MERKEZ PARTİ KURULUYOR MU?

MERKEZ PARTİ KURULUYOR MU?

15 Ağustos 2014 18:15
A
a
Sütiş Eskişehir
Liderleri cumhurbaşkanı olan partiler en az bir veya iki seçim arası ayakta kalabiliyorlar. 12 Eylül 1980’de Türk Silahlı Kuvvetlerinin emir komuta zinciri içinde gerçekleştirdiği askeri müdahaleden sonra 17 siyasi partinin faaliyetleri yasak edildi. 16 Ekim 1981 de ise tamamen kapatıldılar. 1992 yılında ise yeniden açılmalarına dair kanun çıkarıldı.
 
12 Eylül 1980 darbesinin ardından geçen üç yıl sonra siyasi partilerin yeniden kurulmasına izin verildi. 24 Ocak Kararları’nı hazırlayan Turgut Özal’ın liderliğindeki Anavatan Partisi 6 Kasım 1983 tarihinde yapılan genel seçimlerden birinci parti çıktı.
Turgut Özal, 10 Ağustos’ta cumhurbaşkanı seçilen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin lideri Recep Tayyip Erdoğan gibi parti içerisinde güçlü bir liderdi. Anavatan Partisi girdiği ikinci dönem seçimlerinden yine büyük zaferle çıkarak tek başına iktidar oldu.
Özal 1989’daki cumhurbaşkanlı seçiminde aday oldu. Sosyal Demokrat Halkçı Parti ve Doğru Yol Partisi meclise girmeyerek seçimi boykot etti. İlk turda Turgut Özal 247, ANAP Burdur Milletvekili Fethi Çelikbaş 18 oy aldı. 17 oy boş çıkarken 3 oy geçersiz sayıldı. İkinci turunda 284 milletvekilinin katıldığı oylamada adaylardan Başbakan Turgut Özal 256 oy alırken, Çelikbaş 17 oy aldı. 2 oy geçersiz sayılırken 9 oy boş çıktı. 31 Ekim 1989 tarihinde gene muhalefetin katılmadığı 3. tur oylamasında Turgut Özal 263 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 8’inci Cumhurbaşkanı oldu. 9 Kasım 1989 tarihinde resmi olarak görevine başladı.
 
ÖZAL VE DEMİREL’SİZ
PARTİLER DAĞILDI
17 Nisan 1993 tarihinde 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal kalp ve koroner yetmezliğine bağlı tansiyon düşmesi sonucunda yaşamını yitirdi. Süleyman Demirel 4 Mayıs tarihinde, Turgut Özal’ın beklenmeyen ölümüyle boşalan Cumhurbaşkanlığına adaylığını ilan etti. 8 Mayıs günü TBMM’de yapılan seçimin ilk turunda Demirel 234 oyda kalarak yeterli çoğunluğu sağlayamadı. İkinci turda Demirel 225, öteki partilerin adayları Kamran İnan (ANAP) 95, Lütfi Doğan (RP) 49, İsmail Cem (CHP) 25 oy aldı. 16 Mayıs’taki üçüncü turda Doğru Yol Partisi dışında koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) desteğiyle 244 oy olan Demirel Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı olarak seçildi. O günkü Anayasa gereği cumhurbaşkanları bir dönem görev yapabiliyorlardı.
Turgut Özal cumhurbaşkanı seçildikten sonra partisinden elini çekti ve Anavatan Partisi dağıldı ve bugün Demokrat Parti ile birleşti.
Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğunda, ‘arkama dönüp partimde neler oluyor diye bakmam’ dedi. Gerçekten kendisinden sonra Doğru Yol Partisi içerisinde ‘neler olup bitiyor’ bakmadı. DYP Demirelsiz girdiği her seçimde kan kaybetti. Anavatan Partisi ile birleşerek Demokrat Parti adını aldı. Ancak ANAP ve DYP’ye de siyaset yapanların büyük çoğunluğu 2001 yılında eski İstanbul Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başını çektiği kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi’ne kaydılar. Tıpkı ANAP-DYP-Saadet Partisi’ne oy veren seçmenler de Ak Parti’ye kaydılar.
10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan ilk kez halkoyu ile yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olarak ilk turda seçildi. Ak Parti’nin kurucusu ve üç dönemdir yaptığı genel başkanlık ve başbakanlık görevlerine veda ya hazırlanıyor. 28 Ağustos’ta Abdullah Gül’ün görev süresi dolmasıyla cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak.
 
ERDOĞAN, PARTİ TABANINA
‘DAĞILMAYIN’ MESAJI VERDİ
Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle partinin başından ayrılacağı için yeni genel başkan ve başbakan kim olacak tartışmaları başladı.
Parti içerisinde başbakanlık yarışı için hazırlıklar yapıldığını duyan Erdoğan’da kendisine verilen resepsiyonda, parti içinde birlik beraberliğin kaybolmaması için uyardı.
Bugünlerde Abdullah Gül’ün başbakan olması gerektiğini vurgulayanlar var. Yok efemdim, yeni genel başkan ve başbakanın Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun olarak partinin bu isimle yola devam etmesi gerektiğini söyleyenlerde.
Eğer genel başkanlık ve başbakanlık yarışı 27 Ağustos’ta yapılacak olan yeni genel başkan seçimlerinde olmasa bile gelecek yıl yapılacak büyük kongre öncesi daha da kızışacak.
Bu yarışta geride kalanlar tıpkı geçmişte yaşandığı gibi Ak Parti’den koparak yeni bir parti kurabilirler.
 
MERKEZ PARTİ KURULACAK MI?
İşte bu yeni parti çok uzun süreden beri konuşulan ve merkezdeki boşluğu da dolduracak bir parti olabilir. Bu bugünlerde daha çok dillendirilmeye başladı.
Ak Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi ile CHP içerisindeki ılımlı sosyal demokratları da içine alacak bir merkez partinin temelleri yeni yıldan sonra da atılabileceği konuşuluyor. Ak Parti’nin büyük kongresi öncesinde kurulup, kongrede yaşanacak olan küskünler gurubunu da içine alacağı hesapları bile şimdiden yapılmaya başlanmış.
 
LİDER KİM OLACAK?
Merkez Parti’nin eş başkanlığı olacağı, başkanlardan birisi başbakan diğeri ise genel başkan olarak partide kalacağı da konuşuluyor.
Eş Genel Başkanlardan birisi, 12. Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu diğeri ise 28 Ağustos’ta görevi sona erecek olan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olacakmış.
Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasından sonra Türkiye yeni siyasi gelişmelere gebe. Önce 27 Ağustos 2014’de yapılacak Ak Parti Genel Başkanlık yarışında neler olacak? Başbakan kim olacak? Abdullah Gül’e partide görev verilecek mi? Yoksa Gül ve ekibi partiden tasviye mi edilecek?
Bütün bu gelişmeler 27 Ağustos 2014 günü yapılacak olan Ak Parti’nin olağanüstü kurultayına bağlı.
 
 
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi