30 Mart’ta yapılan yerel seçimler sonunda başarısız sonuçlar alan bazı il ve ilçelerin başkan ile yönetim kurulu üyeleri, başarısızlığın sorumluğunu üstlenerek görevlerinden istifa ettiler. Bazı il ve ilçelerde istifalar sürüyor.
Önceki günde haber ajanslarına düşen bir haberi okuduğumda, bu davranışlarından dolayı kendilerini kutladım.
Gelelim konuya.
30 Mart Mahalli İdareler seçimlerinde Türkiye genelinde AK Parti başarılı olurken, Eskişehir’de ise üç dönemden beri çok istemelerine! Rağmen özellikle Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna bir türlü AK Partili başkan adayını oturtamadı.
Üç dönem önceki seçimlerde Büyükşehir’i kaybetmelerine rağmen Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanlık koltuğuna oturan başkanlardan önce Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu 2009 yılındaki seçimlerde koltuğunu emanet aldığı Ahmet Ataç’a teslim etti. 30 Mart 2014 seçimlerinde ise bu kez iki dönem üst üste Odunpazarı Belediye Başkanlığı koltuğunu elinde bulunduran AK Parti, onu da CHP’li Kazım Kurt’a kaptırdı.
Önce iki belediye başkanlığından birisini, daha sonra ikincisini de CHP adayına kaptıran AK Parti Eskişehir İl Teşkilatı, bu başarısızlığı herhalde başarı olarak kabul etmiş olacaklar ki, hala koltuklarında oturuyorlar.
Milletvekilinin birisi seçimleri kaybettiklerini öğrendiğinde 30 Mart gecesi,’Ben bu Eskişehirlileri anlamış değilim. Bu kadar yatırım yapmamıza rağmen hala Yılmaz Büyükerşen’e oy veriyorlar’ diyerek, başarısızlığın nedenini araştırmak yerine seçmene tepki gösterdi.
Diğeri ise,’seçimin kaybedilmesinde adayların hiç mi suçu yok?’ diyerek adayları suçlamıştı.
Adayları kim belirledi?
Bu adaylara kim kefil oldu?
Harun Karacan’ı Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan.
Tepebaşında partiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan Orhan Soydaş kimin icazeti ile aday gösterildi. Partinin kuruluşundan beri parti içerisinde olan, verilen her görevi yapmaya çalışan Vahap Ata ve Zihni Çalışkan gibi isimler dururken Orhan Soydaş’ın kim aday olmasını istedi.
Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, iki dönem üst üste seçim kazanmasına rağmen, bir yerlerde oturup kalkmadığı, gereken desteği vermediği için mi Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına sıcak bakılmadı?
Yalova’da AK Parti adayı Yakup Koçal 1 oy farkla seçimi kazanmıştı. CHP’nin yaptığı itiraz sonucu CHP adayı Vefa Salman 6 oy farkla seçimi kazandığı açıklandı. AK Parti’nin bu sonuca itiraz etmesiyle Yüksek Seçim Kurulu Yalova’daki seçimleri iptal ederek 1 Haziran’da yenilenmesi kararı aldı.
Yalova’da CHP ile AK Parti’nin oy yüzdesi 42.98. CHP ile eşit oy almalarına rağmen Yalova AK Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan ile 40 kişilik yönetim kurulu üyeleri, bunu başarısız kabul ederek istifa ediyor.
Eskişehir’de ise AK Parti teşkilatı, toplamında Tepebaşı İlçesinde yaşayanlar kadar bile etmeyen 10 ilçede belediye başkanlıklarını kazanmalarını başarı olarak kabul ediyor.
Takdiri siz değerli okurlarıma bırakıyorum.
Başkanlığı önce 6 oyla kaybedilmesini başarısızlık kabul ederek istifa eden Yalova il teşkilatı mı doğru yaptı? Yoksa Eskişehir’de merkezdeki üç belediyeyi de kaybeden il teşkilatı 10 ilçeyi kazanmayı teselli ikramiyesi olarak kabul ederek istifa görevi sürdürmeyi hak ediyor mu?
YILMAZ HOCA ADAY OLMAZ
10 Ağustos’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde kimlerin aday olabileceği tartışmaları başladı.
Yurt dışında 500'den fazla seçmeni olan ülkelerde yaşayan vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı seçimi için 31 Temmuz, 01-02-03 Ağustos tarihlerinde oy kullanacak. Seçim takvimi yaklaştıkça bazı isimlerde ön plana çıkıyor.
Bugünlerde CHP’liler Cumhurbaşkanlığı için Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in isimlerini daha çok kullanmaya başladılar.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın aday olup olmayacağını bilmem. Ama Yılmaz Büyükerşen’in aday olmayacağından adım kadar eminim.
Elbette Yılmaz Hoca Cumhurbaşkanlığına yakışır. Ondan hiç şüphem yok. Ancak, seçimlerin üzerinden üç gün geçmişti. Yılmaz Hoca ile ES TV için söyleşi yapmıştım. O söyleşide bende Cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağını sormuştum kendisine.
‘Ben Büyükşehir Belediye Başkanı seçildim. Görevimi belediye başkanı olarak tamamlayacağım. Aday olmayı düşünmüyorum’ demişti.
Bunu da çok samimi olarak söyledi.
Diyelim Yılmaz Hoca ikna edildi, Cumhurbaşkanlığına aday oldu ve kazandı.
O zaman boşalan Büyükşehir Belediye Başkanlığı için meclis içerisinden birisi seçimle başkan olacak.
Büyükşehir de çoğunluk AK Parti’de. Seçimle kazanılan Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğu, AK Partili bir meclis üyesine bırakılır mı? Hem Yılmaz Hoca hem de CHP’liler bu riske girmezler bence.