hastaneye yatış gerektirebilir.

RSV onlarca yıldır tıbbi araştırmaların ilgi odağı olmuştur. İlk kez 1950'lerin sonlarında çocuklarda çok sayıda bronşiolit vakasıyla ilişkili olduğu tespit edildi. O zamandan bu yana etkili bir RSV aşısı geliştirme çabaları sürüyor ancak henüz tam olarak o noktaya gelinemedi. 

RVS Virüsü Nedenleri

RSV veya Solunum Sinsityal Virüsü, genellikle hafif, soğuk algınlığı benzeri semptomlarla sonuçlanan, ancak bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde ve yetişkinlerde ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilen yaygın bir virüstür. Tıpkı soğuk algınlığı gibi RSV'nin de bulaşma yolları vardır.

RSV Virüsü Bulaşıcı Mıdır, Nasıl Yayılır?

RSV genellikle virüs taşıyan bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında solunum damlacıkları yoluyla yayılır. Ancak kapı kolları, anahtarlar, oyuncaklar gibi üzerinde virüs bulunan bir yüzeye dokunduktan sonra yüzünüze, özellikle burnunuza ve ağzınıza dokunduğunuzda da yayılabilir. RVS özellikle şu şekilde hızla yayılır;

• Virüs sert nesneler ve yüzeylerde birkaç saat yaşayabilir.
• RSV okullar ve çocuk bakım merkezleri aracılığıyla hızla yayılabilir.

RSV virüsünün bulaşması birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Tipik olarak hastalar yaklaşık 3 ila 8 gün boyunca bulaşıcıdır. Ancak ciddi enfeksiyonlar hastaların, özellikle de bebeklerin ve küçük çocukların virüsü daha uzun süre, hatta bazen birkaç haftaya kadar yaymasına neden olabilir.

RSV Enfeksiyonu için Risk Faktörleri

Herkes RSV enfeksiyonuna yakalanabilse de, bazı kişiler daha yüksek risk altındadır. Özellikle;
• Bebekler, özellikle prematüre bebekler ve altta yatan sağlık sorunları olanlar.
• Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler.
• 65 yaş üstü yetişkinler.

RVS Virüsü Belirtileri Nelerdir?

İster bebeklerde ister yetişkinlerde RSV enfeksiyonunun belirtilerini anlamak çok önemlidir.

Bebeklerde RSV enfeksiyonunun yaygın belirtileri

Çocuklarda, özellikle de bebeklerde belirtiler başlangıçta soğuk algınlığı gibi görünebilir. Fark edebileceğiniz bazı yaygın RSV belirtileri şunlardır;

- Öksürük
- Hapşırma
- Burun akıntısı
- İştah azalması
- Huysuzluk

Yetişkinlerde RSV enfeksiyonunun belirtileri

Yetişkinlerde RSV enfeksiyonunun belirtileri daha hafif olmasına rağmen, bebeklerdekine oldukça benzer.

- Öksürük
- Nefes darlığı
- Burun akıntısı
- Boğaz ağrısı
- Hafif baş ağrısı

RSV Virüsünün Neden Olduğu Hastalıklar

RSV veya solunum sinsityal virüsü, yaygın olarak solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın bir nedeni olarak kabul edilmektedir. Şiddeti hafif soğuk algınlığı benzeri semptomlardan, hastaneye kaldırılmayı gerektiren ciddi enfeksiyonlara kadar değişen bir dizi hastalığa yol açabilir. RSV, en yaygın olarak, özellikle bebekler ve küçük çocuklar arasında bronşiyolite ve zatürreye yol açar. Bu koşullar öncelikle akciğerlerdeki küçük hava yollarını etkiler ve sıklıkla nefes almada zorluklara yol açar. Semptomlar arasında hızlı nefes alma, hırıltı ve ciddi vakalarda oksijen eksikliğinden dolayı mavimsi bir cilt rengi sayılabilir.

RVS Virüsü Tanısı ve Tedavisi

Bir çocuk ya da yetişin RSV virüsünün belirtilerini gösteriyorsa, doktorlar genellikle teşhis amacıyla burun veya boğaz sürüntüsü kullanır. Test hızlı ve basittir ve birkaç saat içinde sonuç verir. Günümüzde RVS virüsünü tedavi edecek spesifik bir ilaç bulunmadığından, RSV enfeksiyonunun tedavisi genellikle semptomların yönetilmesini içerir. Hastalar ateş veya ağrıyı kontrol altına almak için reçetesiz satılan ilaçları alabilirler. Dinlenme ve sıvı alımı da çok önemlidir. Daha ciddi vakalar, rehidrasyon ve oksijen tedavisinin uygulanabileceği hastaneye kaldırılmayı gerektirebilir. Unutmayın, erken teşhis bu virüsün etkili bir şekilde yönetilmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle her zaman tetikte olun ve gerektiğinde tıbbi yardım alın. RVS visrüsüne karşı aşı çalışmaları henüz tamamlanmamıştır. 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi