Hükümet yerel seçimler öncesi bir karar çıkartarak, 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların şehir içi toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanmalarını sağladı.
Uygulama elbette ki 65 yaş ve üzerindekileri memnun etti. Sırf otobüs veya tramvaya binmek için 4 TL harcamamak için aylarca evlerinden çıkmayanlar vardı. Şehir içi toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanmaları hakkına kavuşunca 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların çoğunluğu çocuklar gibi sevindiler. Aylarca evlerinden çıkmayan, şehirde ne olmuş ne bitmiş haberdar olmayanlar, evlerindeki esaretten kurtuldular.
ONLAR SOKAĞA ÇIKINCA
OTOBÜSCÜLER BAĞIRDI
Hükümet 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlara şehir içerisindeki toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanma hakkı verirken, Özel Halk Otobüsü işletmecilerinin sanıyorum mağdur olacaklarını düşünemedi!
Diğer şehirleri bilmiyorum ama 65 yaş ve üzeri vatandaşlara şehir içi toplu ulaşım araçlarında ücretsiz seyahat hakkı vermeden önce Eskişehir’de 60 bine yakın vatandaşta serbest seyahat kartı vardı. Günde 60 bine yakın vatandaş belediye ve Özel Halk Otobüsleri ile tramvaylara ücretsiz biniyordu.
Şehir içi toplu ulaşım hizmeti vermek belediyelerin asli görevlerinden birisi. Kamu hizmeti yaptıklarından dolayı verdikleri hizmetlerden kar etme gibi bir mecburiyetleri yok. Ama Özel Halk Otobüsleri öyle değil. Her ne kadar belediye adına hizmet veriyorlarsa da, yaptıkları bütün masraflar kendi ceplerinden çıkıyor. Artı bu hizmeti yaptıklarından dolayı kazançlarından belli miktarda Büyükşehir Belediyesi’ne bedel ödüyorlar.
Büyükşehir Belediyesi’ne ödedikleri payların yüksekliğinden ve 60 bine yakın ücretsiz seyahat edenlerden yakınırlarken bir de 65 yaş ve üzeri binince ücretsiz taşıdıkları yolcu sayısı 100 bini geçti. Haliyle Özel Halk Otobüs işletmecilerinin de giderek kar payları düştü. Mazota, yedek parçaya, lastiğe ve işçi ücretlerine gelen zamları da giderlerin üzerine koyduklarında para kazanmadıklarından yakınmaya başlamışlardı.
HALK OTOBÜSÇÜLERİ ZARAR
MİNÜBÜSLER KAR EDİYOR
Şehir içerisinde toplu ulaşım hizmeti verenler arasında minibüsler de var. Onlar 1 Lira 50 kuruşa yolcu taşırken bile kar ediyorlardı. Yolcu taşıma ücretini Büyükşehir Belediyesi 1 Lira 50 kuruştan 1 Lira 75 kuruşa yükseltmesine rağmen uzun süre 1 Lira 50 kuruştan taşıma yaptılar. Sonunda Büyükşehir Belediyesi, haksız rekabete yol açtığını iddia ederek, minibüslerinde 1 Lira 75 kuruş olan yolcu taşıma tarifesini uygulamaları için baskı yaptı. Minibüs işletmecileri de, ‘zam istemiyoruz’ demelerine rağmen gelen baskı sonucu zamlı tarifeyi uygulamaya başladılar.
Minibüslerin ücretsiz yolcu taşıma gibi bir zorunluluğu yok. Çoğunluğunun ilk ve son durakları otobüslerinki kadar uzak değil. Mesafe kısa olduğu için yaktıkları mazot da yüksek değil. Belediyeye verdikleri paylar da yine otobüs işletmecilerinin ödedikleri paylardan düşük. Bu nedenle gözümüz yok, Allah daha çok versin. Otobüs işletmecileri zarar ederken veya kazandığı ile masraflarını karşılarken, minibüs işletmecilerinin kar etmesi otobüsçüleri çileden çıkarıyor.
‘Belediye otobüs hattımıza bize minibüs ile çalışmamıza izin versin. Biz de minibüse dönelim’ demeye başladılar. Haklılar.
HÜKÜMET UCUZ MAZOT SAĞLAMALI
Hükümet 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların belediyelere ait veya belediyelerin özelleştirdiği şehir için toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanma hakkını verirken onların zor duruma düşeceğini düşünmedi! Herhalde.
Büyükşehir Belediyesi Özel Halk Otobüsü işletmecilerinden aldığı payları düşürmüyor. Hafta içinde toplanan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) 1 Eylül’de yürürlüğe girmek üzere şehir içi toplu taşıma araçlarının bilet ücretlerine zam yaptı. Akıllı Eskart tam bileti 1 lira 55 kuruştan 1 Lira 80 kuruşa, İndirimli bilet ücreti 1 Lira 5 kuruştan 1 Lira 25 kuruşa, Akıllı tek geçişlik tam bilet ücreti 1 Lira 90 kuruştan 2 Lira 40 kuruşa, Esbilet indirimli bilet ücreti 1 Lira 80 kuruştan 2 Lira 25 kuruşa yükseltildi. Minibüsler ile şehir içi taksi-dolmuş ücretleri de 1 Lira 75 kuruş iken 2 Lira oldu.
Hükümetin Özel Halk Otobüsü işletmecilerini 65 yaş ve üzerindekilerin ücretsiz yararlanma hakkı vermesiyle mağdur etmesinin faturası yine vatandaşa kesildi. Özel Halk Otobüs işletmecilerinin zararını vatandaş karşılayacak.
Peki, hükümet yaşlıların gönlünü aldı. Onları mutlu etti. Ya 65 yaşın altındakilerin yaptıkları dualar! Ne olacak? Bu dualar onların kulaklarını çınlatmıyor mu?
Hükümet Özel Halk Otobüsü işletmecilerinin mağduriyetini gidermek, vatandaşın duasını (!) almamak için onlara mazot desteği yapmalı. Veya aldıkları mazotun faturasını vergi dairelerine götürdüklerinde, mazota ödedikleri KDV bedellerini geri almalılar.
Yoksa vatandaş kendisine çıkan faturanın bedelini hem belediyeye hem de hükümete bir şekilde ödetir. *********
ESKİŞEHİR DELEGELERİ ‘KILIÇDAROĞLU’ DİYOR
CHP’de Olağanüstü Kurultay tarihi yaklaştıkça Eskişehir’deki kurultay delegelerinin kime oy verecekleri de merak edilmeye başlandı.
Eskişehir’in 14 delegesi var. Bunlar Yılmaz Büyükerşen, Gaye Usluer, Süheyl Batum, Ahmet Ataç, Hülya Aydın Cesur, Sibel Ekinci, Erdal Çakıcıer, Erman Gölet, Ali Rıza Menevşe, Yavuz Metin, Gülnur Şenel, Ebru Tatlı, Ali Ünal, Vural Yörük.
Delegelerden Yılmaz Büyükerşen, Erman Gölet, Süheyl Batum, Sibel Ekinci ve Hülya Aydın Cesur ile görüşmedim. Süheyl Batum’un rengi zaten belli. Genel Başkan’a muhalif. Eskişehir’de başka kimler muhalif? Diye araştırdığımda muhalif olduğunu net olarak söyleyen bir tek Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük çıktı. Bayan delegelerin de Kemal Kılıçdaroğlu’na destek verdiklerini öğrendim.
Vural Yörük,’Genel Başkanımız 3-4 seçim geçirdi. Hiçbirisinde başarılı olamadı. Önümüzde bir seçim daha var. Bu seçimde de başarısızlık istemiyoruz. Bu nedenle genel başkan ve genel merkez yöneticileri yenilenmeli. Yeni isimler yeni heyecan getirir. Aslında bu kurultayda aday olmamalarını beklerdim’ dedi.
Erman Gölet ise, birkaç gün önce 2 Eylül Gazetesi’nden Hakkı Kutlu’ya,’Partililere ve halka soracağım. Ondan sonra karar vereceğim’ demiş.
Bugün için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na muhalif olduklarını söyleyen iki kişi çıktı. Birisi Süheyl Batum, ikincisi ise Vural Yörük.
Erman Gölet’in kararı ne olur bilemem. Eğer o da muhalefet kanadında yer alırsa, Eskişehir’deki 14 kurultay delegesinden 11’i ‘Kemal Kılıçdaroğlu’ derken Erman Gölet daha karar vermemiş.
Eskişehir’deki delegenin büyük çoğunluğu ‘Kemal Kılıçdaroğlu’ diyorsa, kurultayın galibi Kemal Kılıçdaroğlu olacaktır.
Eskişehir Türkiye’nin aynası. Diğer illerden de yapılan açıklamaları okuduğumda da kurultaydan Kemal Kılıçdaroğlu daha da güçlenerek çıkması hemen hemen kesin.
Eğer 2015 yılının Haziran ayında yapılacak seçimlerde de beklenen başarı gelmezse işte o zaman Kılıçdaroğlu bu kez ‘başarısızlığının faturasını kendime kesiyorum’ diyerek istifa etmeli. Bu ülkenin güçlü iktidara ve güçlü muhalefete de ihtiyacı var. Muhalefet vurduğunda hükümet sallanmalı
-*********
GÜNÜN FIKRASI:
Hitler ele geçirilen İngiliz, Fransız ve Yahudi üç esire bir şans tanımak istemiş..
- "Size birer soru soracağım, bilirseniz sizi bırakacağım" demiş.
İngilize sormuş:
- "Titanik kaç yılında battı ? İngiliz hemen cevap vermiş
- "1912"
Hitler İngilizi göndermiş, Fransıza sormuş bu kez,
- "Titanik'te kaç kişi öldü?" Fransız cevap vermiş
- "1050"
- "Tamam, sen de gidebilirsin" diye özgür bırakmış. Ve Yahudi'ye dönmüş:
- "Saylan ölenlerin isimlerini!"
*--********