Albino Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç  Albino Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
A
a

Albino, doğuştan var olan genetik bir bozukluktur. Albino hastalığı, cildin, saçın ve gözlerin yeniden doğuşunda pigmentlerin üretilememesi ya da az miktarda üretilmesi nedeniyle oluşur. Albino insanların cildi açık renkli, gözleri açık renk (mavi, gri veya yeşil) ve saçları beyazdır. Bu yazıda albino nedir, nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Sütiş Eskişehir
Albino hastalığı çok sık görülmeyen bir hastalık olsa da pek çok kişi bu hastalığa kalıtsal olarak sahip olabilir. Çoğu insanın aklında albino ne demek, nasıl bir hastalıktır, belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili pek çok soru bulunmaktadır. İşte Albino hastalığı ile ilgili tüm detaylar...

Albino Nedir?

Albino da denilen Albinizm, genellikle ebeveynler de taşıdığı için kalıtsal olan bir hastalıktır. Kromozomlarda oluşan ve melanin pigmentlerinin üretimine katılan genlerdeki bir mutasyon, cildin, saçın ve gözlerin pigmentasyonunda bozukluğa neden olur. Melanin, cilde, saça ve göze rengini veren bir pigmenttir. Aynı zamanda, cildi güneşe karşı koruyan güneş yanıklarına karşı savunma sağlar ve gözdeki ışığı emer. Albino insanlarda bu pigmentlerdeki azalma veya yokluğa bağlı olarak bu koruma da azalmış olur.

Albinizm, hemen hemen her ırkta görülebilir ve yaygınlığı dünya genelinde 17.000 kişide birdir.

Albino Nedenleri Nedir?

Albinizm, çoğunlukla kalıtımsal bir durumdur. Albino çocuklar, ebeveynlerinin taşıdığı bir genetik mutasyon sonucu doğarlar. Ebeveynlerin her ikisi de bu mutasyona sahipse, çocuklarına albinizm geçme olasılığı yüksek olacaktır. Ancak, bazı nadir durumlarda, albinizm mutasyonu daha önce bir aileden geçmemiş olabilir ve spontan olarak ortaya çıkabilir.

Albino Belirtileri

Albino olan kişilerin ciltleri açık renkli, gözleri açık renk (mavi, gri veya yeşil) ve saçları beyazdır. Bunun sebebi vücudun pigmentlerinin az ya da hiç üretilmemesidir. Albinizm ayrıca, körlük veya görme bozukluğu ile de ilgilidir. Melanin pigmentinin eksikliği nedeniyle, albino insanların gözleri daha fazla ışık alır ve bu da görüntü kalitesini etkileyebilir. Albino bebeklerde görme bozukluğu belirtileri genellikle bir yaşından önce fark edilmeye başlar.

Albino Nasıl Tedavi Edilir? Albinonun Tedavisi Var Mıdır?

Albinizmin tedavisi yoktur ve genetik bir durum olduğu için tedavi edilemez. Ancak, birkaç önlem alınarak güneş ışığına maruz kalmayı azaltmak mümkündür. Albino insanların güneş ışığından korunması önemlidir. Hasar görmüş cildi tedavi etmek çok zor olabilir, bu nedenle koruyucu giyim giymek, şapka takmak ve güneş gözlüğü takmak önemlidir. Albino insanlar güneş ışığından korunmasız kaldıklarında, güneş yanıkları, cilt kanseri ve katarakt gelişebilir. Albino insanların görme bozukluğu için gözlükler ve kontakt lensler kullanarak düzeltilmesi mümkündür.

Albino genetik bir durumdur ve tedavisi yoktur. Ancak, koruyucu önlemler alarak cilt ve gözlerin hasar görmesini önlemek mümkündür. Bu yapılabilirse, albino bireylerin sağlığı normal bir insan kadar iyi olabilir.

Albino Önlenebilir Mi?

Albinoçok farklı türleri olanve taşıyıcılığı ve seyrri toplumdan toplumadeğişen bir hastalıktır. Ailede genetik olarak albinizm öyküsü varsa çocuk sahibi olmadan önce genetik bir danışmanlık alınabilir. Bazı testler ile albino durumu için riskvarsa belirlenebilir ve hastalığın geçişi en aza indirilebilir.



 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi