Hemofili Nedir? Belirtileri Nelerdir? Dünya Hemofili Günü Ne Zaman?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Hemofili Nedir? Belirtileri Nelerdir? Dünya Hemofili Günü Ne Zaman?
A
a

Hemofili, kanın pıhtılaşma sürecinde yaşanan genetik bir bozukluktur. Kanın pıhtılaşması, kan damarlarındaki kırılmalar ve yaralanmaların iyileştirilmesi için kritik bir süreçtir. Hemofili hastalarında, kanın pıhtılaşması genellikle zayıf veya eksiktir ve ciddi kanama riski oluşturur. Hemofili, tedavi edilmemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu başlık altında, hemofili nedir, belirtileri nelerdir ve Dünya Hemofili Günü'nün tarihi hakkında bilgi vereceğiz.

Sütiş Eskişehir

Hemofili Nedir?

Hemofili, vücudun yeterince pıhtılaşma faktörü VIII veya IX üretmemesinden kaynaklanan genetik bir kan hastalığıdır. Vücutta bu faktörlerin yetersiz olması, kanın pıhtılaşma sürecinde bozulmaya neden olur ve ciddi kanama riski ortaya çıkar. Hemofili hastaları, özellikle damar içinde kanama olan hastalıklar, burun kanaması veya diş eti kanaması gibi normalde hafif yaralanmalara maruz kaldıklarında bile ciddi kanamalar yaşayabilirler.

Hemofili, iki tip olarak sınıflandırılabilir;

Hemofili A: En sık karşılaşılan tip, faktör VIII eksikliğine bağlıdır.

Hemofili B: Faktör IX eksikliğine bağlıdır ve diğer tipine göre daha nadir rastlanır.

İki hemofili tipi de kalıtsal bir genetik bozukluk olarak görülür.

Hemofili Belirtileri

Hemofili hastalarında, aşağıdaki belirtiler sıklıkla görülür:

  • Beklenenden daha şiddetli veya uzun süren kanamalar.
  • Damar içinde kanama, kas içi kanama veya eklemlerde kanama gibi pıhtılaşmayı gerektiren yaralanmalar, kontrol altına alınamayan kanama riski oluşturabilir.
  • Cilt altında şişlikler, hematoma oluşabilir.
  • Burun kanaması, diş eti kanaması veya ağır adet kanaması.
  • Açık yaraları iyileştirme sürecinde diğer insanlardan daha uzun süre kanama.
  • Egzersiz veya fiziksel aktiviteler sırasında eklemlerde ağrı veya hassasiyet.

Dünya Hemofili Günü Tarihi

Dünya Hemofili Günü, Kanada'da 1989 yılında kuruluşu olan Kanada Hemofili Derneği tarafından başlatılmıştır. 17 Nisan tarihi, bu hastalıkla ilgili farkındalığı artırmak için seçilmiştir. Dünya Hemofili Günü, hemofili hastaları, aileleri ve sağlık profesyonelleri arasındaki işbirliğini teşvik eder. Bu, hemofili hastalığına ilişkin önemli bilgileri paylaşarak ve bu hastalıkla ilgili farkındalığı artırarak sağlanabilir. Dünya Hemofili Günü ayrıca, hemofili hastalarının hayatlarının tam anlamıyla yaşamalarına yardımcı olmak için, hemofili hastası olan insanların bir araya gelmesine olanak sağlar.

Hemofili, vücutta yeterli miktarda pıhtılaşma faktörünün eksikliğinden kaynaklanan bir kan hastalığıdır. Bu, normal yaralanmalarda bile ciddi kanama riski oluşturur. Hemofili hastalarında, üzerinde durulması gereken belirtiler sıklıkla görülür. Dünya Hemofili Günü, hemofili hastaları, aileleri ve sağlık profesyonelleri tarafından desteklenen bir girişimdir. Hemofili hastalığına ilişkin farkındalığın artırılması, hastalığın olası komplikasyonları ile mücadele etmenize yardımcı olabilir. Bu nedenle, hemofili hastalığı hakkında bilinçli olmak ve Dünya Hemofili Günü'nün önemini vurgulamak son derece önemlidir.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi