Kırmızı et yiyemiyorsanız bunu tüketin! Daha faydalı...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Kırmızı et yiyemiyorsanız bunu tüketin! Daha faydalı...
A
a

Kırmızı ete gelen zamlardan sonra vatandaşlar kırmızı etin yerine başka başka besinleri koymaya çalışıyor. Peki ıspanağın da kırmızı et kadar faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Hem ucuz hem de sağlıklı... İşte kırmızı et kadar hatta ondan daha sağlıklı olan ıspanağın yararları...

Sütiş Eskişehir
Koyu yeşil yapraklı sebzeler grubunun önemli bir öğesi olan ıspanak, sağlığa olan faydaları ile ön plana çıkıyor ve aynı kırmızı ette bulunan besin değerlerini de bünyesinde taşıyor. 

Ispanak, kış aylarında başlayan hasat süreci ile ilkbaharın sonuna kadar taze olarak bulunabilen ve aynı zamanda dondurulmuş olarak yıl boyunca tüketilebilen besleyici bir sebzedir. Yüksek vitamin ve mineral içeriği nedeniyle, sağlıklı bireyler için beslenme planlarında düzenli olarak yer alması önerilir.

Ispanak, içerdiği zengin bitkisel bileşenler ve antioksidanlar sayesinde sağlığınıza büyük katkıda bulunabilir. Bu özellikleri arasında hastalıklara karşı mücadele, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve genel sağlığın iyileştirilmesi de yer alır.

Ancak, her besin gibi, ıspanağın aşırı tüketimi de bazı durumlarda sakıncalı olabilir. Bu nedenle, herkesin bireysel sağlık durumunu göz önünde bulundurarak tüketmesi önemlidir. Peki kimler ıspanak tüketmeli, kimler ise bu besini fazla tüketmekten kaçınmalı? İşte ıspanağın faydaları ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında tüm bilinmesi gerekenler…

Ispanağın Besin Değeri ve Kalorisi

100 gram haşlanmış ıspanakta;

  • 19 kkal enerji,
  • 0,48 g karbonhidrat,
  • 2,81 g protein,
  • 0,34 g yağ,
  • 61 mg sodyum,
  • 383 mg potasyum,
  • 148 mg kalsiyum,
  • 3,81 mg demir,
  • 29 mg C vitamini,
  • 871 IU A vitamini yer alır.

Ispanağın Faydaları Nelerdir?

  • Antioksidan özelliği bulunan alfa-lipoik asit içeriği sayesinde kan şekeri düzeyinin dengelenmesine yardımcı olabilir. İnsülin duyarlılğını artırarak tip 2 diyabet hastalarında insülin direncinin azaltılmasını destekleyebilir.
  • İçerdiği lutein, zeaksantin ve kuersetin gibi antioksidan özellikli bitkisel bileşenler sayesinde vücutta dolaşan serbest radikallerin bağlanarak etkisiz hale getirilmesine katkı sağlar. Böylece oksidatif stresi azaltarak hücrelerin kanserleşme riski ile kişinin enfeksiyonlara ve kronik hastalıklara yakalanma sıklığını azaltabilir.
  • A vitamini öncülleri içerdiğinden göz sağlığının korunmasını sağlar, katarakt ve gece körlüğü gibi göz hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltabilir.
  • C ve E vitaminleri ile A vitamini öncülü olan beta-karoten içeriği sayesinde akciğer sağlığının korunmasına yardımcı olur. Astım gibi solunum sistemi hastalıkları ile mücadeleyi desteklerken bu hastalıkların yol açtığı sorunların hafifletilmesine de katkıda bulunabilir.
  • Önemli bir potasyum içeriğine sahip olduğundan ıspanağın tansiyon düşürücü etkisi bulunur. Bu sayede hipertansiyon hastalarında kan basıncının dengelenmesine yardımcı olurken yüksek tansiyona bağlı kardiyovasküler hastalıklardan korunmayı destekleyebilir.
  • Ispanağın içeriğinde yüksek oranda yer alan A vitamini saç, tırnak ve cilt sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunur. Bu dokuların sağlıklı bir şekilde büyümesinde etkin rol oynayan A vitamininin yanı sıra C vitamini de saç ve cilde doğal yapısını kazandıran kolajenin üretiminde görevlidir. Öte yandan demir eksikliği de cilt, saç ve tırnak sağlığının bozulmasına yol açar. Tüm bu vitamin ve mineralleri bir arada içeren ıspanak, dermatolojik hastalıklardan korunmaya yardımcı olurken saç ve tırnak uzamasını da destekler.
  • Yapılan bazı çalışmalar K vitamini eksikliği sonucunda kalsiyum mineralinin vücuttaki kullanımının olumsuz etkilendiğini ve akabinde kemik kırığı riskinin artabildiğini göstermiştir. K vitamini gereksinimini karşılamaya yardımcı olması ve kalsiyum mineralini de içermesi nedeniyle ıspanak tüketimi, kemik ve eklem sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.
  • Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle ıspanak yararları arasında sindirim sisteminin düzenlenmesi de yer alır. Bu sebeple ıspanağın düzenli tüketimi kabızlık sorununun önlenmesine katkı sağlayacaktır.

Ispanak Suyunun Faydaları

Alışılanın aksine, ıspanak pişmiş halinin yanı sıra çiğ olarak da tüketilebilen bir sebzedir. Çiğ ıspanak faydaları pişmiş ıspanağın tamamını, hatta daha fazlasını içerir. Bunun sebebi ıspanakta yer alan bazı yararlı bileşenlerin ısıya maruz kaldığında çeşitli oranlarda kayba uğramasıdır. Bu kaybın en başında ise C vitamini gelir. Uzun süreli ısıl işlemler aynı zamanda ıspanakta bulunan nitritin nitrata dönüşmesine yol açar. Nitrat, vücut için zararlı bir bileşik olup ıspanak ne kadar fazla pişerse miktarı o kadar artacaktır.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi