Sokak hayvanları yasasına Eskişehir ve Bilecik ne diyor?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Sokak hayvanları yasasına Eskişehir ve Bilecik ne diyor?
A
a

Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Naciye İlhan, sokak hayvanlarının ötanazi ile öldürülmesinin önünü açan yasa teklifi ile ilgili olarak, “Bizim ilk görevimiz sokaktaki canlıları yaşatmak. Onlara ötanazi uygulamak bizim vicdan ve merhametimize, mesleğimize saygımıza uymaz. Biz böyle bir eğitim almadık” dedi.

Sütiş Eskişehir
AK Parti’nin sokak hayvanlarına ötanazi yolunu açan yasa teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Naciye İlhan, “Kesinlikle üzgünüz. Her hayvanın yaşama hakkı olduğunu düşünüyoruz. Bu yasa teklifini kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Sokaktaki canlıları bizim ilk görevimiz yaşatabilmekken, onlara ötanazi uygulamak bizim vicdan ve merhametimize, mesleğimize saygımıza uymaz. Kabul etmiyoruz” dedi. Yasa hazırlanırken veteriner hekimlerin görüşlerinin alınmadığını belirten Veteriner Hekim İlhan, “Bu konuda bir fikir birlikteliği yapılacaksa, en güzel çözüm kısırlaştırma programlarını yola sokmak, kısırlaştırmaları sistematik halde, hem özel kliniklere, hem devlet bünyesine hem de üniversite bünyesine yayarak daha da hızlandırabilirler. Sokaktaki yüzde 40 popülasyonu kısırlaştırarak,  yüzde 34 oranında düşürmek mümkündür” ifadelerini kullandı. 

ÖTANAZİ YAPMAYACAĞIZ

Kısırlaştırma maliyetinin ötanaziden çok daha düşük olduğunun altını çizen, “Kullandığımız otanazi ilaçları, öncesinde yapmamız gereken sedasyonu, anestezisi, hayvanın zapturaptı, yapılan çalışmalarla ötanazinin daha maliyetli olduğunu yaşayarak görüyoruz” diye belirtti. Yasanın mevcut haliyle komisyondan geçmesi durumunda birçok belirsizlik yaşanacağını söyleyen İlhan, “Bu konuyla ilgili gerçekten tam ve net belirtilen sınırlar yok. Biz de kimsenin çocuğu zarar görsün sitemeyiz ama kuduz şüphesi, davranış bozukluğu olan hayvanlarla ilgilirehabilitasyon bölgeleri oluşturulabilir devletin elindeki alanlarla. Hayvanları oraya toplanabilir. Biz veteriner hekimlerden yardım istenebilir. Ya da devlet bize, ‘özel klinik olarak bu kadar hayvan kısırlaştırma zorunluluğu var, maliyeti de size ait’ diyebilir. Biz de ‘tabii ki’ deriz. Bu konuda devletin, belediyelerin birlikte çalışması çok önemli. Biz aktif rol almak istiyoruz. Bizim işimiz, mesleğimiz bu. Sağlıklı, mahallede çocuklarla diyalog halinde olan, problemi olmayan hayvanların yaşamaya hakkı var. Karakter bozukluğu olan sıkıntılı hayvanların da özel rehabilitasyon alanlarında, hayvanseverler tarafından sevgiyle tedavi edilebileceğin, bu anlamda da yardım sunabileceğimizi ifade etmek isterim” şeklinde konuştu. Veteriner hekimlerin ötanazi konusunda rol almayacaklarını vurgulayan İlhan, “Biz yardımcı olmayacağız. Biz böyle bir eğitim almadık. Meslek olarak canlı, sağlıklı, yaşamaya bağlı bir hayvanı, kendi adıma en başta söylüyorum, ötanazi yapmam imkansız” dedi.
Kaynak : ANADOLU GAZETESİ MUHABİRİ - M. ANIL AKSOY
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi