Eskişehir'in üstün zekalı öğrencileri 60 yıl sonra bir arada!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'in üstün zekalı öğrencileri 60 yıl sonra bir arada!
A
a

1965 yılında Eskişehir'de pilot bölge olarak seçilen bir proje kapsamında üstün zekalı olarak seçilen 15 öğrenci, 60 yıl sonra tekrar bir araya geldi. Bu duygusal buluşmada, üniversite profesörlerinden kaptan pilotlara, emniyet müdürlerinden doktorlara, adli tıp uzmanlarından opera ve bale yönetmenlerine, boğaz köprüsünün yapımında görev alan mühendis ve mimarlara kadar pek çok başarılı isim yer aldı.

Sütiş Eskişehir
1965 yılında pilot bölge olarak seçilen Eskişehir'de bine yakın öğrencinin içinden üstün zekalı olarak 15 öğrenci seçildi ve bu öğrenciler için bir eğitim projesi oluşturuldu. Bu 15 öğrenciden biri olan İzmir Konak Emniyet Müdür Yardımcılığı'ndan emekli Cengiz Akkerman, 60 yıl sonra arkadaşlarıyla ve öğretmeniyle bir araya geldi. İçlerinde üniversite profesörleri, kaptan pilotlar, emniyet müdürleri, doktorlar, adli tıp uzmanları, opera ve bale yönetmenleri, boğaz köprüsünün yapımında görev alan mühendis ve mimarları ve Eskişehir Odunpazarı Modern Müze'nin dizaynında çalışan Çevre İl Müdür Yardımcısı gibi pek çok görevde bulunan o dönemin öğrencileri, duygusal anlar yaşadı.

"BİR ARAYA GELDİĞİMİZDE DUYGUSAL ANLAR YAŞADIK"

Şu anda 66 yaşında olan Cengiz Akkerman, o yılları şöyle anlattı: "1965 yılında Şarhöyük İlkokulu'nda okurken, üstün zekalı çocukları seçme ve ayrı bir sınıf oluşturarak üst özel sınıf teşkil edilmesi amacıyla sınavlar yapıldı. Öğretmenlerimizin tespitleriyle Eskişehir ilçe, köy ve mahallerinde ki farklı okullarda bine yakın öğrenciyle sınav yapıldı. CHP İnönü hükümetinin Mili Eğitim Projeleri çerçevesinde ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite olmak üzere yetiştirilmesi ülkeye kazandırılması amacıyla Eskişehir'de ki çocukların zeki olduğu öngörülerek Ankara tarafından bir proje başlatıldı. Bu bine yakın öğrencinin içinden seçilen 15 kişi içinde ben de vardım. Bu 15 öğrencinin içinde şu an da üniversite profesörleri, kaptan pilotlar, emniyet müdürleri, doktorlar, adli tıp uzmanları, opera ve bale yönetmenleri, boğaz köprüsünün yapımında görev alan mühendis ve mimarları, Eskişehir Odunpazarı Modern Müze'nin dizaynında çalışan Çevre İl Müdür Yardımcısı gibi çok  zeki arkadaşlarımız vardı. Ben şahsi araştırmalarım sonucu 60 yıl sonra bu arkadaşlarımızın her birini buldum. Tabii bazıları vefat etmiş. Eskişehir Öğretmen Evi'nde bir araya geldiğimiz de hepimiz hüngür hüngür ağladık. Bilhassa 90 yaşındaki öğretmenimizin ömrü uzadı" dedi.

“ORTAOKUL DÜZEYİNDE EĞİTİM VERİLDİ”

O dönem verilen eğitimle ilgili de bilgiler veren Akkerman, " Bizlere İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Yunusemre İlkokulu müdürünün himayelerinde özel bir eğitim verildi. O dönem müfredatta olmayan müzik, resim, ingilizce gibi dersleri 2'inci sınıfta almaya başladık. Bizlere Amerikan sistemindeki ortaokul düzeyinde eğitim verildi. 4 yıl süren eğitim sürecimiz siyasi sebeplerle sona erdi ve her birimiz ayrı yerlere dağıldık. Öğretmen köy enstitülerinden mezun olmuş ve o dönem sınıf öğretmenliğimizi yapan Sabri Eren, bizim için çok kıymetli bir hocadır. Bizlerdeki ışığı o görmüştür. Kendisine teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
 
Kaynak : MUHABİR - TUĞÇE KAŞ
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi