Eskişehir’imizin kültürel değerlerine yönelik pek çok akademik çalışma olmasına rağmen, onların toplumun erişebileceği duruma getirilmesi ve yaygınlaşması konusunda aynı şeyi söylemekte biraz zorlanıyorum…
Kökleri Sivrihisar’a dayanan, eserleri sadece yaşadığı dönemi değil, günümüze de ışık tutan Sinan Paşada bu değerlerimizden biri…
Öncelikle Sivrihisar Belediyesi’ni ve emeği geçen tüm akademisyenleri; hem Sinan Paşa’nın daha geniş kitlelere duyurulması hem de tüm hayatını Sinan Paşa ve eserlerine vakfetmiş olan, hocaların hocası, Prof. Dr. Mertol TULUM hocaya armağan olarak yayınladıkları iki ayrı kitaptan dolayı da kutluyorum…
Ayrıca bir Eskişehirli olarak Prof. Dr. Mertol Tulum Hoca’ ya, Sinan Paşa ve eserlerinin daha iyi anlaşılması ve Türk kültürüne yaptığı büyük katkılardan dolayı teşekkür ediyorum…
Kitaplardan birisi “Sivrihisarlı Sinan Paşa ve Nesir Edebiyatı” diğeri ise “Türk Dünyasının Ulu Çınarı Mertol Tulum Kitabı” adlarıyla yayımlanmıştır…
Bu vesileyle sizlerle kitaplardan alıntıladığım kadarıyla kısaca Sinan Paşa’dan söz etmek isterim; “Sivrihisar’ın gururu ve Türk edebiyatının en büyük mizah ustası Nasrettin Hoca’nın torunlarından, İstanbul’un ilk kadısı olan ve “İlim Dağarcığı” olarak anılan Hızır Bey’ in oğludur. Hem babasından hem de onun etrafındaki büyük bilginlerden aldığı derslerle iyi yetişmiş olduğundan, daha 23 yaşındayken Fatih Sultan Mehmet tarafından kendisine “Sultan Hocası” ünvanı verilmiştir. Daha sonra da “Vezirlik” rütbesi verilen Sinan Paşa, bu tarihten itibaren “Hoca Paşa” olarak anılacak, kısa bir süre sonra da “Veziriazam” olacaktır…”
Gerçek anlamda müthiş bir zekâ kudreti ve kıvraklığı ile bir söz ve mana ustası olması, dili kullanmadaki üstün yeteneği, ona edebiyat tarihimizde ayrıcalıklı bir konum kazandırmıştır…
Sinan Paşa ve Mertol Hocamız hakkında söyleyeceklerimi, bu küçük köşe yazısında ifade etmem elbette mümkün değil…
Daha fazlasını merak edenler için, bu iki kitabı öneriyorum. Kalın sağlıcakla…
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...