Ülke çapında çiftçinin başına bela olan kahverengi kokarca için 2025 yılında 1 milyon samuray arısının doğaya salınacağı açıklandı.
Bakanlık tarafından yürütülen "Kahverengi Kokarca İle Mücadele Seferberliği" kapsamında böceğin doğal düşmanı olan “samuray arıları” 2022 yılından beri üretilip doğaya salınıyor. Bu yıl da 35 ilde 207 binden fazla samuray arısı üretilerek doğaya salındı.
Türkiye’de ilk kez 2017’de görülen, tarımdaki üretime verdiği zararın yanı sıra yaydığı kokuyla vatandaşları da rahatsız eden kahverengi kokarca böceği ile biyolojik mücadeleyi değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Selma Güder, alınabilecek önlemleri anlattı.
ALERJİ TESTİ YAPILMALI
Güder, “Samuray arıları kahverengi kokarcanın doğal düşmanıdır. Laboratuvar ortamında 1 milyon adet üretilip 2025 yılında doğaya salınacak. Bu tarz projelerin uygulanmasında ilk yapılması gereken; salım yapılacak alanın 50 kilometrekare yakınında arı alerjisi testi yapılmalıdır. Nihayetinde arı sokmaları yaşanabilir ve arı alerjisi olup bunu bilmeyen insanlar, özellikle hassas grup olan çocuklarda problemler yaşanabilir. Ayrıca yerleşim yerlerine, yola yakın lokasyonlarda trafik kazalarının yaşanması da muhtemel olasılıklardandır. Bu önlemlerin alınması önemlidir” ifadelerini kullandı.