Yurt dışından gelenleri izole etmeliydik!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, aynı zamanda Şehir Hastanesi’nde Acil Servis hekimi olarak görev yapıyor. Korona virüsü konusunda her gün yeni bir gelişme yaşanıyor.

25 Mart 2020 09:31
A
a
Sütiş Eskişehir
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz, aynı zamanda Şehir Hastanesi’nde Acil Servis hekimi olarak görev yapıyor. Korona virüsü konusunda her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Yeni gelen test kitlerinin katkısı olacak mı? Testler nerede ve kimler tarafından yapılacak?  Hekimler ve sağlık çalışanları risk altında mı? Gerekli önlemler alınıyor mu? KHK ile atılan hekimlerin bilim insanlarına yeniden görev verilmesi gerektiği konuşuluyor! Tüm bunları Dr. Bülent Nazım Yılmaz’a sorduk…

Bülent Nazım Yılmaz 
-2 milyon test kiti gelmeye başladı. Salgını önlemede yeterli olur mu? Neler yapılması gerekiyor?
-Testi en geniş kesinlere yapmak sadece hastaları tedavi etmek anlamına gelmez, aynı zamanda bu kişilerden test pozitif olanların bulaştırıcılıklarını önlemek açısından da önemlidir. Test pozitif olanları saptayıp onları izole edebilirsek Korona’ya karşı başarı oranımızı çok yükseltiriz!

-Testlerin bir önceliği olmalı mı? İlk olarak kimlere yapılmalı?
-Öncelikle Umreden gelenlere istisnasız test yapmak zorundayız. Bunların yarısı ne yazık ki izolasyon kurallarına uymadılar. O nedenle bunlarla teması olanları da hızla izole edip şikayetleri olanları gözden geçirip, yapılan izlem ve muayenelere göre Umreden gelenlerle teması olanlara da test yapmalıyız! Yine bu süreç içerisinde yurt dışından gelenleri de izole etmeliydik, hala da son 14 günde gelenleri etmeliyiz. Bunlardan da şikayeti olanları ve bunlarla temas edip yakınmaları olanları teste tabii tutmalıyız!

-Peki testler nerede kim tarafından yapılmalı?
- Bu gruba testlerini evlerinde, izole oldukları yerlerde yapmalıyız. Peki kim yapmalı Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri yapmalı. Yani bu kişiler solunum sıkıntısı gibi önemli şikayetleri yoksa evlerinde izole olmalıdır. Düşmeyen ateş, özellikle solunum sıkıntısı gelişirse sağlık kurumlarına gelmelidirler

-Yurtdışından gelenlerin dışında en riskli grubu kimler oluşturuyor?
-Bunların dışında en önemli grup sağlık çalışanlarıdır. Çünkü hastalanma, virüsü taşıma potansiyeli en yüksek olan grup hekimler ve diğer sağlık çalışanlarıdır. O nedenle COVID-19 şüphelilerle teması olan yada sağlık yakınmaları başlayan sağlık çalışanlarına test yapılması çok önemlidir. Çünkü sağlık çalışanlarına çok ihtiyacımız var, ama aynı zamanda bulaştırıcı olmamaları gerekiyor

-Bakanlık ile TTB arasında ilişki kurulmadığı yönünde eleştiriler var. Haberleri okuyoruz bu konuda neler söylemek istersiniz?
-TTB ile Sağlık Bakanlığı arasında ilişki belli bir düzeyde var. Ancak önemli olan bizim taleplerimizin yanıtlanması ve yerine getirilmesidir. Bunu gerçekleştirmek hem Sağlık Bakanlığı’nın ama daha çok da toplumun yararınadır.

KRİZ YÖNETİM SÜRECİ ÇOK DOĞRU BİR KARAR
-Kısa bir süre önce bir çağrınız vardı. Özel hastaneler kriz yönetimine devredilmeli diye! Yayınlanan genelge ile kısmen böyle bir uygulama geçildi mi?
-Sağlık Bakanlığı Pandemi Hastaneleri yönetmeliği yayınladı. Bu pandemi hastaneleri içerisine özel hastaneleri de kattı. Bu bir kriz yönetim sürecidir ve doğru bir karardır. Artık bu süreçte hiçbir hastanenin acil olmayan ameliyatları yada girişimleri yapma hakkı yoktur. Her şey COVID-19 sürecini yürütmeye göre ayarlanmalıdır. Ancak burada Özel Hastane patronlarının hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının özlük halklarına dokunmamaları ve bunun Sağlık Bakanlığı tarafından kontrolü çok önemlidir Hiçbir özel hastane patronunun kriz var, işlerimizi yapamıyoruz gibi gerekçelerle hekim yada diğer sağlık çalışanlarını işten çıkarmasını kabul etmeyiz, bunu bilsinler.

HEKİM VE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KORUYUCU MALZEME SIKINTISI VAR
-Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının şu anda en büyük sıkıntısı nedir?
- Bu süreçte hekimler ve sağlık çalışanları koruyucu malzeme sıkıntısı çekiyorlar. Sağlık çalışanlarının hastalanması bu süreçte halkın zararına olabilecek en kötü iştir. O nedenle eksiksiz koruyucu malzemeler sağlanmalıdır. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük haklarına dokunulmamalı, hatta birçok alanda yaşanılan gerilemeler telafi edilmelidir. Hastane yöneticileri demokratik, şeffaf bir yönetim sergilemelidir. Sadece halkın sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden uygulamalar soruşturma nedeni olabilir. Keyfi yönetim gösteren yönetimler TTB tarafından kamuoyuyla paylaşılacaktır. Çünkü bu tutum halk sağlığını sıkıntıya sokan bir tutumdur.
-Son olarak, çeşitli gerekçelerle kamu görevinden uzaklaştırılan tıp bilim insanları, hekimler var. Geri dönmelerini isteyenler var. TTB bu duruma nasıl bakıyor?
-Haksız, hukuksuz şekilde işlerinden atılan, mahkemelerce ceza almamış ya da beraat etmiş tüm sağlık çalışanları görevlerine dönmelidir. Bu sağlık çalışanlarına bu toplumun şimdi çok ihtiyacı vardır.

HASTAYA DAHA FAZLA ZAMAN AYRILMALI!
-Vatandaşın ateşi var. Birazda öksürüğü haliyle tedirgin oluyor. İlk etapta ne yapması gerekiyor?
-Yüksek ateş ve nefes darlığı gibi şikayetleri olmayan özellikle yaşlı insanlar evlerinde yaşamaya çaba göstermeli. Temel ihtiyaçları genç nüfus tarafından sağlanması gerek. Hastalar öncelikli olarak Aile Hekimlerine uğraması gerek. Ateş ve solunum sorunu olduğunu düşünen kişiler öncelikli olarak birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvurması hastanelerde bir yığılmanın önünü alır. Merkezi randevular var polikliniklerinde bu merkezi randevular 5 dakikada bir verilecek şekilde düzenleniyor biz bunun 20 dakikada bir verilmesini istiyoruz. Hastalara daha fazla zaman ayrılmalı!
 
Günün Karikatürü 25 03 2020
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
Ali Haydar 26 Mart 2020 20:03

sağlık kuruluşlarına başvurması hastanelerde bir yığılmanın önünü alır. Merkezi randevular var polikliniklerinde bu merkezi randevular 5 dakikada bir verilecek şekilde düzenleniyor biz bunun 20 dakikada bir verilmesini istiyoruz. Hastalara daha fazla zaman ayrılmalı! BUNLARI SÖYLEMİŞ SAYIN TTB SEKRETERİ. muayeneden sonra diğer hastayı çağıran butona tuşa basan el kimin? Iyi bir şekilde muayane etsin her hastasını gerekiyorsa! Kimse itiraz etmez iyi bir muayene edilirse doktor tarafından! Diş hastanesinde de randevu sistemi aynı değilmi? Kimi zaman uzun sürüyor işlem sonraki hasta bekliyor! Kimisi erken bitiyor sıradaki randevu vaktinden önce alınıyor! Kimi doktor suratına bakmıyor hastasının neredeyse hemen göndermek için! Dinlemiyor bile! Muayenehane sistemi gidince ellerinden şimdi böyle konuşurlar! Önceden iyiydi değilmi yoğun bakımda yatan hasta hakkında bilgi vermek için muayenehaneye gel diye söylerlerdi! Unutmadık o günleri!

0 1 Cevap Yaz
Ali Haydar 26 Mart 2020 19:50

Taktınız bu umrecilere! Diğer avrupaya bir tarafını gezdirmek için gidenlere ne diyeceksiniz? 350bin kişi avrupada gezdi geldi! Onlar ne hâlde? Düşünüyorum da bu virüs ya müslüman bir ülkeden çıksaydı! Vay müslümanların haline vay ki vay! İslam düşmanı müslüman düşmanlarını düşünemiyorum bile!. Ve sayın Ali Baş TTB birliği bugüne kadar ne gibi hizmetlerde bulunmuş? Ne gibi bir faydaları olmuş bu millete? Hangi hastalığın tedavisini ve ilacını bulmuşlar? Bunu da sorsaydınız keşke! Elbette istisnalar kaideyi bozmaz lafım görevini yapan milleti için çalışanlara değil!!! Bu TTB TEB bunca yıl ne yapmış? Tabipler kimin hizmetinde! Tabipler sağlık bakanlığına bağlı değil mi zaten?.sağlık bakanlığı ayrıca neden TTB ile bağlantı kuracak? O adı geçen doktor hangi kuruma bağlı çalışıyor? Doktorlara TTB mi maaş ödüyor yoksa Sağlık Bakanlığı mı ödüyor? Onlar üye aidati almaktan başka ne yapıyor?.Bir de aklıma gelmişken sormanızı istiyorum o TTB sekreterine; 3. Köprü vs.ile ne bağlantıları vardı.

0 1 Cevap Yaz
Recep Habuk 25 Mart 2020 14:25

Şıracı ve Bozacı hikayesi.

0 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi