Taha Akyol, 1 Temmuz Salı günkü yazısını Şehir Üniversitesi konusuna ayırmış
Taha Akyol, 1 Temmuz Salı günkü yazısını Şehir Üniversitesi konusuna ayırmış. Akyol, her zamanki vakur duruşu, aklıselimi öne çıkaran yazım biçemini bu sefer “Üniversite Kapatmak” başlıklı yazısında göstermiş. Olayı Enver Paşa’nın ünlü deyişiyle yok kanun, yap kanun sözüyle detaylandırarak durumun vahim olduğuna parmak basmaktadır. Siyasetin bilime “Benim yanımda dur.” deme hakkının olmadığını vurgulamaktadır. Akyol, anılan üniversitenin muhafazakâr bir yapıya sahip olduğunu ancak bağımsız ve özgür akademik dünyasının olduğunu vurgulamakta.
Akyol, üniversitelerin siyasetin emrine verilmesi ya da üniversitelerin “bizden” yapılmak istenmesi, tasfiyeler yapılarak susturulmuş olmasını doğru bulmamaktadır.
Akyol ayrıca ekliyor:
Siyaset artık bilimden, üniversiteden elini çekmelidir; siyasetin görevi bilime kaynak ayırarak hizmet etmek, akademik özgürlüklere saygı duymaktır.
Gelişmiş ülke olmanın başka yolu yok, demektedir.
Kıssadan hisse: Şehir Üniversitesi ile iktidar arasındaki ilişki ve tartışmaları bir kenara koyarak Taha Akyol’un siyaset üniversite ilişkileri konusundaki görüşlerine katılıyor, yaklaşımını doğru buluyor ve alkışlıyorum.
* * *
Bilirsiniz Abbas Güçlü gazetede eğitimi işleyenlerin öncüllerinden bir olarak kabul edilir. Güçlü öncesi bu kadar sistemli, derli toplu eğitim konuları işlenmiyordu desek pek yanlış olmaz. Abbas Güçlü Milliyet Gazetesi’nde 2 Temmuz Perşembe “Formasyon kaldırıldı mı?” başlıklı bölümünde “Gelen bilgilere göre kaldırılacağı zaten daha önce de dile getirilmişti.” diyerek MEB’in “Türkiye Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı olarak uygulanacak.” haberini iletti.
Ardından “Eğer ciddi anlamda bir yüksek lisans programı uygulanacaksa doğru bir uygulama ama sulandırılırsa onun da bir yararı olmaz ve bu kez de doktora eğitimi gündeme gelebilir.” biçimindeki görüşünü ekliyor.
Kıssadan hisse: Görüşe katılıyorum. Kuşkum akademik dille hipotezim sulanma olasılığının yüksek olacağı şeklinde… İnşallah yanılırım.
Önerilerim var: Değişik alanlarda yapılan tezsiz yüksek lisans programları gözden geçirilmeli. Yazları 7 haftalık yüz yüze eğitim olanakları sağlanarak daha nitelikli hale getirilmeli diye düşünüyorum. Birer hafta değişik derslerin yüz yüze eğitimle desteklenmesi çok iyi sonuçlar yaratabilir. Yaz okullarında araştırma ve diğer derslerin uygulamalarına yer verilmesi tartışılmalıdır. Bu programlarda deneyimli, “iyi” niyetli ve nitelikli öğretmenlerle tanışma fırsatım oldu. Bu program mezunlarının tayin, terfi ve özlük hakları da gözden geçirilmeli.
* * *
Sait Gürsoy 2 Temmuz Perşembe günü köşesinde “Süper akıllı toplum” başlıklı yazısında Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu ile online yayında buluşmasına yer vermiş. Büyükuslu’nun kuruculuğunu yaptığı “Süper Akıllı Toplum Derneği” vasıtasıyla Türkiye'ye tanıtmaya çalıştığı Süper Akılı Toplum Ekonomik ve Sosyal Gelişim Modelini konuştuğunu ileterek özetle şuna parmak basıyordu:
Büyükuslu, 5.0 felsefesinin gelmekte olduğunu vurgulayarak şunları öneriyor: Bu itibarla, okul öncesi eğitimden üniversite ve sonrası hayat boyu eğitime kadar tüm eğitim süreçlerinin-modellerinin dijital teknoloji devrimi Endüstri 4.0 ve Akıllı Sosyal Dönüşümü destekleyen Toplum. 5.0 felsefesi çerçevesinde yeniden yapılandırılması gerekiyor.
Bizden de söylemesi: Korona salgını göstermiştir ki olası bir olağanüstü duruma çok hazırlıklı değiliz. Yaptık, ettik, başardık demekle gereceği saklayamayız. Başarıları takdir etmeliyiz, kabul… Ancak bugünden tezi yok uzak, açık, online sitemleri A’dan Z’ye gözden geçirerek örgünle sentez oluşturarak eğitime nitelik kazandırmalıyız.
Sadece medyatik olmakla sorunları çözemeyiz. Algı yönetimi adı üstünde algıyı yönetir. Gerçekler algı değildir. Algı günü kurtarır. Seçim kazandırır, günü savuşturur.
Sonra gerçeklerle yüz yüze kalırız.
* * *
Yılmaz Özdil 2 Temmuz Çarşamba Şehir Üniversitesi başlıklı yazısında üniversiteyle ilgili konuları kendine özgü tiye alan yazım biçemiyle ele aldı. Aziz Sancar, Ahmet Davutoğlu ve siyasi ilişkileri özetledikten sonra konuyu şimdilik Aziz Sancar Hoca’nın Türkiye’deki oyunlardan kurtulduğuna bağlıyor.
Kıssadan hisse: Üniversitelerin kuruluşu, vakıf üniversitelerinin oluşumu, yönetilmesi ile aktif siyaset üniversite ilişkilerinden ders çıkarmalıyız. Olanlar her yönüyle sorun! Üstüne üstlük sorun bir de işsiz güçsüz kalanlar! Ayrıca yığınla farklı değerlendirilen sorunlar üniversitelere kaldı yadigâr.
* * *
Emin Çölaşan Sözcü’deki 5 Temmuz Pazar günü köşesinde “Hukuk fakülteleri nerede?” başlıklı yazısında barolarla ilgili çıkartılmaya çalışılan yasa önerisinden bahisle hukuk fakültelerinin nerede olduklarını soruyordu.
Çıkarılmak istenen yasayla avukatların, baroların bölüneceğini vurguluyordu. Baroların siyasal görüş, etnik köken, inanç grupları ve partilere göre bölüneceği, avukatların güçsüz kalacağı görüşüne yer veriyordu.
Ardından soruyordu.
Türkiye’de var olan 132 hukuk fakültesi nerededir?
Hani bunu anladık, dekanlıklar kamu tüzel kişiliği olarak görüş bildirmeyi doğru bulmadılar.
Hukuk fakültesi doçentleri, profesörleri nerelerdedir?
Kıssadan hisse: Birkaç öğretim üyesi dışında bu konunun hukukçu akademisyenlerce bile yazılıp çizilmemesi hukuk adına da akademisyenler adına da vahim bir durumdur. Doğru bulanlar ve bulmayanların akademik dille bu durumu açıklamaları bence akademik bir görev ve sosyal sorumluluktur. Demokrasi ve akademik özgürlük konuşa konuşa, görüşe görüşe ve yaza yaza gelişir ve kurumsallaşır.
* * *
Latin atasözü der ki “Söz uçar, yazı kalır.”. Biz de ezbere konuşmak deyimi vardır ama ezbere yazmak deyimi yoktur. Yazmak sorumluluktur. Durmak yok, yazmaya devam…
KAYNAKÇA
Akyol, T. (2020, 1 Temmuz). Üniversite kapatmak. Erişim adresi: https://www.karar. com/universite-kapatmak-1572120
Çölaşan, E. (2020, 5 Temmuz). Hukuk fakülteleri nerede? Erişim adresi: https://www.sozcu.com.tr/ 2020/yazarlar/emin-colasan/hukuk-fakulteleri-nerede-5911662/
Güçlü, A. (2020, 2 Temmuz). Yeni öğretim yılı AÖF ve ÖSYM. Erişim adresi: https:// www.milliyet.com.tr/yazarlar/ abbas-guclu/yeni-ogretim-yili-aof-ve-osym-6251666
Gürsoy, S. (2020, 2 Temmuz). Süper akıllı toplum. Erişim adresi: https://www.sabah.com.tr/ yazarlar/gursoy/ 2020/07/02/super-akilli-toplum
Özdil, Y. (2020, 2 Temmuz). Şehir Üniversitesi. Erişim adresi: https://www.sozcu. com.tr/2020/ yazarlar/yilmaz-ozdil/sehir-universitesi-5905758/