Asr Suresi Okunuşu, Vel Asr Suresi Türkçe Anamı, Arapça Yazılışı, Meali, Tefsiri Ve Faziletleri (Diyanet Meali & Dinle)

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Asr Suresi Okunuşu, Vel Asr Suresi Türkçe Anamı, Arapça Yazılışı, Meali, Tefsiri Ve Faziletleri (Diyanet Meali & Dinle)
A
a

Vel Asr Suresi olarak da bilinen Asr Suresi, Kur’an-ı Kerim'in en kısa surelerinden biridir ve sadece üç ayetten oluşur. Ancak, söz konusu üç ayet, çok önemli ve derin anlamlar içermektedir. Bu makalede, Asr Suresi’nin okunuşu, anlamı, Arapça yazılışı, meal ve tefsiri ele alınacaktır. Ayrıca, Asr Suresi’nin faziletleri hakkında bilgi verilecektir.

Sütiş Eskişehir

Asr Suresi, Kur'an'da 3 ayetten oluşan kısa bir suredir. Büyük önem taşır ve Kur'an'daki tüm öğütlerin özü olarak kabul edilir. Vel Asr Suresi olarak da bilinir. Çeşitli Hadis kaynakları Asr Suresi'nin faziletleri hakkında bilgi vermektedir. Okunuşu ve anlamı sıkça araştırılan sure, namazda okunan surelerden biridir. Asr Suresi'nin Arapça Türkçe okunuşu, anlamı, tercümesi, tefsiri, dinleme seçeneği ve faziletleri aşağıda verilmiştir.

Asr Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

Vel asr

İnnel insane le fi husr

İllellezıne amenu ve amilus salihati ve tevasav bil hakkı ve tevasav bis sabr

Asr Suresi Arapça Yazılışı

أَلْهَاكُمُ التَّكَاثُرُ

حَتَّى زُرْتُمُ الْمَقَابِرَ

كَلَّا سَوْفَ تَعْلَمُونَ

Asr Suresi Dinle

 

Asr Suresi Anlamı
 

  1. Asra yemin olsun ki,

  2. İnsan mutlaka ziyandadır.

  3. Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.

Asr Suresi Meali

Asr Suresi’nin mealini ise şöyle aktarabiliriz:

"Zamanın kendisine yemin ederim ki, insan gerçekten ziyana uğramıştır. Ancak, iman edip salih amel işleyenler, birbirleriyle hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler hariç."

Asr Suresi Hakkında

"Asr" kelimesi "ikindi namazı, mutlak vakit, Peygamber Muhammed'in zamanı ve ahir zaman" olarak yorumlanır. Kur'an'daki en kısa surelerden biridir, ancak Kur'an'daki tüm öğütlerin özü olarak kabul edilir. İmam Şafii, Kur'an'da başka hiçbir şey indirilmemiş olsaydı, bu kısa surenin tek başına insanlık için yeterli olacağını belirtmiştir. Bu sure Kur'an'daki tüm bilgileri kapsamaktadır.

Asr Suresi Tefsiri:

Asr Suresi'nin tefsiri, özellikle son ayetinde yer alan "iman edip salih amel işleyenler, birbirleriyle hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler" ifadesi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu ifade, müminlerin üç temel vasfını vurgulamaktadır:

İman: İman, Allah'a inanma, O'na güvenme ve kulun O'na olan bağlılığını ifade eder.

Salih Amel: Salih amel, Allah'ın emirlerine uygun olarak hareket etmek, günahtan kaçınmak ve hayırlı işler yapmak demektir.

Hakka Tavsiye: Hakka tavsiye etmek, insanları doğru yola doğru yönlendirmek ve onlara yardımcı olmak anlamına gelir.

Asr Suresi, İslam dininin en temel konularından biri olan sırat-ı müstakim (doğru yol) konusuna vurgu yapar. Ayetler, insanların doğru yolu bulmalarına ve Allah'ın hoşnutluğunu kazanmalarına yardımcı olan 3 temel ilkeyi tanımlar: iman, salih amel ve hakka tavsiye.

İman, Allah'a inanmanın yanı sıra, diğer İslami inançları da kapsar. İnsana adalet, merhamet ve diğer insanlarla iyi geçinme görevleri yükler.

Salih amel, insana, hayatını doğru yönetme ve doğru etik değerlerle hareket etme sorumluluğu yüklemektedir.

Hakka tavsiye, insana, doğru yolu bulduğunda, diğer insanları da o yola yönlendirme görevi verir. Bu şekilde insanlar, iyiliği yayarak, başkalarına da yardımcı olabilir.

Asr Suresi Faziletleri:

Asr Suresi, birçok fazilete sahiptir. Bunlar arasında şunlar sayılabilir:

1. İnsanların hayatlarını daha doğru yaşamalarına yardımcı olur.

2. Müminlerin arasındaki yardımlaşma ve dayanışma duygularını kuvvetlendirir.

3. İnsanların günah ve sapıklık gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmalarına yardımcı olur.

4. İnsanların ibadetlerini daha samimi ve doğru bir şekilde yapmalarına yardımcı olur.

5. İnsanlar arasındaki adalet ve merhamet duygularını yükseltir.

Asr Suresi, Kur'an-ı Kerim'in en kısa surelerinden biridir, ancak çok önemli mesajlar içerir. Ayetler, insanların doğru yolu bulmalarına yardımcı olan önemli bir rehberdir. İman, salih amel ve hakka tavsiye gibi temel prensipleri tanımlayan Asr Suresi, insanların hayatlarını daha doğru ve anlamlı bir şekilde yaşamalarına yardımcı olur. Asr Suresi’nin faziletleri ve bu surenin bizlere verdiği mesajlar, hayatımızda uygulayabileceğimiz iyi alışkanlıklar edinmemize yardımcı olabilir.

 

 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi