Bazlardan ne haber?

Yaşamın İçinden Bazlardan ne haber? Karadeniz Bölgesi’nde bir ilin valisi okulları dolaşıyormuş.

27 Haziran 2012 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Yaşamın İçinden
Bazlardan ne haber?
Karadeniz Bölgesi’nde bir ilin valisi okulları dolaşıyormuş.
Girdiği sınıfta çocuklara değişik sorular soran Vali bir ara, duvarda asılı insan iskeletini göstererek Temel’e sormuş:
“ Peki Temel bu nedir?”
Temel yanıtı bastırmış:
“ İnsanın kılçığıdır efendim.”
--//--
Temel haklı.
Balığın kılçığı olur da, insanın kılçığı olmaz mı?
Sahi, Vali Temel adında ki çocuğa, ülkemizin içinde bulunduğu durumu sorsaydı ve deseydi ki,
“ Söyle bakalım Temel, ülkemiz de hal ve gidiş nasıl?”
Ne cevap alırdı?
--//--
Baz istasyonlarının insan sağlığına zarar verdiği zarar yargı tarafından açıklandı.
Ama kent merkezinde baz istasyonları mantar gibi çoğalıyor.
Kimisi gizli, kimisi açık…
Yargının verdiği karara göre, baz istasyonları şehir dışına taşınacakmış.
Bu konu da, Elektrik Mühendisleri Odası, Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Çalışma Grubu’nun ilginç bir açıklaması çekti dikkatimi. Açıklamada deniliyor ki:
“ Baz istasyonlarının denetim dışı, gizli saklı olarak istenilen yere kurulması insan sağlığını tehlikeye atarken, yeni alınan bir kararla şehir dışına taşınması ile halk sağlığı güvence altına alınmayacaktır.”
Merak ediyorum. Belli bir ücret karşılığı kent merkezinde kurulan Baz istasyonlarını kaçı hakkında işlem yapılmıştır: Kaçı dikildiği binadan sökülerek kent dışına çıkarılmıştır?
Çıkarılmadıysa “ yargı kararı” havada mı kalacaktır?
Bir önemli konu da,
“ Baz istasyonları halkın sağlığına zarar veriyorsa, bu konuya hangi kurum el atacaktır?”
Valilik mi?
İl Sağlık Müdürlüğü mü?
Çevre Sağlığı Müdürlüğü mü?
Belediyeler mi?
--//--
Önceki gün apartmana yılda yüklü bir para karşılığı baz istasyonu kurduran Işıklar Mahallesi’nde bir olaydan söz edilirken dinledim.
“ Apartman sakinlerinin yıllık yakıt masrafı karşılanıyor, bunun dışında ekstra para da ödeniyormuş.”
Bunun gibi kent merkezinde pek çok istasyon olduğunu anlatan vatandaşlar sordular:
“ Bu istasyonlar hiç olmazsa şehir dışına çıkarılacak mı?”
Bilemiyorum.
Ucunda insan sağlığı olduğuna göre.
Hatırlatayım dedim sadece.
 
 
Günlerin getirdiği
158 bin 955 emekli sigortalı var
Eskişehir’in nüfusu 781 bin 247 olmuş. Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat demiş ki “Şubat ayı itibariyle 16 bin 745 bildirge veren işyeri sahibi var. Bunlardan 556’sı kamu sektörü, kalanı ise özel sektördür. Şubat 2012 itibariyle ilimizde 330 aktif sigortalı var. Emekli sigortalı sayısı ise 158 bin 955’dir. 11 bin 176 kişinin sigorta işlemi sonuçlandırılmıştır. 3 Bin 775 kişinin de gelir testi incelenmektedir.”
İlginç bir durum değil mi? 781 bin 247 nüfuslu Eskişehir’de yaklaşık nüfusun yüzde 20’si SSK emeklisi.
Bunlar elbette güzel şeyler. Sayın Akpolat’ın değindiği bir önemli konu da “kayıtdışı” istihdam 2009 yılında kurulan Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Servisi’yle şimdiye kadar 429 işyerinin ve 15 bin 480 sigortalının tescil altına alındığını belirten SGK İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat “Alo 170 hattı her türlü ihbar ve şikayete açıktır” diyor.
Teksan’da meydana gelen ve dört kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamadan sonra kayıtdışı istihdam gene konuşulmaya başlandığı için bu yorumu aldık köşemize. Sayın Cahit Gürsel Akpolat bu açıklamayı 14-20 Mayıs tarihleri arasında kutlanan SGK Haftası’nda yapmıştı. Acaba diyoruz dört kişinin yaşamına mal olan patlamada da SGK’yı ilgilendiren bir durum var mı? Bu konu da herhangi bir araştırma yapıldı mı?
 
 
Siyasi eleştiriler için
Yerel Yönetimler Yasası TBMM’nin gündeminde. Büyük olasılıkla 3-4 ay içinde ele alınarak netleşecek. Yeni yasaya göre ilçe ve belediyeler belirlenecek. Nüfusu 10 binin altında olan yerleşim yerlerindeki belediyelikler iptal edilecek. Yapılan yorumlara göre, eğer bu yasa çıkarsa, Eskişehir’de Mihalıçcık- Sivrihisar- Seyitgazi ve Çifteler’in dışında belediye kalmayacak. Geçtiğimiz günlerde AKP Milletvekilerinin dert dinlemek üzere gittikleri bir ilçede vatandaşlar “Bu ne demek? Bizim belediyelerimiz olmazsa sorunlarımızı kim çözecek. Eğer bu uygulama gerçek olursa bizden oy alamazsınız” benzeri yakınmada bulunmuşlar. Şimdi herkes merak ediyor. Yerel Yönetimler Yasası çıkacak mı? Çıkarsa nasıl bir uygulama yapılacak? AKP’nin Eskişehir Milletvekili Salih Koca’nın da aynı endişeyi taşıdığını gördük. Bunun için de “Umarım ilçeler kaldırılmaz” diyor. Pergel Yasası ile Çukurhisar ve Muttalıp’ın belediyelikleri iptal edilmişti. Bakalım yeni yasa ile neler olacak?
 
 
 
Vatandaş soruyor
Temizlik işleri ve atıklar
Dün bir vatandaş arayıp “Yolunuzun üzerindeyim. İşe giderken bana uğrayabilir misiniz? Hem çayımı içersin, hem de sohbet ederiz” deyip adresi verdi. Seylap Caddesi’nden gelir giderim. Beni arayan kişiye uğradım. Emlakçılık yapıyormuş. Çayını içtik. Sohbet ettik. Bana cadde üzerinde yarım yamalak alınan evsel atıkları göstererek “Bunlara bir düzen verilmeli. Sabahtan çıkarılan atıklar akşama kadar bekliyor. Havalar sıcak. Sulu atıklardan sızan kirli sulara sinekler toplanıyor” diye konuştu. “Tamam, yazarım.” deyip okuruma teşekkür ettim.
Gördüğünüz bu resim de bir okurumuzdan. Geri dönüşüm kutuları dolup taştığı halde, nedense görevliler gelip kutuları zamanında boşaltmıyorlarmış. Apartmanın giriş kapısında çirkinlikten bıktık diyen okurumuz, “Hemen her zaman böyle. Görevliler bir türlü zamanında kutuları boşaltmıyorlar” diyor.
 
 
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi