Eskişehir'de bu da oldu: Askıda ekmek bitti sıra ona geldi!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de bu da oldu: Askıda ekmek bitti sıra ona geldi!
A
a

Enflasyonun yükselişiyle birlikte temel gıda maddelerine ulaşmak giderek zorlaşırken, vatandaşlar için umut ışığı olan "askıda simit" uygulamaları çoğalmaya başladı. Eskişehir'de bir seyyar simit satıcısının başlattığı bu uygulama, artan ekonomik sıkıntılar karşısında insanların dayanışma duygusunu gözler önüne seriyor

Sütiş Eskişehir
Enflasyondaki artış nedeniyle simit dahi alamayan vatandaş, askıda simit uygulamasına yöneldi. Onlarca kişinin destek beklediği uygulama, ekonomik krizin etkilerini bir kez daha ortaya koydu.

Duyarlı esnaf tarafından Eskişehir’in çeşitli işletmelerinde yapılan ‘Askıda ekmek’ veya ‘Askıda sebze-meyve’ uygulamaları ihtiyacı olan vatandaşlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Mevcut ekonomik şartlar karşısında simit dahi alamayan vatandaşlar içinse seyyar simit satıcısı Elvan Dönmez tarafından ‘Askıda simit’ uygulaması başlatıldı. İhtiyacı olan vatandaşlara desteği olacağı düşüncesiyle başlattığı uygulama sonrası yoğun taleple karşılaştığını dile getiren Dönmez, destekte bulunan vatandaşın az olması nedeniyle taleplere yetişemediğini ifade ediyor.

SORAN ÇOK BAĞIŞ YOK

‘Askıda simit bulunur’ yazısını asmasıyla birlikte pek çok vatandaşın simit istediğini ifade eden Dönmez, kötü niyetli kişiler tarafından iyi niyetinin kötüye kullanıldığını da dile getirdi. Dönmez, ‘Ben bu uygulamayı senelerdir zaten yapıyordum. Maddi durumu iyi olan vatandaşlar ya hayır için dağıtıyorlardı ya da para üstünü almayıp 'İhtiyacı olana verirsin' diyorlardı. Geçtiğimiz hafta 3 kişinin desteği ile akşam saatlerinde simit dağıtımı yaptık ve çok yoğun talep oldu. Bunu görünce herkesin bilgisi olsun diye bir yazı asma kararı aldım. O günden beri de neredeyse 50 kişi geldi ‘Abla askıda simidin var mı?’ diye sordu. Soran çok ama askıda simit bağışlayan yok. Ben buradan seslenmek istiyorum insanlara bağış yapmaları için ama bir şey de diyemiyorum çünkü insanlar da kendi ekonomilerine göre davranmak zorundalar. Bazı kötü niyetli kişilere de denk geliyorum mesela elinde yığınla poşet var, kaliteli mağazalardan alışveriş yapıp gelmiş bana askıda simit soruyor. O yüzden hakları bende saklıdır. Emanet etmek, güvenmek isterlerse ben buradayım. Ama yok ben kendi gözümle göreceğim derlerse kendileri başlarında durabilir tabii. İhtiyacı olan çok fazla insan var gerçekten. Ben kendim belli bir sayıya kadar yardım edebiliyorum çünkü ben de burada ekmek parası kazanmaya çalışıyorum’ dedi.

5 ÇOCUĞA 1 SİMİT

Simit satışlarında büyük düşüş yaşadıklarını ifade eden Dönmez, sosyal yaşamda karşılaştığı vatandaşlar arasındaki gelir farkını şöyle dile getirdi:  “Simit satışımızda çok büyük düşüş var. Ama buraya nasıl geldik veya bundan sonra nasıl olur hiçbir fikrim yok açıkçası. Gelecekten de pek bir ümidim kalmadı benim. Bazen bütün restoranları dolu görüyorum diğer tarafa bakıyorum simit bile alamayan insanlar var.  Biliyorsunuz okullar açılacak. Çocuklarıyla alışverişe çıkan bir kadın, 5 çocuğu var. Bir tane simit alıp paylaştırıyor. Bir tane de ben kendimden veriyorum. Yine de yetmiyor kardeşim, yetmiyor. Bir onları görüyorum, bir öbür tarafı görüyorum, anlam veremiyorum.”
 
 
Kaynak : YENİGÜN GAZETESİ - SÜMEYRA BALCI
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi