Eskişehir’in çevre yolunda yıllardır yapılmayan yatırımların ve alınmayan tedbirlerin sonuçları bakın hayatımızdan ne kadar zamanımızı çalıyor. Küçük ve basit bir hesap bunu gösteriyor…
Artık normal trafikte her şey düzgün akarsa, kaza bela ve yolda bozulan araç olmazsa,
Eskişehir’de Batıkent’teki evinizden, OSB’de işyerinize, yani 25 km’lik mesafeye ulaşmak için harcadığımız zaman ortalama şartlarda şöyle; (bu durum birçok semt ve mahalle içinde pek farklı değil ona göre)
-
Sabah 30 dakika işe giderken (en iyimser haliyle)
-Akşam 30 dakika işten eve dönerken (yine en iyimser şekilde)
-Bu şekilde 1 günde ortalama 1 saatimiz yolda geçer hale geldi.
-
Haftada 5 iş gününden 5 saatimiz yolda geçmeye başladı.
-Ayda 20 iş gününden, toplamda 20 saatimiz yollarda geçiyor. Neredeyse ayın 30 gününün, 1 gününü trafikte geçirir hale geldik.
-Yıla vurduğumuzda ise 12 aydan toplamda 240 saatimiz yollarda heba oluyor. Bu 1 yılda tam 10 güne karşılık geliyor. Hayatımızın 10 günün kesintisiz bir şekilde sadece yollarda, yani evden işe gitmek, akşam olunca da işten eve gitmek için geçirdiğimiz ortaya çıkıyor
. Bu giden zaman Eskişehir’in içinden geçen çevre yolunda trafik her an sorunsuz ve kesintisiz akar durumda olursa bu şekilde…
İNATLA GÖRMEZDEN GELİNİYOR!
Ya birde kaza varsa…
Gelin birde kaza olduğunda ya da yolda bir bakım çalışması veya araç bozulup yolda kaldığında sabah işe giderken 07:30 ile 09:30 saatleri arasında, akşam da mesai çıkışında 17:30 ile 19:30
arasındaki harcanan ve heba olup giden zamanımıza bakalım.
Çünkü yıllardır el atılmayan, inatla yapılmayan ve sürekli görmezden gelinen yeni alternatif yollar yapılmadığı için işin vahameti, Eskişehir gibi normal ölçekli bir şehir için bile inanılmaz saatlere ulaşmaya başladı.
Gelin hesabı bu şartlara göre tekrardan gözden geçirelim.
-Sabah 1 saat işe ulaşmaya çalışırken (ortalama)
-Akşam 1 saat ise yorgun argın eve dönerken (ortalama şartlarda, ama daha da uzun sürdüğü birçok gün oluyor)
-1 Günde en az 2 saatimiz, sırf yeni yatırımlar yapılmadığı ve alternatif güzergahlar olmadığı için tek bir hat üzerinde vaktimiz yollarda geçer hale geldi.
-Haftada 5 iş gününden 10 saatimiz akmayan trafikte, beklemekle geçiyor.
-Ayda ise 20 iş gününden toplamda 40 saatimiz yolda geçmeye başladı. Neredeyse
ayın 30 gününün tam 1,6 gününü trafikte geçirmek zorunda kalıyoruz.
-Yılda ise 12 aydan toplamda 480 saatimiz yollarda geçer hale geldi. Bu 1 yılda 20 güne karşılık geliyor.
-Heba olan 20 gün, yani yıl 1 çalışma ayının hiçbir şey üretmeden trafikte geçmesi demek.
Hayatımızın 20 günün kesintisiz bir şekilde sadece yollarda, yani evden işe gitmek, akşam olunca da işten eve gitmek için geçirdiğimizi gösteriyor.
BU ÇİLE SON BULMALI
Bunun yanında haftanın 6 günü OSB’deki sanayi kuruluşlarında ve çevresindeki sanayi sitelerinde mesai yapan mavi ve beyaz yaka çalışanlarımız var. Onların cumartesi günleri, bazen de ek iş ve vardiya olunca pazar günleri bile çalışmaları gerekiyor
. Bu durumda yollarda heba olan zamanın çok daha fazla olduğunu artık yetkililerin acilen görmesi gerekiyor.
Zamanında, söylenmesine ve öngörülmesine rağmen yapılmayan (kimin yapıp yapmadığı önemli değil) alternatif yol yatırımlarının (kuzey ve güney çevre yolları, şehir içinde yeni güzergahların ve bulvarların yapılması) hepimizin hayatından
ne kadar çok geri gelmeyecek çok kıymetli zamanlarımızı ve cebimizden akıp giden akaryakıt masraflarının ve diğer ek maliyetlerin artık yetkililerce mutlaka idrak edilmesi ve görülmesi gerekiyor.
Eskişehir halkına, sanayicisine, işçisine, memuruna, esnafına inatla çektirilen bu çilelerin artık bir son bulması gerekiyor.
Bu vesileyle mevcut çevre yolunda zamanında bat-çık’ları ve alt geçitleri yaptırarak, yolun bu zamana kadar artan bu yükü taşımasında kendi inisiyatifi ve girişimciliğiyle çözümler üreten
Eski Maliye Bakanımız Kemal Unakıtanı’darahmetle anmak ve hakkını vermek gerekiyor. Onun çabaları ve yol yatırımları olmasaydı, bugün çok daha kötü bir trafik şartlarını yaşamak zorunda kalırdık.
Yetkililerin çok geç olmadan şu yatırımlara bir an önce başlamasını bekliyoruz.
*Yukarıdaki yazıyı, bu yolu her gün kullanan bir sanayicimiz gönderdi. Hesap kitap ortada! Olduğu gibi kamuoyunun ve yetkililerin dikkatine sunuyorum.
SUÇ VE SUÇLU ARTIYOR!
OECD verilerine göre Türkiye her 100 bin kişiden 403 kişiyi tutuklu bulunduruyor. Bu sayıyla Türkiye tablonun en tepesinde yer alırken Türkiye'ye en yakın
Macaristan ise her 100 bin kişiden 199 kişiyle ikinci sırada yer aldı.
Ancak veriler bununla sınırlı değil…
2009-2022 yılları arasında da suç konusunda Türkiye’nin istatistikleri büyük bir değişim geçirdi.
2009 yılında Türkiye tutukluluk OECD
sıralamasında 9. Sırada yer salıyordu. Suç ve suçlu sayımız hızlı arttı ve ilk sıraya yerleştik…
VERGİ TATİLİ!
Verginin tatili olur mu?
Oluyormuş…
Kanada14 Aralık-14 Şubat arasını vergi tatili ilan etti.
Vergi tatilinde ne yapılıyor…
Bu tarihlerde marketler, restoranlar ve çocuk giyiminden KDV alınmayacak…
Benzer uygulama bizde neden olmasın ki!
GÜNÜN SÖZÜ!
Cesaret olmadan zekâ, hiçbir işe yaramaz; zekâ olmadan cesaret ise aptallıktır.
ErichKastner
GÜNÜN KARİKATÜRÜ