Belediyeler iktidar yarışına hazır mı?

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay, geçen günlerde Eskişehir’i ziyaret etmiş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile görüşüp, Odunpazarı’nda kısa bir gezi yapmıştı.

29 Temmuz 2024 08:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay, geçen günlerde Eskişehir’i ziyaret etmiş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile görüşüp, Odunpazarı’nda kısa bir gezi yapmıştı.



Balbay, Eskişehir, İzmir ve İstanbul belediyelerini de ziyaret ederek, izlenimlerini köşesinde aktarmıştı.

Mustafa Balbay, kamuoyu araştırmalarında CHP’nin birinciliğini sürdürdüğünü belirtiyor ve şu tespitte bulunuyor:

-Ancak bu birincilik kıl payı! İktidar yürüyüşü için yeterli değil!

Balbay, CHP’nin iktidar olması için arayı açması gerektiğini söylüyor ve 3 etkene dikkat çekiyor:

1-CHP Genel Merkezi’nin izleyeceği siyaset.
2-AK Parti  iktidarının durumu.
3-CHP’li belediye başkanlarının başarısı.

Eskişehir özelinde bakarsak belediyeler ile ilgili şu soruyu sormalıyız…

-CHP’yi birinci parti yapabilmek için daha fazladan çalışıyor mu? Balbay’ın formülünü AK Parti kanadı da biliyor ve belediyelerin SGK borçlarını ödemelerini isteyerek durumu eşitliyor…

Görünün o ki iktidar yarışı belediyelerden başlayacak.

1200 YILLIK TÜRK ÖĞÜDÜ!

Çinlilerin Şinjiang diye adlandırdığı Taklamakan Çölü'nün güneyindeki Hoten'de çok sayıda Türk runik harfli metin bulundu. Araştırma heyecan vericiydi…
Bulunan metinler arasında kitap boyutunda olan Irk Bitig haricinde çok sayıda yazma parçası da elde edildi. Ancak Çin sınırları içerisinde kağıt dışında; taş, kaya ve türlü nesneler üzerine yazılmış metinler de bulunuyor.

Bu metinleri Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aydın, Hoten'de bulunmuş Köktürk harfli ağaç çubuktaki Türkçe metni okudu! 1200 yıllık metinlerde en önemli öğüt şu şekilde:

-Aş kıymetini bil! Bu yüzden tok az imiş.

1200 yıllık öğüt günümüzde şu anlama geliyor. Yemeğini israf etme ki aç kalma!

ÇALIŞANI AZ EMEKLİSİ ÇOK BİR ÜLKE OLACAĞIZ!

Türkiye'de doğum hızı 2023'te 1965'ten beri en düşük seviyeyi gördü. Bu rakam Avrupa Birliği ortalamasının bile altında.
Emeklilerin nüfus içindeki payı 2008'de yüzde 12 iken 2023'te yüzde 21'e yükseldi. Buna karşılık bütçeden emeklilere ayrılan pay yüzde 2.6'ya geriledi.
Erken emekliliğe sevinsek de sistemin devamlılığı 3.8 milyon emeklinin en düşük emekli maaşı almasına, 9.4 milyon emeklinin ise asgari ücretin altına maaş almasıyla sağlanabiliyor.

Siyaseti ve ekonomiyi çok konuşuyoruz. Ancak nüfusumuz çoğalsa da gelecek yıllardan itibaren hızla düşecek. Çalışanı az emeklisi çok bir ülke olacağız!

AÇILIŞ MESAJI!

Olimpiyatların açılışında en anlamlı mesaj Cezayir kafilesinden geldi. Cezayir kafilesi, 1961 yılında Paris'te katledilen Cezayirlileri Sen Nehri'ne gül atarak andı.

GÜNÜN SÖZÜ!

Dünyadaki gözyaşı miktarı sabittir. Ağlamaya başlayan biri için, bir yerlerde bir başkası keser ağlamayı. Samuel Beckett

GÜNÜN KARİKATÜRÜ


 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi