Eskişehir’de faaliyet gösteren Eskişehirliler Derneği hafta sonu toplanarak, kamuoyuna “dışarıdan aday istemiyoruz” açıklamasında bulundular.
Seçim dönemleri yaklaştığında yabancı olmadığımız bir açıklama bu. Hatta zaman zaman köşelerimize alıp tartıştığımız ama nihayet bulmayan konulardan birisi, zira “dışarıdan” tabiri ile neyin kast edildiği konusunda net bir tarif bulunamıyor.
Şahsen bu şehrin milliyetçiliğini her platform’da yapmış, bu şehre şiirler dizmiş biri olarak bu konuda tek boyutlu düşünmenin bu şehre faydalı olacağına inanmıyorum.
Nedir dışarıdan sayılmamanın şartları merak ediyorum?
Bu şehirde doğmuş olmak mı? Bu şehir de yaşıyor olmak mı? Bu şehirde yaşayacak olmak mı? İçeriden yapıyor kişiyi.
Bu şehirde doğan ama bu şehirde yaşamayan birisi, içeriden mi, dışarıdan mı sayılıyor?
Bu şehirde doğmayan ama yıllardır burada yaşayan birisi dışarıdan mı, içeriden mi?
Bu şehirde doğmamış, yaşamamış ama görev süresi boyunca yaşayacağını taahhüt eden hangi grupta?
Örneğin Nabi Avcı Büyükşehir için aday oldu diyelim. İçeriden mi, dışarıdan mı sayılacak?
Mesela Kadir Çalışıcı Afyonkarahisar’lı diye Eskişehir’e hizmet edemez mi? Bu şehre sonradan yerleşmesi ve sevmesi yeterli bir ölçü mü?
Diyelim ki Büyükerşen Ankara’dan aday oldu, Ankara’lılar için dışarıdan bir aday mı olacak? Sadece dışarıdan diye Belediyecilik yetenekleri yok mu sayılacak?
Farz-ı misal; Eskişehir’li, burada yaşayan, tanınmış ama Eskişehir’in sorunlarından bi haber ya da Belediyecilik tecrübesi olmayan birisi sadece içeriden bir isim diye aday mı gösterilmeli?
Bence içeriden, dışarıdan değil de, Eskişehir’in ivmesini hızlandıracak bir isim olması, Belediyecilik tecrübesi olması, Eskişehir’in sorunlarına hâkim birisi olması en önemli ölçütler. Ha tüm bunların üstüne bir de bu şehirliyse elbette daha güzel olur ama bu şehirli değil diye hizmet yapabilecek potansiyelde birine hayır demek de, pek mantıklı gelmiyor kulağa.
Bu şehri seviyorsak, gelişmesini istiyorsak bunu yapacak kişi kim olursa olsun kabulümüz olmalı.
Bence asıl milliyetçilik bu şehir için en müspet işi yapana destek olmaktır. Gerisi teferruat.