Adiyat Suresi Okunuşu, Vel Adiyat Suresi Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı, Meali ve Tefsiri (Diyanet Melai& Dinle)

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Adiyat Suresi Okunuşu, Vel Adiyat Suresi Arapça Yazılışı, Türkçe Anlamı, Meali ve Tefsiri (Diyanet Melai& Dinle)
A
a

Adiyat Suresi olarak da bilinen Adiyat Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 100. suresidir. Sadece 11 ayetten oluşur, ancak mesajı güçlü ve derindir. Bu makalede, okuyucuların anlamını ve önemini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için bu surenin okunuşunu, Arapça metnini, çevirisini ve tefsirini (yorumunu) inceleyeceğiz.

Sütiş Eskişehir
Hadis-i Şerif'e göre "Adiyat Suresi'ni okuduğunuzda Kur'an-ı Kerim'in yarısını okumuş gibi sevap kazanırsınız. " Adiyat Suresi nazar karşısında okunan bir duadır. Adiyat Suresi'nin Arapça yazısının yanı sıra Türkçe anlamını ve yorumunu da bilmek önemlidir.Çoğu kişi Adiyat suresinin Kur'an'ın hangi sayfasında olduğunu merak ediyor. Bu nedenle Adiyat Suresi hayız halinde mi yoksa abdestsiz olarak mı okunur sorusunun cevabı özellikle kadınlar için önemlidir. Adiyat Suresi namazda okunabilir mi, hangi cüzdandadır, kaç ayettir, kaç sayfadır, işte merak edilen soruların cevapları...

Adiyat Suresinin Okunuşu

Adiyat Suresi Mekkî bir suredir, yani Hicret'ten önce Mekke'de Peygamber Muhammed'e (s.a.v.) vahyedilmiştir. Genellikle namazlarda okunur ve 30 cüzlük sureler grubunun bir parçasıdır. Adiyat Suresi'nin okunuşu güzelliği ve melodisi ile bilinir, bu da onu hem okuyucular hem de dinleyiciler arasında favori yapar. Genellikle ikindi namazında okunur, ancak günün herhangi bir saatinde de okunabilir.

Bismillahirrahmanirrahim

1.Vel adiyati dabha
2.Fel muriyati kadha
3.Fel muğırati subha
4.Fe eserne bihı nak'a
5.Fe vesatne bihı cem'a
6.İnnelinsane li rabbihı le kenud
7.Ve innehu ala zalike le şehıd
8.Ve innehu li hubbil hayri le şedıd
9.E fe la ya'lemü iza bu'sira ma fil kubur
10.Ve hussıle ma fis sudur
11.İnne rabbehüm bihim yevmeizin le habir

Adiyat Suresi Arapça Yazılışı

Adiyat Suresi'nin Arapça metni aşağıdaki gibidir:

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ

وَٱلْعَٰدِيَٰتِ ضَبْحً۪ا

فَٱلْمُورِيَٰتِ قَدْحً۪ا

فَٱلْمُغِيرَٰتِ صُبْحًا

فَأَثَرْنَ بِهِۦ نَقْعً۪ا

فَوَسَطْنَ بِهِۦ جَمْعًا

إِنَّ ٱلْإِنسَٰنَ لِرَبِّهِۦ لَكَنُودٌۚ

وَإِنَّهُۥ عَلَىٰ ذَٰلِكَ لَشَهِيدٌۚ

وَإِنَّهُۥ لِحُبِّ ٱلْخَيْرِ لَشَدِيدٌۚ

۞
أَفَلَا يَعْلَمُ إِذَا بُعْثِرَ مَا فِي ٱلْقُبُورِ

وَحُصِّلَ مَا فِي ٱلصُّدُورِ

إِنَّ رَبَّهُم بِهِمْ يَوْمَئِذٍۢ لَّخَبِيرٌۚ


Adiyat Suresi Türkçe Anlamı

"Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
Homurdanarak koşan (küheylanlara) andolsun,
Toynaklarıyla ateşe vuran (atlara) andolsun,
Savaşa katılmak için hızla koşan (atlara) andolsun,
Ve kâfirleri zarara sokan kovalayıcılara andolsun,
Sonra şafak vakti çarpıcı bir baskın yaparlar,
Böylece düşman ordusu arasında karışıklık çıktı,
Çünkü insan, Rabbine karşı gerçekten nankördür.
Ve gerçekten de o buna tanıktır.
Ve gerçekten de, zenginliğe olan aşkı çok yoğun.
Ama bilmiyor mu ki, mezarların içindekiler etrafa saçıldığında
Ve bu göğüsler içinde elde edilir,
Şüphesiz Rableri o gün onlardan hakkıyla haberdardır."

Adiyet Suresi Dinle

 

Adiyat Suresi Tefsiri

Adiyat Suresi, Allah'a (CC) karşı şükretmenin önemini vurguladığı için Kur'an'da oldukça önemli bir sure olarak kabul edilir. Sure, insanın durumuna ve Allah (CC) tarafından kendilerine bahşedilen nimetlerle ilgili olarak insanların unutkan doğasına dair içgörü sağlar. Sure aynı zamanda savaş atlarına yaptığı atıfla da bilinir. Surede atların ileriye doğru koşarken çıkardıkları hırıltılı nefesleri ve savaşa dörtnala koşarken toynaklarının vuruşları anlatılmaktadır. Sure, eski Arap savaşlarının vazgeçilmezi olan bu hayvanların yiğitlik, cesaret ve mertliklerini çağrıştırır. Ayrıca Adiyat Suresi, tüm ruhların amellerine göre yargılanacağı Kıyamet Günü'ne de vurgu yapmaktadır. Allah'ın (CC) insanların kalplerindeki her şeyden haberdar olduğunu ve ancak O'na şükrederek kişinin gerçekten kurtulabileceğini vurgular.

Adiyat Suresi Kaç Ayettir, Kaçıncı Sayfadadır?

Bu sûre, Mekke döneminde nüzul olmuştur. Kevser sûresinden önce, Asr sûresinden sonra indirilmiştir. Kur'an-ı Kerim'in 30. cüzünde ve 599. sayfasında yer alır. 11 ayeti kerimesi bulunan Adiyat sûresi okunuşu yukarıdaki gibidir.

Adiyat Suresi Abdestsiz ve Adetliyken Okunabilir Mi?

Adiyat Suresi namaz sırasında okunması zorunlu surelerden biri olmayabilir, ancak kişi isterse okumasında bir sakınca yoktur. Sadece 11 ayetten oluşan kısa bir suredir ve ezberlenmesi kolaydır. Bununla birlikte, Kur'an'dan herhangi bir ayet okumadan önce abdest alınması gerektiğini unutmamak önemlidir. Eğer bir kadın adet dönemindeyse veya bir erkek abdestsizse, yine de ezberden veya bir kağıt parçasından okuyabilirler. Kur'an'a dokunulmaması veya abdestsiz okunması durumunda herhangi bir sorun yoktur.

Adiyat Suresi, Kur'an'daki en önemli bölümlerden biridir. Allah'ın (CC) her şeyin yaratıcısı olduğunu ve O'na şükrederek gerçek mutluluk ve başarıya ulaşılabileceğini vurgular. Surenin savaş atlarına atıfta bulunması yiğitlik, cesaret ve mertliğin önemini göstermektedir. Kıyamet Günü'ne yapılan atıf ise kişinin dünyadaki eylemlerinin öbür dünyadaki kaderini belirlediğini vurgular. Adiyat Suresi'nin okunuşunu, Arapça metnini, çevirisini ve tefsirini anlayarak mesajını, anlamını ve önemini daha derinlemesine kavrayabiliriz.

Ahkaf Suresi
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi