Yaşamın İçinden
Doktorlar ve hayat kadınları
Bir tv kanalında izledim.
Prof.Dr. Dilaver Özturan sağlık üzerine konuşuyordu.
Söz hasta ve doktor ilişkilerinden açılınca ünlü Cerrah şöyle dedi:
“Biz hekimler hayat kadınları gibiyizdir. Biz hastayı değil, hasta bizi seçer.”
Gerçekten yerinde bir yorum.
Sonradan pişman olur ya da olmayız ayrı mesele.
Yalnız doktorlar değil
Mühendisler. Öğretmenler, mimarlar, yazarlar.
Öyle değil mi?
Biz seçeriz.
Memnun etmek onların elinde.
--//--
Önceki gün Eczacılar Odası Başkanı Yücel Yenilmez ile ES TV’de konuştuk.
Mukaddes Harmancı’dan devraldığı başkanlığı, mesleki sorunların ardı ardına gelmesine karşın başarı yürüten Yenilmez anlattı, Soner Yüksel ve Sadi Seda ile ben dinledik.
e-Reçete ve komisyonda olan eczacılar yasasını anlatırken Yücel Yenilmez dedi ki:
“1 Temmuz’da yürürlüğe girecek elektronik reçeteyi çağdaş teknolojik gelişmenin bir sonucu olarak kabul ediyoruz. Bakanlığın “Yolsuzlukların önüne geçmek için” gerekçesi yanlış. Hangi yolsuzluk varsa açıklanmalı, eczacılar zam altında bırakılmamalıydı. Bu uyarımızda halende ısrarlıyız.”
Bana göre doğru bir tespit.
Yücel Yenilmez’in anlattığı ikinci konu ise:
“Eczacılar Yasası”oldu.
Halen TBMM Komisyonu’nda bekleyen yasanın Türkiye Eczacılar Birliği’nin beklentilerine aşağı yukarı karşılık verdiğini belirten Yenilmez “Bu konuda başta Eskişehir milletvekilimiz Ülker Can olmak üzere, TBMM’deki 12 eczacı milletvekilimize teşekkür ediyoruz. Eczacılar adına önemli bir sorunu çözdüler. Yasanın önümüzdeki günlerde komisyondan geçeceğine inanıyoruz”dedi.
Yücel Yenilmez’in anlattığına göre, yeni yasa, eczacılar adına önemli açmazları çözecek. Avrupa’nın en az eczacısı, ama en fazla eczanesi olan Türkiye’de, en geç 2018 yılına kadar sorunlar çözülecek..
--//--
Eskişehir’de 1600 kişiye bir eczane düştüğünü vurgulayan Yenilmez diyor ki:
“Yeni yasa da bu sayı 3500 oluyor. Bu demek ki, Eskişehir’de nüfus şimdikinin iki katına çıkıncaya kadar yeni eczane açılamayacak. Doğuda eczane başına 12 bin kişinin düştüğü iller var. Eczane açmak isteyenler buralara kaydırılacak.”
Yücel Yenilmez ve arkadaşlarını yeni yasadan meslek adına umutlu. Gördüm. Kolay gelsin diyorum tüm eczacılarımıza. Bakalım bu gelişme sağlık sistemine nasıl yansıyacak?
Günlerin Getirdiği
-Gaye Usluer güzel diyor—
CHP’nin kadın kolları MYK üyesi Prof.Dr. Gaye Usluer, Tepebaşı Belediyesi 19 Mayıs Gençlik merkezinde yaptığı konuşmada “AKP’nin getirdiği 4+4+4’lük eğitim önerisi eğitim için bir tuzaktır. Okullaşma bir toplumsallaşma aracıdır. Çocukları eve kapatırsanız, çocuk işçilerden sonra, çocuk gelinlerde yaratırsınız”dedi. İktidarın dayattığı sistemde çocuk gelinlerin artacağını vurgulayan Usluer “Yapılması gereken gelişmiş ülkelerde olduğu gibi zorunlu eğitimi kesintisiz, 12 yıla çıkarmaktır. Sistem değişiyor, ama çocuklara neyi öğreteceğimiz belli değil. Bu yasayı sözde hazırlayanların TBMM çatısı altında yangından mal kaçırır gibi nasıl bir tutum izlediklerini gördük. Uzmanlardan, sivil toplum örgütlerinden, meslek kuruluşlarından sistemi sakladılar. Bu sistem göreceksiniz niteliksiz çocuk yetiştirecektir. Unutmayalım, çocuktan ne işçi ne de gelin olur”diye konuştu.
Prof.Dr. Gaye Usluer haklı. İktidarın neye ve nereye oynadığı belli. Unutmayalım “Çocuktan ne işçi olur, nede gelin”
Haydi büyükler tiyatroya
Anadolu Gazetesi, ES-TV ve Kent Konseyi’nin düzenlediği “2. Eskişehir Liselerarası Tiyatro Şenliği” üç gündür devam ediyor. 8 Mayıs günü valiliğin ilkin izin verip, sonra neden yasakladığını bilemediğimiz “korteji” yapılmadı. Ama, ilk gösteri olarak “Kayboluş” oyunu sunuldu izleyenlere.
Ardından 10 Mayıs günü “Ah Şu Büyükler?” 11 Mayıs günü “Boyacı” 12 Mayıs günü “Buzlar çözülmeden”, 13 Mayıs günü “Karanlık”, 14 Mayıs günü “Uzun Dere”, 15 Mayıs günü “Gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım” oyunları ile devam edecek.
Eskişehir’den 11 liseden 250 öğrencinin katıldığı Tiyatro Şenliğine gerçekten “Bir sanat” fırtınası olarak sürüyor. Liseli gençler yarının büyükleri olarak. Çıkıyorlar sahneye.
Haydi “Büyükler, analar, babalar, öğretmenler” İzleyin bu çocukları. Sanatın bir emek olduğunu yaşatın alkışlarınızla. Kutluyorum liseli gençleri. İnanıyorum aralarından, yarının ünlüleri çıkacak. Kutluyorum, bu gençleri hazırlayan öğretmenlerimizi ve okul yöneticilerimizi. Bu gençlere çalışma fırsatı verdikleri için.Tekrarlıyorum: “Haydi büyükler izleyin çocuklarınızı”
Vatandaş soruyor
Çamlıca’nın geleceği
Çamlıca Eskişehir’in en büyük yerleşim yerlerinden biri. Son yıllarda, Tepebaşı Belediyesi’nin burada yaptığı çalışmalar, Çamlıca’yı gözde bir mahalle durumuna getirdi. Dün bu mahalleden arayan bir vatandaşla konuştuk. Mahallenin Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr Yılmaz Büyükerşen’e çok şey borçlu olduğunu belirten bu vatandaş “Belde evinin arkasında ki Pazar yerinde kapalı Pazar için çalışmalar sürüyor. Burasına aynı zamanda alışveriş merkezi de yapılacak. Bu çalışma tamamlandığında Çamlıcalılar her türlü alışverişini kendi mahallesinde yapacak. Yollarımız asfaltlandı. Noksanlarımız bir bir gideriliyor” dedi.
Temeli atılan tramvay sisteminin Çamlıca için çok önemli olduğunu da anlatan bu vatandaş “Çağdaş bir toplu taşıma aracına bineceğiz. Dolmuşlarda sıkışık gitmekten kurtulacağız. Bazıları işi siyasete sokuyor. Şimdiye kadar yapılan hiçbir çalışmanın içine siyaset girmedi, bundan sonra da girmeyecek. Lütfen Çamlıca’yı siyasetçiler rahat bıraksınlar” diye konuştu. Evet işin en güzel yanı bu işte Vatandaş hizmet ile siyasetin karıştırılmasını, işin içine insanların huzurunu kaçıracak dedikodulardan uzak durulmasını istiyor.