Zilzal Suresi Okunuşu, Ez-Zelsele, İza zülzilet Suresi Türkçe Anlamı, Arapça Yazılışı, Fazileti ve Faydaları (Diyanet Meali & Dinle)

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Zilzal Suresi Okunuşu, Ez-Zelsele, İza zülzilet Suresi Türkçe Anlamı, Arapça Yazılışı, Fazileti ve Faydaları (Diyanet Meali & Dinle)
A
a

Ez-Zelsele, İza zülzilet suresi olarak da bilinen Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in en saygın surelerinden biridir. Okunuşu ve anlaşılması tüm dünyadaki Müslümanlar tarafından çok değerlidir. Bu yazıda, bu surenin önemini, okunuşunu, Türkçe anlamını, faydalarını ve doğru okunuşunu inceleyeceğiz. Zilzal Suresi'nin diyanet mealini de bulabileceğiniz bu yazıda ayrıca sureyi dinleyebilirsiniz de.

Sütiş Eskişehir

Kur'an'ın 99. suresi Zilzal olarak bilinir ve adını ilk ayetinin son kelimesinden alır. Ez-Zelsele ya da İza zülzilet suresi olarak da anılır. Zilzal, deprem veya sarsıntı anlamına gelir ve bu Medine vahyi sadece 8 ayetten oluşur. Bu bölümün temel teması, Kıyamet Günü'nün getireceği yoğun sarsıntı ve dehşetle ilgilidir. Zilzal Suresi'nin okunması, birçok kişinin anlamını, faziletlerini ve yorumunu anlamaya çalıştığı için geniş çapta araştırılan bir konudur. Bu bağlamda, bu bölümün Arapça-Türkçe telaffuzu, yorumu ve önemi hakkında bilgi edinilebilir. Özetle, Zilzal Suresi hepimizi bekleyen kaçınılmaz ve kaçınılmaz sona dair güçlü bir hatırlatmadır.

Zilzal Suresi Hakkında

Zilzal Suresi Okunuşu, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresidir ve sekiz ayetten oluşmaktadır. "Zilzal" deprem, "Suresi" ise bölüm veya sure anlamına gelmektedir. Sure, Kıyamet Günü'nden ve o gün her şeyin nasıl tartılıp ölçüleceğinden bahseder.

Zilzal Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- İza zülziletil erdu zilzaleha

2- Ve ahracetilerdu eskaleha

3- Ve kalel insanü ma leha

4- Yevmeizin tühaddisü ahbaraha

5- Bienne rabbeke evha leha

6- Yevmeiziy yasdürun nasü eştatel li yürav a'malehüm

7- Fe mey ya'mel miskale zerratin hayray yerah

8- Ve mey ya'mel miskale zerratin şerray yerah
 

Sure "İza zülzilet-i erdu zilzalaha" ifadesiyle başlar ve "Yer [son] depremiyle sarsıldığı zaman" anlamına gelir. Depreme yapılan atıf, Kıyamet Günü'nde gerçekleşecek olan altüst oluşun simgesidir. Takip eden ayetler ölülerin dirilişinden, amellerinin yargılanmasından ve alacakları nihai ödül ya da cezadan bahseder.

Zilzal Suresi Türkçe Anlamı


Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1- Yer o yaman sarsıntı ile sarsıldığı,

2- Yer, içindeki ağırlıkları çıkarıp dışarı attığı,

3- Ve insan: "Ona ne oluyor?" dediği zaman.

4- O gün yer, bütün haberlerini anlatır.

5- Çünkü Rabbin ona vahyetmiştir.

6- O gün insanlar, amellerinin karşılığı kendilerine gösterilmek üzere bölük bölük çıkacaklardır.

7- Her kim zerre kadar hayır işlemişse onu görecektir.

8- Her kim, zerre kadar şer işlemişse onu görecektir.

Zilzal Suresi Dinle
 

Zilzal Suresi Okumanın Faydaları

İslami geleneğe göre, Zilzal Suresi Okunuşu'nu okumanın çeşitli faydaları vardır. Bunlardan bazıları felaketlerden korunma, günahların affedilmesi ve kıyamet gününde sorulara cevap vermede kolaylıktır. Bu surenin her farz namazdan sonra okunması tavsiye edilir.

Sureyi düzgün bir şekilde okuyabilmek için öncelikle Arapça kelimelerin doğru telaffuzunu öğrenmek gerekir. Bunu öğrenmenin en kolay yolu, nitelikli bir alimin sesli okumasını dinlemektir. Ayetlerin anlamlarını anlamak da önemlidir, bu da Kur'an tefsirini çalışarak yapılabilir.

Zilzal Suresi Okunuşu İslam geleneğinde büyük bir öneme sahiptir. Okunmasının sayısız fayda ve ödül getirdiğine inanılır. Ayetlerin anlamını kavrayarak ve sureyi doğru telaffuz ve niyetle okuyarak, kişi bağışlanma ve hidayete ulaşmayı umabilir.

Zilzal Suresi Fazileti

Zilzal Suresi İslam dünyasında önemli bir yere sahiptir. Birçok hadis kaynağı onun faziletlerinden ve faydalarından bahseder. Hadislerden biri, Peygamber'in (s.a.a) bir arkadaşının kendisinden Kur'an okumasını istediğini anlatır. Peygamber (s.a.v.) ona "Elif Lam Ra", "Ha Mim" ile başlayan sureleri veya Tesbih kavramını okumasını önermiştir. Sahabi, yaşı ve kalın dili nedeniyle bu sureleri okumakta zorlandığını ifade etti. Peygamber'den (s.a.a) kendisi için özlü bir sure önermesini istedi. Peygamber (s.a.v.) Zilzal Suresi'ni okudu ve bu sureyi tamamladıktan sonra sahabi ömrünün sonuna kadar başka bir şey okumamaya yemin etti. Peygamber (s.a.v.), kurtuluşa giden yolu bulduğunu söyleyerek onu övdü.

Abdullah bin Abbas tarafından rivayet edilen bir başka hadiste, Peygamber'in (s.a.a) Zilzal Suresi'ni Kur'an'ın yarısına, İhlas Suresi'ni üçte birine ve Kafirun Suresi'ni dörtte birine denk saydığı belirtilmektedir. Bu hadis, Zilzal Suresi'nin Kur'an'daki önemini ve anlamını vurgulamaktadır.

Genel olarak, bu hadisler Zilzal Suresi'ni okumanın faziletlerini ve faydalarını vurgulamaktadır. Bu sure, Müslümanların kalplerinde özel bir yere sahip olan ve okunmasının kurtuluşa vesile olacağına inanılan özlü bir suredir.

Zilzal Suresi Tefsiri

Zilzal suresi, yeryüzünün büyük bir depremle sarsılacağı ve içindeki tüm ağırlıkların ve yüklerin (eskâl) dışarı atılacağı günü hatırlatarak başlar. Diğer âyetlerde sûr'a üfürüldüğünde meydana geleceği söylenen bu olayın ikinci üfürülüş sırasında gerçekleşebileceğine işaret edilmektedir (ez-Zümer 39/68). Taberî ve İbn Kesîr'e göre ikinci âyette geçen "eskâl" terimi toprağa gömülen ölüleri ifade etmektedir. Ancak buna yeryüzünde saklı bulunan çeşitli maden ve hazineleri de eklediğimizde bu sarsıntıyı birinci ve ikinci üflemenin bir sonucu olarak değerlendirebiliriz. Bunun sonucunda inanmayanlar veya herkes hayrete düşecek ve "Yeryüzüne ne oluyor?" diye soracaklardır. O gün Allah yeryüzüne, üzerinde işlenmiş olan bütün amelleri ortaya çıkarması için ilham edecektir. Yeryüzünde peygamberlerin mesajlarına doğrudan ya da dolaylı muhatap olanlar, yalnız ve dağınık bir şekilde hesaba çekileceklerdir. Zerre kadar bile olsa iyilik yapanlar ödüllendirilecek, kötülük yapanlar ise cezalandırılacaktır.

Bu surenin tefsiri hakkında rivayet edilen hadislerden biri şöyledir: Rivayete göre sure nazil olduğunda orada bulunan Ebu Bekir ağlamaya başladı. Peygamber neden ağladığını sorduğunda, surenin kendisini gözyaşlarına boğduğunu söylemiştir. Bunun üzerine Peygamber şöyle buyurmuştur: "Eğer sen günahsız olsaydın ve hiç hata yapmasaydın, Allah senden sonra hata yapan ve günah işleyen bir ümmet yaratırdı, fakat tevbe ederlerse onları bağışlardı" (Vâhidî, s. 368; Heysemî, VII, 141).

Resul-i Ekrem bir keresinde yeryüzündeki gizli sırlardan bahseden dördüncü ayete atıfta bulunmuştur. Bu sırların mahiyetini sormuş, etrafındakiler de bunları sadece Allah ve Resulünün bildiğini söylemişlerdi. Peygamber daha sonra bu sırların, her erkek ve kadının yeryüzünde işlediği her eylemin tanıkları olduğunu açıkladı. Yeryüzü yapılan her eylemin bilgisine sahipti ve yargı gününde her bireyin eylemlerine tanıklık edecekti. "Şu gün, şu saatte, şu eylemleri işledin" diyecekti ve yeryüzünün sırlarının gerçek doğası buydu. Bu anlayış, yaptığımız her eylemin kaydedildiğine ve hem büyük hem de küçük eylemlerimize dikkat etmemiz gerektiğine dair güçlü bir hatırlatma sunar.

 

 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi