Eskişehir ve Alkol Ruhsatları

Alkol ruhsatı Eskişehir gündeminde zaman zaman çeşitli tartışmalar ile yer bulan bir mevzu.

15 Temmuz 2022 09:29
A
a
Sütiş Eskişehir
Alkol ruhsatı Eskişehir gündeminde zaman zaman çeşitli tartışmalar ile yer bulan bir mevzu.
Herhangi bir yerel yönetim herhangi bir bölgeye alkol ruhsatı vermeye kalktığında deyim yerindeyse çadır karışıyor.
Başta yerelde muhalefet olan Ak Parti meclis üyeleri olmak üzere iktidara paralel sendikalar, STK ve çeşitli platformlar ayaklanıyor.
Karşı olmak en tabi en özel hakları buna itirazım yok. Ancak itiraz gerekçeleri ikircikli olunca insanın itiraz efesi geliyor.
Örneğin alkol ruhsatına karşı olanların çoğu bu ruhsatın belli bir lokasyon içinde yan yana mekanlara verilmesine karşı olduklarını belirterek ikinci bir barlar sokağı istemiyoruz diyorlar.
Şehir içinde yani merkez mahallelerde alkollü mekanların yer almasını istemiyoruz. Çoluk çocuğumuzun sık sık dolaştığı yerlere istemiyoruz diyorlar.
Hadi hepsini aldık, kabul ettik diyelim.
Aynı insanlar toplu değil herhangi bir yerde tek başına ruhsat verilmesine de karşı çıkıyorlar.
Yine aynı insanlar merkezin çok dışında hatta bütün şehir yasası ile köy iken mahalle olan yerlerde de alkol ruhsatı verilmesine karşılar.
Sorun şu ki bazı insanlar özellikle iktidar partisi mensupları ve onlara yakın sendika, platform ve STK'lar mekana değil alkole, insanların alkol tüketmesine de karşılar.
Ancak bunu açık açık, net bir şekilde dile getirmek yerine çeşitli bahaneler ile anlatmaya çalışınca ortaya garip bir durum çıkıyor.
Bakınız, insanlar oy verirken sadece asfalt, çöp, standart yerel hizmetler için oy vermiyor. Özellikle Eskişehir seçmeni sandığa giderken hepsinden önce zihniyeti oyluyor.
Yerel yönetim de zihniyet olarak CHP'li isimleri göreve getirdiyse bunun sebeplerinden birisi de özgürlük ve kişisel tercihlerin müdahaleye ya da baskıya maruz kalmamasıdır.
Yani vatandaş alkole karşı, alkollü mekana karşı hatta alkollü festivale karşı olanları değil buna larşot olmayan ve isteklerine karşılık verebilecek isimleri oylamıştır.
İşte bu noktada tüm yerel yönetimlerinde hem muhalif baskılara hem de oy kaygılarına yenik düşmeden seçilme nedenlerinin yani onları seçenlerin zihniyete karşılık dirençli ve dik durmaları gibi önemli bir sorumluluğu var.
Bu illa ki şehri alkollü mekanlarla donatalım, her yere ruhsat verelim demek değil. Elbette bazı hassasiyetler gözetilmeli, ikinci bir barlar sokağı olmamalı ama hiç bir yere hiç bir şekilde ruhsat verilemiyor olmasının da önüne geçilmeli demek.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
sıra selvi 15 Mart 2023 10:34

abi senin derdin ne iki ayda bir alkole sarıyon. alkol rusatı söylemi boylemi. belediye veriyor ruhsatları git sor. milletin önüne temcit pilavı ısıtıp ısıtıp sürüyorsun. yeter.

0 1 Cevap Yaz
Vatandaş 26 Temmuz 2022 10:13

Özgürlükten bahsediyoruz ama şehrin içindeki Sazova parkında kendi getirdiğim kamp sandalyem ile oturamıyorum. Bu yasağın bir mantığı var mı sizce?

9 14 Cevap Yaz
Vatandaş 15 Temmuz 2022 16:49

Alkol bütün kötülüklerin anasıdır diyor Kuran-i Kerim de konu kapanmıştır. Müslüman olan herkes buna uymak zorundadır

40 21 Cevap Yaz
Yazık

Kuranda yazanı bilmeyip yorum yap, sonra hanefi mezhebindenimde. İmamı azam ebu hanifenin alkol için Kuranı açıklamasındaki yazdığını oku önce.

