Bu yıl kış ve ilkbahar aylarında beklenen yağışların gerçekleşmemesi hem ekili tarım alanlarında hem de içme suyu sıkıntısı yarattı.
Bu yıla kadar yazın çok sıcak aylarında o da bir veya iki ay sürerdi, tüketimin artmasından dolayı su kalabak suyu sıkıntısı yaşardık.
ESKİ Genel Müdürlüğü de bu sıkıntının aşılması için gece mesai yaptırarak damacanaları doldurtarak, icabında sakaların iki vardiya yaparak suyu dağıtarak açığın kapatılması için gayret gösterirdi.
Amma velakin bu yıl beklenen yağışların gerçekleşmemesinden dolayı Türkmen Dağı’ndaki Kalabak Su Kaynağının da azalmasıyla şehirde ciddi oranda kalabak suyu sıkıntısı yaşanmaya başlandı.
Sucular Odası Başkanı Gazi Kaya’ya soruluyor.
‘Kalabak suyundaki sıkıntı neden kaynaklanıyor?’
Cevap: ‘Türkmen Dağı’ndaki Kalabak Suyu kaynağından çıkan su geçen yıllara oranla yarı yarıya azaldı. Kalabak su deposunda 80 bin damacana dolumu yapılması lazım. Su az gelince bu rakam gerçekleşmiyor. 80 bin damacana yerine 50-60 bin dolum olunca sıkıntı buradan kaynaklanıyor.’
Sucular Odası Başkanı Gazi Kaya, su sıkıntısının Türkmen Dağı’ndaki kaynağın yüzde 50 azalmasından kaynaklandığını iddia ederken, ESKİ Genel Müdürü Şahap Bayraktar da başka bir iddia attı ortaya.
“BİZ SAKALARA SUYU VERİYORUZ
ONLAR NE YAPIYOR BİLMİYORUZ”
ESKİ Genel Müdürü Şahap Bayraktar, ‘Biz sakalara her gün düzenli olarak su veriyoruz. 140 saka var. Bunları tek tek takip etmemiz mümkün değil. Markete mi, bakkala mı veriyor onu Allah biliyor. Suyun bittiği doğru değil’ diyor.
Genel Müdür Şahap Bayraktaroğlu, Sucular Odası Başkanı Gazi Kaya’nın yaptığı açıklamayı bir ölçüde yalanlıyor.
Dün Genel Müdür Şahap Bayraktaroğlu’na telefon ettim.
‘Yaşanan kuraklık nedeniyle dağdan gelen su miktarında azalma söz konusu. Kalabak Su Deposuna gelen su miktarı değişiyor. Biz de gelen su miktarına göre sakalara yüzde 10 kota uyguluyoruz. Ancak sakalara verdiğimiz su miktarı Eskişehir’in ihtiyacını karşılar. Sakalar bizden aldıkları suların tamamını mahallelere dağıtıyor mu? Yoksa Sucular Odası’nın kurmuş olduğu Alo Su Şirketine mi verip dağıtıyorlar bilmiyorum. Sakalar mahallelerde satması gereken suyu bakkallara, marketlere verdiklerinin fotoğraflarını çektirdim. Eğer vatandaş daha çok mağdur olursa Alo Su’ya verdiğimiz suyu keserek sakalara veririz.’
SAKALARDA 1,75 KRŞ
ALO KALABAK’TA 3 TL
Sakalar Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürlüğü’nden bir damacana suyu eğer rakam değişmedi ise 90 kuruşa alıyorlar. Vatandaşa 1 lira 75 kuruşa satıyorlar. Sucular Odası bünyesindeki Alo Su Şirketi ise 3 TL’ye satıyor. ESKİ’den aldığı fiyatın iki mislinden daha fazla fiyatla. Eğer ESKİ’den 85 kuruşa aldıkları bir damacana suyu mahallelerde değil de Alo Su hattından satıyorlarsa, bir damacana da kar marjı yüzde iki yüzleri geçiyor.
Burada mağdur olan vatandaş. Kapısının önüne kadar Saka’dan bir damacana suyu 1 Lira 75 kuruşa alması gereken vatandaş, sakanın gelmemesi veya ‘su kalmadı’ diyerek yok satmasıyla, piyasada 12 kilosu 3 TL’nin altında başka su olmaması nedeniyle ‘Alo Su’ya mahkum oluyor.
Gerçekten de Sakalar mahallelerde satması gereken damaca suları marketlere, bakkallara veya ‘Alo Su’ Şirketine veriyorsa, bunlar da tespit edildiyse gereken yapılmalı.
Hiçbir sakanın vatandaşı susuz bırakmaya hakkı yok.
TRAMVAY SSK VE OTOGAR’A DA GİTMELİ
Çankaya-Yenikent ve ESOGÜ tramvay hattı hizmete girdi. Çankaya ve Yenikent Mahallelerinde oturanlar memnun. Henüz tam alışmadılar. Ancak 10-15 gün sonra alışırlar. Dün sabah Yenikent Mahallesinde Piri Reis Durağında tramvaya bindim. Gültepe durağında ise yanıma bir bayan oturdu.
‘Sizi tanıyorum, gazetecisiniz. Yıllardır tramvayı bekledik. Ancak güzergah çok ters. Aktarma için OGÜ durağında beklemek zorunda kalıyoruz. Hiç olmazsa yarım saatte veya saat başında Çankaya’dan kalkan tramvay SSK veya Otogar’a direk gitmeli. Bende SSK veya Otogar istikametine gideceksem işim de çok acil değilse o tramvayı beklerim. Emek-71 Evler Mahallerinde yaşayanlar nasıl direk çarşıya tek tramvayla gelebiliyorsa bizlerde tek tramvay ile çarşıya veya otogar’a gidebilmeliyiz’ diye dert yandı.
Aslına bakarsanız bayan haklı. Çankaya’dan OGÜ’ye gelen yolcu, aktarma yapmak için en az 5 dakika bekliyor. Bu süre bazen 7-8 dakikaya çıkıyor. Yarım saatte olmasa bile saatte bir Çankaya-SSK veya Çankaya Otogar arasında direk sefer yapılması halinde bu sorunu çözecektir.
Vatandaşların bu önerisi ESTRAM Yetkilileri tarafından dikkate alınmalı.
*-*******
Fıkra:
Bunadın galiba!
Temel güzel bir at almış, yalnız bir problem var. At ahıra girip çıkarken kulakları ahirin üst kirişine değiyor, hayvanin cani yanıyor...
Bir cumartesi günü Temel almış eline bir ege ahirin üst kirişini eğeliyor.
Oldukça zor bir işlem olduğu için de iki saattir uğraşmakta... O sırada oradan geçmekte olan bir ihtiyar soruyor Temel'e ve atın kulaklarının kirişe değdiğini anlayınca, akil veriyor:
"Oğlum böyle uğraşma al eline bir kazma da aşağıdaki toprağı kaz, daha kolay olur.."
Temel cevap veriyor:
"Amca iyice bunadın galiba.. Atin ayakları sürtse dediğin doğru da, atin kulaklari sürtüyor, kulaklari... Anladin mi?
*-*********