“13 Ekim 2013”
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna Yeni Stadyum ve Kent Meydanı ile ilgili açıklamalarda bulunmuş. Vali Tuna "Yeni stadın maliyetinin Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı kaynaklarından karşılanmasına karar verdik. Eski stadın yıkılması ve yerine yapılacak meydanı da Toki'nin yapmasını karara bağlayacağız. Stadın tamamlanması 2015 yılı olarak ön görülüyor" dedi.
“30 Temmuz 2013”
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yıkılacak olan Eskişehir Atatürk Stadyumu'nu yerine 'Eskişehir Türk Dünyası Meydanı' adıyla bir kent meydanının yapılacak dedi.
“13 Haziran 2013’deki “Köşe yazımda ise bakın ben ne demişim”
“Ben Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti için ayrılan ve maalesef bu anlamda şu ana dek pek doğru kullanılmayan yaklaşık 400 milyon TL bütçeden, stadyumun yapımı için 100 milyon TL’lik bir bedelin TOKİ’ye verilmesini istiyorum. TOKİ’nin de bu bedel karşılığında mevcut stadyum alanına dokunmayarak Eskişehir de yaşanan bu sonu gelmez tartışmanın son bulacağına inanıyorum.
Malum Türk Dünyası kapsamında kalıcı eserler epey önemli. Bu anlamda Türk Dünyası Atatürk Stadyumu gibi önemli bir eserin kalıcı olarak kazandırılması, 2013’ün Eskişehir adına bırakabileceği en güzel izlerden birisi olur. “Bunu yapmak için herhangi bir engel var mı? Yok!”
“Daha ne olsun”
Demek ki aklın yolu bir olunca ortak noktada buluşmak zor olmuyor. 13 Haziran’dan önce Eskişehir’de bir panelde önerdiğim sonra ısrarla yazdığım bu konu dün Vali Tuna’nın yaptığı açıklamalardan sonra tam’ da arzu ettiğim, önerdiğim foruma kavuştu. Hem Eskişehir yeni bir meydana sahip olacak, hem yeni bir stadyum’a hem de bunlar için kimseye tek kuruş borcumuz olmayacak. Kimse bunlar karşılığında Eskişehir’den bir talepte bulunamayacak.
Öte yandan Yeni Stadyum, Kültür Başkentliği sürecinin en kalıcı eseri olarak yıllarca teşekkür edilecek bir iz bırakacak. Üstüne üstlük Eskişehir’de en sığ tartışmalardan biri daha bitmiş oldu. Daha ne olsun?