12 21
Vatandaş 15 Temmuz 2022 15:48

Barlar sokağı denen yerde bazı çay ocaklarında aleni içki servisi var. Bu nasıl iş anlamak mümkün değil. Denetim yok bişey yok kim naptığı belli değil.

25 18 Cevap Yaz
Yazık

Akkardeş acaba din eğitimi verildiği söylenen yerlerdeki taciz olaylarına tepkin ne acaba? Onuda söylermisin?

18 24
Yurttaş Sedat 15 Temmuz 2022 12:37

Sigara mesela, saglığa zararlı ama her gün yeni yeni içicilerle buluşuyor. Adeta bir mikrop misali, toplumun içindeki her yaştan insana yayılıyor. Sigara içme yaşı, çocuklarda dokuza kadar düştü. Peki akpliler buna bir çözüm bulabilmişler mi? Dilekolay yirmi yıldır iktidarda olan parti, niye bu sigaranın zararlarını topluma daha çok idrak ettirememiş? Niye bu sigara şirketlerine yol vermiş? Niye sigaralar peynir ekmek gibi heryerde satılır olmuş? Sözde yasak ama vergisi tatlı, parası tatlı tabi. Bugün sigaraya,  isteyen herkes ulaşabiliyor. Alkol kötüde sigara daha az mı kötü? Ruhsat bahhane, alkol bahhane vergisi şahhane değil mi? Birde karşı çıkıyorlar, ikiyüzlülük gereği tabii ki

16 23 Cevap Yaz
Ergün

Sigaranın azaltılması için alınan tedbirlerden, ücretsiz sigara bıraktırma kampanyalarından haberiniz yok sanırım

24 18
Yurttaş Sedat

Basit birer kamu spotu olan sigara bıraktırma kampanya reklamları neye yarar? Bu kadar zararlı bir meretin yayılmasına engel olmak için sigara firmalarına ta en baştan engel olup önleri tıkansaydı bu zehir bu kadar yayılır mıydı? Bugün tütüncüler bile beşer, onar paket sarma sigara satıyor. Devlet uyuyor kardeşim, hani sarma yasaktı? Cezası vardı? Herşeyden haberim var yani merak etmeyin

4 16
millet

Yahu bu ne saçma bir yorum. Sen çocuğunu evde sigaraya karşı eğitemiyorsan devlet ne yapsın. Devlet sigara kullanımını azaltmak için stk lar aracılığla uyarılarda bulunuyor. 18 yaş altına sigara satışını yasakladı. Kullanmanın zaralı olduğuna dair 7/24 yayın yapıyor.Yasaklasın mı? Daha yeni pandemi döneminde dışarıda sigara içmek yasak dendi. Millet bir taraflarını yırttı. Nasıl yasak olur diye. Özgürlüğümüzü kısıtlayamassın diye.Bu nedenle sen ailen içinde Çocuklarına kullanmamaları konusunda eğitmelisin. Kullanmamaları konusunda daima kontrol altında tutacaksın. Önce aile içinde bunu çözeceksin.

16 15
Karapınarlı 15 Temmuz 2022 12:21

Akpliler önce, karapınar toki binalarının altında müzik son ses açıp bira şarap içenleri, toki binalarının etrafını açık hava meyhanesine çevirenlere bi gelsin baksın. Huzur bırakmadılar, gündüzü ayrı gecesi apayrı. Arabasını getiren alem yapıyor. Hani çok hassaslar ya bu konuda. Biz insan değil miyiz? Şehir içindeki dükkanlara ruhsat ruhsat diye sataşacaklarına, gelsinler toki evlerinin etrafını görsünler. Şu yaptıkları tamamen tribünlere oynamaktır. Uyanık olan anlar, neyin peşinde olduklarını

15 22 Cevap Yaz
Harbi

Boş konuşan Karapınar lı arkadaş eskişehir de belediye ler akp demi ki ruhsat versinler. Bilir bilmez hemen atlamayın az biraz araştırmacı olun.

18 12
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi