ESOGÜ'de tarımın geleceği için önemli zirve!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç ESOGÜ'de tarımın geleceği için önemli zirve!
A
a

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Selma Güder, tarım öğreniminin başlangıcının 179’uncu yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Bu kapsamdan Osmangazi Üniversitesi’nde “Tarım ve Bilişim” zirvesi gerçekleştireceklerini belirten Güder, “Tarım 5.0, iş birliği modelleri ve tarımda fark yaratanları tüm halkımıza ışık tutmak anlamında masaya yatıracağız” dedi.

Sütiş Eskişehir
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Türkiye’de tarım öğreniminin başlangıcının 179’uncu yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına Ziraat Mühendisleri Odası 2’nci Başkanı Mehtap Ercan Bilgen ve Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Onur Sinan Türkmen de katıldı. Tarımsal öğrenimin 179’uncu yılını buruk bir şekilde kutladıklarını söyleyen Mehtap Ercan Bilgen, “Bizim hem meslek alanlarımız hem tarım alanlarımız ve ülkemiz tarımı açısından büyük sorunların olduğu yılları yaşıyoruz. 2024 yılı içerisinde yaşanan tarıma yönelik iyileştirme adı altında gelişmeler yaşadık ama bunların hiçbirisi ile ‘tarımı nasıl ilerletebiliriz, nasıl sorunlarımızı çözebiliriz’ bilmiyoruz. Son yıllarda meslektaşlarımızın sorunları ve tarımsal açıdan sorunlarımız giderek artıyor” ifadelerini kullandı.

TEKNOLOJİ İLE EĞİTİMİ BİRLEŞTİRMELİYİZ

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Onur Sinan Türkmen ise tarımsal eğitimin önemini vurgulayarak, “Tarım kırsalda yapılıyor. Kırsaldaki istihdamı tutabilmek açısından da tarımsal inovasyonun kırsala da yayılması gerekiyor. Biz bunu üniversitelerde ziraat mühendisleri yetiştirerek, mezuniyet sonrasında da Ziraat Mühendisleri Odası eliyle yürütmekteyiz. Teknolojik dönüşümle ilgili 21 zirvemiz olacak. Bu çok önemli çünkü tarımsal üretimde teknoloji, tarımsal istihdamı azaltmakta. Eğer bu istihdam gereğinden fazla azalırsa, artık iş gücü olarak büyük şehirlerde problemler oluşmaya başlıyor. Büyükşehir Kanunu’yla yüzde 60 olan tarımsal nüfusu yüzde 5’lere çektiğimizi düşünüyoruz. Bunları doğru bir şekilde kompanse etmemizin yolu tarımsal eğitimden geçiyor. Tarım teknolojisi ile tarımsal eğitimi bir arada değerlendirebilirsek inavoasyonla, mekanizasyonla, otomasyonla, insansız cihazlarla olan iletişimi kurduğumuzda katma değeri yüksek olan tarımsal ürünlere yönlendirmemiz gerekiyor. Bunun sosyolojik, teknolojik ve Tarım 5.0 ile insan boyutunda değerlendirmemiz gerekir” şeklinde konuştu.

İŞ BİRLİĞİ VE FARK YARATANLAR KONUŞULACAK

Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder ise bu kapsamda önemli bir tarım zirvesi gerçekleştireceklerini belirterek, “Dünyada 2050 yılında nüfusun 10 milyar olması bekleniyor. Ülkemizde 100 milyona yaklaşacağı tahmin ediliyor. Durum böyle olunca tarladan sofraya dediğimiz; özellikle ülkemiz için zorlu süreçte tarımın, tarımsal üretimin, çiftçinin, ziraat mühendisliğinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Biz bu hafta kapsamında Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi, merkezimiz ve Onur Sinan Türkmen hocamız ile birlikte 9 Ocak’ta ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde saat 9.00’da başlayacak Tarım ve Bilişim adında bir zirve yapacağız. ESOGÜ Ziraat Fakültesi ve Türkiye Bilişim Derneği paydaşlarımız var. Biz tarım 5.0, tarımda iş birliği modelleri ve tarımda fark yaratanları tüm halkımıza ışık tutmak anlamında masaya yatıracağız” açıklamasını yaptı.
 
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi