Her 10 kadından biri bu hastalığa sahip: Ağrınız varsa ertelemeyin!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Her 10 kadından biri bu hastalığa sahip: Ağrınız varsa ertelemeyin!
A
a

Endometriozis, kadınların üreme sağlığını ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen, ancak sıklıkla göz ardı edilen bir hastalıktır. Halk arasında "çikolata kisti" olarak bilinen endometriozis, her 10 kadından birinde görülmekte. Peki "Çikolata kisti" nedir, nasıl bir hastalıktır? Tedavisi ve belirtileri nelerdir? İşte Çikolata kisti hakkında merak edilenler...

Sütiş Eskişehir
Halk arasında çikolata kisti adıyla bilinen endometriozisin her 10 kadından birinde görüldüğüne dikkat çeken Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ceren Yıldız Eren, “Çikolata kisti olan kadınların neredeyse yüzde 50'si gebe kalmakta zorlanıyor” dedi.

Kadınların yüzde 10’unu etkileyen bir hastalık: "Çikolata kisti"

Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ceren Yıldız Eren, üreme çağındaki kadınların yüzde 10’unu etkileyen ve sık karşılaşılan jinekolojik hastalıklardan biri olan endometriozisin önemli bir üreme sağlığı sorunu ve ciddi bir ağrı kaynağı olduğunu söyledi. Endometriozis tanısı alan hastaların yüzde 50 ila 80’inde semptomların görüldüğünü belirten Doç. Dr. Eren bu semptomların, kadınların günlük yaşam aktivitelerini ve kalitelerini ciddi ölçüde etkilediğini; yaşam kalitesinin artırılması ve hastalığın negatif etkilerinin azaltılması için endometriozis tedavisinde farklı tıp branşlarının bir arada çalışacağı bir yaklaşım gerektiğini anlattı.

25-45 yaşları arasında doğurganlık çağında görülebilir

“Her adet döneminde rahim içindeki dokular vücuttan atılıyor. Bu doku tabakasına ait hücreler rahim dışında, mesane, yumurtalık ya da bağırsaklar gibi organlara yerleştiğinde çikolata kisti da denilen endometriozise neden oluyor. Çikolata kisti olan kadınların neredeyse yüzde 50'si gebe kalmakta zorlanıyor" diyen Doç. Dr. Eren bu kistin genellikle 25-45 yaşları arasında doğurganlık çağında, nadiren de menopoz sonrasında görüldüğünü ifade etti.

“Hiç belirti vermeyebilir”

Endometriozisin nedeninin tam olarak bilinmediğine değinen Doç. Dr. Eren birinci derece akrabalarda endometriozis bulunmasının, bu hastalığın görülme riskini yedi kat artırdığı bilgisini aktardı. Tanının konulabilmesi için ultrasonun gerekli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Eren, “Bazen hiç belirti vermeden oluşan çikolata kisti için rutin kontrollerin de önemli olduğunu vurgulamak gerekir. Hastalar genellikle kronik ağrı ve çocuk sahibi olamama şikâyetleriyle hastanelere başvurururlar, ilaç tedavisiyle birlikte ileri evrelerde cerrahi operasyon kaçınılmaz olmaktadır” diye konuştu.

“Tedavi edilen hastalarda doğurganlık artar”

Özellikle henüz çocuk sahibi olmamış genç kadınlarda laparoskopik ameliyatın tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Eren, “Hastalığa çikolata kisti denilse de masum bir hastalık değildir. Çünkü doğru tanı konmaması veya ciddiye alınmaması nedeniyle kısırlaştırıcı etki yapabilir. Bazı endometriozis odakları sinir dokusundan çok zengindir, bu nedenle kronik ve özellikle adet sırasında çok şiddetli ağrıya sebep olabilir. Çikolata kistleri hiçbir şikâyet olmaksızın rutin jinekolojik kontrollerde fark edilebilir. Ama hastaların büyük bölümü karın alt kısmında görülen sık hissedilen ağrılar nedeniyle doktora başvurmaktadır. Adetten bağımsız ağrı ve cinsel ilişki sırasında ağrılar da hastalığın habercisi olabilir” dedi.

Tedavide medikal ve cerrahi seçeneklerin bulunduğunu dile getiren Doç. Dr. Eren şunları anlattı:

“Endometriozis tanısı konulan hastalarda doğurganlık oranı yüzde 2 ila 3 iken, aşılama ve yumurtlama uyarılması tedavisi uygulanan hastalarda bu oran yüzde 15’e yükselir. Yaşa bağlı olarak değişse de tüp bebek tedavisinde hamile kalma oranı yüzde 50-60’lara ulaşabilir.”

Peki Çikolata Kisti (Endometriozis) Nedir?

Çikolata kisti, tıp dilinde endometriozis olarak adlandırılan bir hastalığın sonucunda oluşan bir kist türüdür. Bu hastalıkta, rahmin iç kısmını döşeyen endometrium dokusu, rahim dışında, özellikle yumurtalıklar ve diğer pelvik organlarda büyür ve kist oluşumuna yol açar. Kistin içindeki koyu renkli ve katılaşmış kan, kistin "çikolata kisti" olarak adlandırılmasına neden olur.

Endometriozis, üreme çağındaki kadınlarda %10'a kadar görülebilen, kronik bir hastalıktır. En sık 30'lu yaşlarda görülür, ancak 20'li ve 40'lı yaşlarda da yaygındır.

Çikolata kisti belirtileri:

  • Ağrılı adet: Karın ve kasık ağrısı, adetin en yaygın belirtisidir. Ağrı o kadar şiddetli olabilir ki günlük aktiviteleri etkileyebilir.
  • Ağrılı cinsel ilişki: Cinsel ilişki sırasında ağrı veya rahatsızlık hissedilebilir.
  • Kısırlık: Endometriozis, kısırlığın en önemli nedenlerinden biridir.
  • Adet düzensizlikleri: Adet kanaması aşırı olabilir veya uzun sürebilir.
  • Pelvik ağrı: Adet dışında da karın ve kasık ağrısı hissedilebilir.
  • Yorgunluk: Yorgunluk ve halsizlik yaygın bir belirtidir.
  • Sindirim problemleri: Kabızlık, ishal veya şişkinlik gibi sindirim problemleri görülebilir.
  • İdrar problemleri: Sık idrara çıkma veya ağrılı idrara çıkma gibi problemler görülebilir.

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi