Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğimizden bu yana etkinlik ve hissiyat anlamında en yoğun ve en verimli dönemi yaşıyoruz. Sürecin başından beri gelmemiz gereken noktaya ancak yeni ulaşabildik. Ulaştığımız nokta yerini bulmuş olacak ki geçtiğimiz aylarda bu seneye dair yapılan sert muhalefet yerini ılımlı bir havaya çevirmiş.
Önceki gün Eskişehir basını ile birlikte gittiğimiz Türkvizyon tanıtım toplantısı sonrası bunu daha net anladım. Vali Tuna’nın da katıldığı bir çay sohbetinde Eskişehir’li gazetecilerle Vali Bey’in sohbetini müdahil olmadan dinledim. Yapılan övgülere ve etkinlik yorumlarına bakınca, “Eskişehir basını da çoğunluk olarak bu konuda mutabık olmuş” kanaatine varmak zor olmadı. Ben özellikle sessiz kaldım, zira zaten sürecin başından beri şu an söylenenleri söyleyen 4,5 kişi var ise onlardan biriydim ve bu söylemler nedeniyle fikren eleştirenlerin de, aynı doğruya ulaşması bana farklı bir haz yaşattı.
Küresel bir heyecan var
Türkvizyon’a gelecek olursak, öyle 2 satır ile anlatmak zor olacak. Yıllardır Eurovision tasası ve heyecanını yaşayan bir coğrafyanın ferdi olarak, Türkçe konuşulan 20 ülke’nin katıldığı büyük bir organizasyon’un Eskişehir olarak parçası olmak gurur verici bir şey.
300 Milyon insanın yaşadığı geniş bir coğrafya, Eskişehir’de gerçekleşecek bu yarışmayı takip edecek. Sosyal Medya’da ufak bir gezinti yapın, Eskişehir farkına varmasa bile milyonlarca kişi şimdiden Türkvizyon’u sahiplenmiş ve takip ediyor. Bazı ülkeler Eurovision’a değil Türkvizyon’a katılacağını açıklıyor ve temsilcilerin seçileceği ülkelerde şimdiden büyük bir rekabet yaşanıyor.
Bu taze heyecan, bu sinerji ve Eskişehir’de gerçekleşecek bu büyük organizasyon için Eskişehir’de ki herkes hazır olsun. Türkvizyon finalinde belki TDKB açılışını gölgede bırakacak görsel bir şölen de bizleri bekliyor olacak.
“Eskişehir de tanıtıldı”
2 Eylül gazetesi yazı işleri müdürü Cihan Yıldırım’da yazısında bu konuya değinmiş. Geçen seneki tanıtım etkinliğinde sükût’u hayale uğradığımız bir husus vardı. Koskoca Başkentlik tanıtımına yaygın basın kuruluşları pek ciddiyet göstermemiş ve yer vermemişti. Bu kez ilgi üst düzeyde idi. “Bu kalabalık ilgi ve canlı yayın bolluğunda sadece Türkvizyon değil, Kültür Başkentliği ve Eskişehir içinde birkaç kelam etmek lazımdı” diye düşünürken, hem Vali Tuna hem de TDBK Ajansı Genel Sekreteri Kocabıyık; içimden geçenin fazlasını yaptılar. Eskişehir’i ve başkentlik sürecini anlattılar uzun uzun ve senenin başında yapamadığımız tanıtımı yaparak, gönlümüzdeki kırıklığında rövanşını almış oldular. Evliya Çelebi’nin Yabana yabancı olmayan Eskişehir söylemleriyle gerçekten güzel bir işe imza attılar.
“Başkentlik süreci Haziran’a uzayacak”
Bu arada önemli bir bilgilendirme yapalım. Birçoğumuz Bakanlar Kurulu kararıyla başlayan Başkentlik sürecinin resmi olarak 2014’de biteceğini zannediyorduk. Bu konuda Vali Tuna’dan öğrendik ki bu süre “yasa’da yapılacak bir değişikle birlikte Haziran ayına kadar uzatılacak” Yani resmi süreç devam edecek ve kalıcı eserler için bütçe aktarımı sıkıntısız bir şekilde yapılabilecek. Bu bilgi de “kalıcı eserlere resmi süreç olmadan kaynak aktarılamaz” söylentisini rafa kaldıran güzel bir gelişme oldu.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...