Eskişehir'in temiz kağıdı!

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Eskişehir’in Yeşil Şehirler Programına göre değerlendirmesi” başlıklı bir çalışmayı kamuoyunun bilgisine sundu.

31 Temmuz 2024 09:13
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Eskişehir’in Yeşil Şehirler Programına göre değerlendirmesi” başlıklı bir çalışmayı kamuoyunun bilgisine sundu.

Rapor, Eskişehir’in Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından oluşturulan Yeşil Şehirler kriterlerine göre değerlendirilmesini kapsıyor.

Ciddi bir çalışma ve emek ürünü…

Yeşil bir şehrin nasıl olması gerektiği anlatılıyor ve Eskişehir’in durumunun rakamlarla ortaya koyuyor…

Arazi kullanımı, Katı çatık, su dağıtımı, tüketimi, Enerji, Sanayi, binalar, Taşıma modu, taşıtlar gibi pek çok kriter dikkate alınıyor

ESTÜ Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe’nin raporuna göre, Eskişehir’in “durum göstergelerine” göre dağılımı zayıf değil…

İyi de değil, orta diyebiliriz…

ESO’nun raporlamasına göre doğru bildiğimiz yanlışları şu şekilde özetleyebiliriz.

1-Avrupa şehri değiliz…
2-Yeterince yeşil bir şehir değiliz. (Yeşil sadece yapılan parklar anlamına gelmiyor)

Avrupa 1980’lerde “Yeşil şehirler” projesine başlattı. Yeşil ve akıllı şehirler oluşturuldu. Ülkemizde ise ne yazık ki bu projede henüz mesafe alamadı. Rapora göre Eskişehir’in Avrupa standartlarında yeşil bir şehir olabilmesinin şartları ülkemizdeki pek çok şehirden daha fazla…

ESO, şehir adına ortaya bir rapor koydu! Kamuoyu ile paylaştı. Bu raporun bir hedef haline gelmesi için şehir yöneticilerinin ciddi bir çalışma ve iş birliği yapması gerekiyor.
Bu rapor umarız ziyan olmaz…

ÜSTÜNE VAZİFE Mİ?

ESO, pek çok konuda rapor hazırlıyor.  Sanayi ile ilgili değil de ilk kez şehirle ilgili bir rapor hazırlıyor…
Birçok kişi “sanayi odası üstüne vazife olmayan bir rapor hazırlamış” diye düşünebilir…
ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, bu düşüncenin olabileceğini varsayıyor ve yaptığı açılış konuşmasında şu görüşlere yer veriyor:
- Amacımız, Eskişehir’imizin çevresel zorluklarını ve önceliklerini tespit ederek uzun vadeli bir vizyon oluşturulmasına katkıda bulunmak, bunları sürdürülebilir önlemlerle birleştirerek insan odaklı ve daha yaşanabilir bir geleceği tüm paydaşlarımızla birlikte inşa etmektir.

Kesikbaş, Eskişehir’de yaşamaktan keyif aldığını belirterek, “bu şehre karşı sorumluluğumuz var" diyor…

ZAYIF YÖNLERİMİZ İYİ YÖNLERİMİZ!

ESO Meclis Üyesi ve Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi Koordinatörü Ömer Benli, Eskişehir’in sürdürülebilirlik performansını objektif bir şekilde değerlendirdiklerini söyledi. Benli, elde edilen sonuçlara özetle şu cümlelerle değerlendirdi:

 -Eskişehir'in hızlı kentsel genişleme ve plansız arazi kullanımı, çevresel ve sosyal baskıları artırmakta, bu durum katı atık yönetimi, su kaynaklarının korunması ve enerji verimliliği gibi alanlarda iyileştirmeler yapılmasını gerektirmektedir. Ayrıca, sürdürülebilir yapılaşma politikaları ve yeşil alanların korunması, Eskişehir'in yaşam kalitesini artırmaktadır.

KALABAK FARKI!

Raporda su konusu dikkatimi çekti…

Su tasarrufu konusunda Eskişehir  “zayıf” kategoride yer alırken, içme suyu kategorisinde ise “iyi” durumdayız.  Bunu Kalabak farkı olarak değerlendirmemiz mümkün. Su kütleleri konusunda “Ortadan iyiye doğru” bir grafiğimiz var.

DIŞARDAN GELECEK ETKİYİ ÖNLEMELİYİZ!

Raporda genel olarak şehrin kendi olanakları, değerlendiriliyor. Ancak “dış müdahaleler” de önemli…

Dış müdahaleden iki örnek vermek istiyorum…

Birincisi Kaymaz’a yapılan ilave siyanür havuzu…

Eskişehir’e dışarıdan getirilecek madenlerde bu  havuzlarda elenecek! Şehrin kendisini iyileştirmesi yetmiyor. Dışarıdan gelecek etkileri de önlemesi gerekiyor.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi