Türkiye'yi yasa boğan olayda eksikleri tek tek saydı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Türkiye'yi yasa boğan olayda eksikleri tek tek saydı
A
a

Bolu Kartalkaya’da bir otelde meydana gelen ve 76 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan yangın felaketi, uzmanlar tarafından ihmal ve denetimsizlikle ilişkilendirildi. İşte Kartalkaya'daki facianın ardından yatan nedenler ve eksikler...

Sütiş Eskişehir
Bolu Kartalkaya’da 76 kişiye mezar olan yangın faciasının da diğer tüm felaketler gibi önlenebilir olduğunu belirten TMMOB Makina Mühendisleri Odası Şube Başkanı Nezihe Hanecioğlu, “Bu ölümlerin ihmal ve denetimsizlikten kaynaklanan ölümler olduğunu düşünüyoruz. Otelde yangın algılama sistemi ve yangın söndürme sistemleri olsaydı, vatandaşlar acil kaçış yollarına yönlendirilselerdi bu ölümlerin hiçbiri olmayacaktı” ifadelerini kullandı. 



Bolu Kartalkaya'dakibir otelde meydana gelen yangın faciasında 76 kişi hayatını kaybederken 51 kişi de yaralandı. Sömestr tatili nedeniyle otelin büyük kısmının dolu olması facianın boyutunu artırırken otelin iç ve dış döşemelerinin ahşap olması yangının yayılma hızını da artırdı. Facianın ardından yangın uyarı sistemi, yangın merdiveni olup olmadığı tartışmaları sürerken TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Nezihe Hanecioğlu, yangının da tıpkı deprem ve sek gibi ne zaman ve nerede başlayacağı belli olmayan bir felaket olduğunu belirterek, “Yapılması gereken ise bilim ve teknolojinin gereklerini yerine getiren önlemlerin alınmasıdır. Mühendislik çözümleriyle yangının büyümesinin önlenmesi ve erken uyarı sistemleriyle binanın uygun şekilde boşaltılması gerekirken 2025 yılına geldiğimiz şu günlerde ölümlerin bu kadar çok olması hepimizi derinden yaralamıştır” ifadelerini kullandı.

KİMSENİN BURNU BİLE KANAMAYABİLİRDİ

Otellerin kullanım amaçları, genel risk içerikleri ve güvenlik önlemleri göz önüne alındığında diğer binalardan farklı değerlendirildiğini söyleyen Hanecioğlu, “Mutfak kısmından başladığı söylenilen yangının her ne kadar çıkış nedeni yapılacak incelemeler neticesinde açığa çıkacak olsa da, başlangıç nedeninden bağımsız, kayıp sayılarından bile yangının gerçekleştiği tesiste yangın güvenlik önlemlerinin yeterince alınmadığı bariz bir şekilde görülmektedir. Mutfakta bulunması gereken sprinkler sistemi yada otomatik yangın söndürme sistemleri bulunsaydı, yangın hiç kimsenin burnu kanamadan söndürülebilirdi.  Tüm yangın eğitimlerinde anlatıldığı gibi yangın başladıktan sonra 2 dakika içinde yangına müdahale edilmesi çok önemlidir. Yangın yayıldıktan ve sıcaklık arttıktan sonra bireysel müdahaleler zorlaşmaktadır” şeklinde konuştu. 

ZORUNLU OLAN YAĞMURLAMA SİSTEMİ YOK 

Otelin kapasitesinin göz önüne alındığında yönetmelik gereği otelde yangın çıktığında yayılımı engelleyen ve söndüren “otomatik yağmurlama” (sprinkler) sistemi zorunluluğu olduğunun altını çizen Hanecioğlu, “Otelin internet sitesindeki fotoğraflarda 2008 yılında yapılması gereken otomatik yağmurlama sisteminin yapılmadığı görülmektedir. Bu sistemin yapılmaması nedeniyle yangın hızlıca yayılmış ve can kayıpları yaşanmıştır. Ayrıca mevcut yönetmeliğin 10. kısmında belirtilen dolap sistemi, algılama ve uyarı sistemleri, kaçış yolları ve özelliklerine uyulup uyulmadığı bilinmemektedir. Ama yangından kurtulan yurttaşlarımızın beyanları dikkate alındığında algılama ve uyarı sistemlerinin çalışmadığı, kaçış yollarının tespit edilemediği anlaşılmaktadır” dedi.

BİLİMDEN UZAKLAŞIP SERMAYAYE HİZMET ETTİLER

“Makina Mühendisleri Odası ve tüm Mimar Mühendis Odaları olarak, uzman mühendisler tarafından çizilmesi gereken projelerin yönetmeliğe uygun olup olmadığının; uygulamanın da projeye göre yapılıp yapılmadığının disiplinli bir şekilde denetlenmesi gerektiğini yıllardır yüksek sesle söylüyoruz” diyen Hanecioğlu, “Yapılmış olan sistemlerinse periyodik olarak kamusal düzlemde denetlenmesi gerekliliğini ifade ediyoruz. Gel görelim ki, bugün yaşadığımız bu acı tablo gösteriyor ki, Odalarımızın denetleme yetkisini bertaraf edenler, kulağını bilimin ve tekniğin gerçeklerine kapatıp, sermayenin ihtiyaçlarına cevap vermekten başka bir şey yapmamıştır” ifadelerini kullandı. 

KONTROLLER EKSİK VE MEVZUATA UYULMAMIŞ

Hanecioğlu, 2013 yılında yayınlanan İş Ekipmanlarının Kontrolünde Sağlık Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre yangın tesisatlarının, algılama sistemlerinin ve yangın tüplerinin periyodik kontrollerinin yılda 1 kez yapılmasını zorunlu kıldığını söyledi. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununa göre de İşçi Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatına göre acil durum ekiplerinin oluşturulması, gerekli eğitimlerin verilmesi ve enaz yılda 1 kez tatbikatların yapılması zorunluluğu bulunduğunu ifade eden Hanecioğlu, “Bu tatbikatlar gerektiği gibi yapılmış olsa eksikler tespit edilip, gerçek yangın çıkmadan çok önce tamamlanmış olması gerekirdi. Buradan anladığımız İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatına da gerektiği gibi uyulmadığından söz edebiliriz” ifadelerini kullandı. 

ODALARIMIZ GÖREVE HAZIR AMA…

Tüm bu veriler göz önüne alındığında ülkedeki denetim eksikliğinin bir kez daha gün yüzüne çıktığının altını çizen Hanecioğlu, “Ekipmanların kontrollerinden işletmelerde teknik müdürlükler sorumludur. İşletmelerde teknik müdür olarak çalışan personellerin ilgili meslek odasına kayıtlı olması, yürüttükleri işler ile gerekli yetki belgelerini almış olmaları sağlanmalı ve bu belgeler denetlenmelidir. Diğer taraftan işletmedeki bakım personellerinin yetkin olması gerekmekle birlikte, işletmedeki tüm teknik personelinde yetkinliği sağlanmalıdır. Mutfak tesisatı içerisinde yer alan davlumbaz filtrelerinin kontrolü ve temizliği, bacaların kontrolü ve temizliği, yangın oluşumu açısından önleyici yaklaşımlardır. Dolayısıyla can ve mal kaybının engellenmesi açısından bu kontrollerin yapılıyor ve denetleniyor olması son derece önemlidir. Bu konuda da Odalarımız göreve hazırdır.Hayatını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına tekrar başsağlığı, yaralanan yurttaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. İlgili kurumlara, çağrımızı yineliyoruz, ancak yasal düzenlemeler ve kamusal denetim ile bu felaketler önlenebilir. Görevlerini yapmayan, birbirinden haberi olmayan, meslek odalarının raporlarını, bilim insanlarının söylediklerini kulak arkası eden bir siyasi anlayışla yönetilen kurumlar olduğu sürece insanlarımız hayatlarını kaybetmeye devam edecektir” açıklamasını yaptı.
Kaynak : HABER MERKEZİ
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi