Wushu Nedir? Wushu Ne Kadar Sürede Öğrenilir? Wushu Kuralları

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Wushu Nedir? Wushu Ne Kadar Sürede Öğrenilir? Wushu Kuralları
A
a

Dünya genelinde popüler ya da çok bilinmeyen pek çok spor dalı bulunuyor. Özellikle Uzak Doğu'da pek çok farklı savunma sporu çeşidi bulunmaktadır. Wushu ise genel olarak Uzak doğu sporlarını ifade eder. Peki Wushu nedir, kelime anlamı, kuralları ve ne kadar sürede öğrenilebileceği gibi soruların yanıtlarını haberimizden okuyabilirsiniz.

Sütiş Eskişehir
Türkçe okunuşu vuşu olan Wushu Çin savunma sanatlarına verilen genel bir isimdir Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan bir dövüş ve savunma sanatı olan Wushu'nun kelime anlamı, felsefesi, kuralları ve ne kadar sürede öğrenilebileceği merak edilen konular arasındadır. Son zamanlarda özellikle çocuklar içinde çok faydalı olduğu öne sürülen Wushu'ya dair bilmke istediğiniz her şey bu yazıda.

Wushu Nedir, Kelime Anlamı Nedir?

Wushu, Türkçe'de vuşu diye teleffuz edilen Çin savunma sanatının genel addır.  4 bin 600 yıllık tarihi geçmişe sahip wushu, "dövüş (wu) sanatı (shu)" anlamına geliyor. 

Ülkemizde son dönemlerde çok popüler hale gelen sporlardan biri de Wushu'dur. Hem kadınlar hem de çocukların ilgi gösterdiği  Wushu savunma sanatı ağır yöntem, kuvvetli savunma ve bilimsel teknikler sanatı olarak kabul edilmiştir. Spor hareketlerinin yanı sıra içerisinde bale ve şov adımlarını da görmek mümkündür. Wushu her ne kadar bir savunma sporu olarak görülse de sadece spor olarak değerlendirilmez. Wushu bedensel hareketleri ve aktiviteler ile beraber ruhu da kullanmaktır. Wushu’da denge, esneklik, düşünce, solunum egzersizleri, pratik zeka ve meditasyon oldukça önemlidir. 

Wushu’yu öğrenmek için düzenli antrenmanlar yapılması zorunludur. Wushu sporu ne kadar sürede öğrenilebilir sorusunun cevabı ise çalışma rutinine bağlı olarak yıllar sürebilir şeklindedir.

Wushu'nun Faydaları Nelerdir?

Çin savunma sanatlarının genel adı kabul edilen Wushu Çin dışında genelde Kung-Fu (gongfu) olarak tanımlanan spor türlerini kapsar. Wushu antrenmanlarıyla vücudun her bölümü ayrı ayrı çalıştırılmış oluyor. Bireylerin denge, solunum egzersizleri, esneklik, düşünce, pratik zeka ve meditasyon yönlerini olumlu etkileyen Wushu'nun, insan sağlığına olan faydaları da bilimsel olarak ispatlandı. Peki Wushu'nın faydaları nelerdir?
  • Wushu sporunun sinir sistemi ve dengeye, nefes egzersizleriye iç organları olan faydası çok mühimdir. 
  • Aynı şekilde Wushu ile güçlü kas ve kemik yapısı hedeflenir.
  • Wushu dolaşım sistemi için gerekli tüm enerjiyi sağlar. Metabolizmayı hızlandırır. 
  • Masaj gibi aktiviteler ile kan akışı hızlandırılır. 
  • Beş duyu organın sağlığını korumak hem beden hem de ruh için önemlidir. Wushu tüm duyulara canlılık ve sağlık getirmektedir. 

Wushu Sporu Kuralları

Dövüş Stili ve Form Stili olarak ikiye ayrılan Wushu'da dövüş stiline sanda denmektedir. Belli başlı kuralları olan Wushu'da müsabakalar bireysel ve takım şeklinde gerçekleşir. Wuhu sporcuları, küçükler (15-18 yaş arası) ve büyükler (18-35 yaş arası) şeklinde sınıflandırılır. Her spor müsabakasında olduğu gibi yasak olan bazı kurallar vardır.  Wushu başın arka kısmı, boyun, boğaz ve kasık bölgelerine vurmak yasaktır. Bununla birlikte göğüs, baş ve uyluk bölgelerinden puan alınabilmektedir.

Türkiye'de Wushu Gelişimi Nasıldır?

Çin kökenli Wushu sporu dünyaya yayıldıktan sonra Türkiye'de de ön plana çıkmaya başladı. 1970'li yıllarda Türkiye'de kung fu ismi ile bilinen Wushu sporu 1990'lı yıllarda tüm dünyayla birlikte orijinal adıyla anılmaya başlandı. Türkiye'de 1999 yılınde Wushu Federasyonu'nun kurulmasıyla birlikte müsabakalar başlamış oldu. Bu olimpiyatlara ise Türkiye Wushu milli sporcusu Hüseyin Dündar katıldı. Dündar aynı zamanda Türkiye'nin Wushu sporunda ilk dünya şampiyonluğunu kazanan kişi oldu.

Çocuklar İçin Wushu

Çin savunma sanatlarının bir bütünü olarak kabul edilen Wushu çocukların hem fiziksel hem de ruhsal gelişimleri için önemlidir. Wushu için çocuklara yönelik çalışma programları ve dersler oluşturulmaktadır. Çocuklar için 4 ile 7 yaş grubu veya 8 ile 12 yaş grubuna göre çocukları gruplara ayırarak yaşının özellikleri ve yetenekleri doğrultusunda wushu dersi almaları sağlanır.

Wushu Feslefesi 

Wushu felsefesinin çekirdeğini Konfüçyüsçülükteki beden-zihin birliği,. Taoculuktaki dinamik denge, Budizmdeki kültürel bağdaştırmacılık ilkeleri oluşlturmaktadır.


 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi