Hayır, o yaşamak istiyor

"Dünyanın bütün dağlarında, ormanlarında, bir tek yaprağı bile bir başkasının tıpkısı olarak yaratmamıştır Tanrı. Oysa siz farklı olmayı delilik sayıyorsunuz."

9 Ağustos 2020 09:27
A
a
Sütiş Eskişehir
Herkese merhabalar. Bu hafta yazıma Brezilyalı ünlü yazar Paulo Coelho tarafından 1998 yılında kaleme alınan “Veronika Ölmek İstiyor” adlı eserle devam ediyorum.  Yazarın diğer bir kitabı “Simyacı” (benimde en sevdiğim eseri) kadar bilinmese de en az onun kadar okunması gereken bir eserdir. Coelho bu eserini yazarken kendi hayatından ve deneyimlerinden esinlenmiştir. Esere bakacak olursak; Veronika istediği her şeye sahip olsa da hayattan zevk almayan, mutluluğun tadını alamamış genç ve güzel bir kızdır. Ne kadar denerse denesin mutlu değildir. Hayatının tekdüzeliğinden oldukça sıkılmıştır. Bu yüzden intihar etmeye karar verir. Sabırla biriktirdiği uyku haplarını içer ve sonsuza dek uyumayı bekler. Fakat bunu denedikten sonra kendine geldiğinde gerçekten farklı dünyada bulur kendini; Veronika artık hastanededir… Ölmediği yetmezmiş gibi bir de deli damgası yiyerek akıl hastanesin yatmıştır. Hastanede ona istemediği bir hayatı yeniden vermeleri onu deli gibi öfkelendirir ve kendini yeniden öldürme planları kurmaya başlar.
Ama doktorunun ona verdiği haberle buna gerek kalmaz. İçtiği haplar kalbine onarılması imkansız hasarlar vermiş ve bunun sonucunda beş gün eğer birazcık şansı varsa da bir hafta ömrü kalmış olduğunu öğrenir. Veronika akıl hastanesinde şizofren bir erkeğe yakın ilgi duyar. Gün geçtikçe değişmekte, şizofren olan Eduard’a daha da yakınlaşmaktadır. Fakat kahramanımızın öleceği zaman da yaklaşmıştır. Hayatının kalan bölümünü dışarıda geçirmek isteyen genç kız, arkadaşı Eduard ile kaçmaya karar verir. Doktorunun söylediğine göre son yirmi dört saate girmişlerdir. O gün hastaneden kaçarlar ömrünün son gününü doyasıya yaşamaya çalışır. Gittikleri pahalı restorandan kovulduktan sonra sokakta gezerler ve sonunda uykuya dalarlar. Sabah uyandıklarında Veronika hala hayattadır ve bu mucizenin tadını çıkartırlar.

Özetle: İntihara meyilliler, panik ataklılar, şizofrenler dünyasına ufak bir yolculuk yaptırıyor bize kitap son derece sürükleyici, düşündürücü. Coelho deliliği toplumla birlikte hareket etmeyen insan davranışlarını, toplumun gözünde normal sayılamayacak davranışlar gösteren bir genç kızın öyküsünü öyle güzel bir hikaye çerçevesinde bize sunmuş ki okuyup etkilenmeyecek pek az insan vardır. Kitabı okurken aslında kimin deli, kimin akıllı olduğunu düşünürken buluyorsunuz kendinizi. Veronika Ölmek İstiyor, okurken gerçekten etkilendiğim bir roman. İnsanın yaşadığı toplumu, seçimlerini, asıl benliklerini sorgulamasını sağlıyor. Üstelik kısa olması ve sıkmaması okunmasını kolaylaştırıyor. Hayatta yaşama sevinci kalmayan hayata bağlamaya bir sebep arayan kişilerin okuması gereken kitap.
 

 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi