O şehre Eskişehir'in Porsuk Çayı ilham oldu

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç O şehre Eskişehir'in Porsuk Çayı ilham oldu
A
a

Eskişehir'in adeta Venedik'i andıran porsuk çayı, İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Menekşe deresinin güzelleşmesi için ilham oldu.

Sütiş Eskişehir
Balçıkla dolu olan Menekşe deresinin yüzeyi kirlilik nedeniyle yosun tutmaya başladı. Geçmiş zamanlarda batan tekneler ile gündeme gelen dere, bu kez kirliliğiyle gündeme geldi. Yüzeyi yosun tutan derenin yakınına vatandaşlar kokudan yaklaşamazken, tatili İstanbul’da geçirenlerin ve çevrede bulunan tekne sahiplerinin çöplerini dereye attığı iddia edildi. Her geçen gün daha fazla kirlenen dere için İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, müsilajın büyümesinde etkili rol oynadığını ifade etti. Vatandaşlar kirliliğe aldırmadan Menekşe sahillerinde denize girmeye devam ederken, dere havadan görüntülendi. Görüntülerde, yosunların derenin sahil kısımlarını kapladığı görülüyor.

“Bu dere müsilaj kaynağının ta kendisidir”

Menekşe deresi hakkında bilgi veren İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, “Eskişehir’de bir dereyi nasıl ıslah edip adeta nasıl Venedik’e döndürdüler ise Küçükçekmece’nin de bu şekilde olması gerekirken nasıl kötü ve atıl bir durumda olduğunu görüyorsunuz. Buradaki kirliliği yaşıyoruz. Karşıda iskeleye balıkçı teknesini çekiyor ama çoğunu kıyıya atıyor. Kıyıdaki çöpler ise bu dereye karışıyor. Burada bir de kendilerine özel kulübeler falan yapmışlar. Bu dere müsilaj kaynağının ta kendisidir. Diğer adıyla burası kurbağalı deredir. Burada batan kayıklar içlerinde makinaları yağları ile batıyor. Dolayısıyla o yağ ve mazot buraya karışıyor. Boya zamanla çözülerek dipteki oksijeni bitiriyor. Batan teknelerin belediye tarafından şiddetle kaldırılması gerekiyor. Vatandaştan ceza kesilerek kaldırma ücretlerinin alınması gerekiyor. Çevre diye bir kavramı yitirdik işte burası örneğidir. Buradaki partiküllerin denize taşınması ile müsilajın hızlı bir şekilde büyümesi mümkün gözüküyor” diye konuştu.
Kaynak : İHA
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi