Yunan kralı Eskişehir’de düşürüldü!

Bugün 2 Eylül… Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü… Kurtuluş kolay kazanılmadı.

2 Eylül 2024 09:07
A
a
Sütiş Eskişehir
Bugün 2 Eylül…
Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü…
Kurtuluş kolay kazanılmadı.
Fotoğraftaki kişilerden biri Odunpazarı Evleri’ndeki bir konakta poz veren Yunan Kralı Konstantin’dir…
Yunanlılar 19 Temmuz 1921’de Eskişehir’i işgal eder! 2 gün sonra Yunan kralı Konstantin Eskişehir'e gelir. Yanında Yunan ordusunun üst rütbeli subayları yer alır!  Eskişehir'de yapılan toplantıda kral Konstantin Yunan Orduları Başkomutanı olur!
Kral Konstantin Sakarya Savaşı öncesinde Eskişehir’deki birlikleri ziyaret eder…
Ve  Yunan askerleri kendisini şu sloganla karşılar:
-Terhis terhis!
Kral Sakarya Savaşı’nın ardından binlerce yaralı yunan askerin bulunduğu Eskişehir’e geldiğinde yine protesto edilir. Kralın ülkeye dönüşünü sağlayan referanduma atıf yapan askerler “sana oy veren ellerimiz kırılsın” diye bağırır.
Kral Eskişehir’dedir…
Ancak, ordusu Eskişehir’de dağılmaya başlamıştır…
 

YAKTILAR YIKTILAR!

Kütahya - Eskişehir Savaşlarını kaybeden Türk ordusunun geri çekilmesinden sonra 20 Temmuz 1921 günü Yunan birlikleri bu şekilde Eskişehir’e girdi. Yunan işgal ettiği dönemde kent merkezinde 2 bin hane, 22 otel ve han, 2 bin mağaza ve dükkan, 5 hamam, 4 fabrika, 2 cami, 3 mescit ve 10 mektep yakmışlardı. Yunan kaçarken Eskişehir’i yakıp, yıkıp yok etmek istemişti.

ABDÜLMECİT’TEN ZAFER YEMEĞİ!

Eskişehir, Kurtuluş Savaşı’nda kritik öneme sahipti.
New York Times, 21 Ocak 1921'de II. Abdülmecit'in, Milliyetçilerin Yunan güçlerine karşı Eskişehir'de kazandıkları zafer için bir yemek daveti verdiğini yazıyor. Afganistan Emir'inin Mustafa Kemal Paşa'ya gerekirse ordusuyla kendisine yardım edeceğini belirttiği ve İzzet Paşa'nın da Eskişehir'deki bölükleri tebrik ettiği" de aktarılıyor.



KEMAL PAŞA ESKİŞEHİR’DE

27 Mart 1921 tarihli ve AP kaynaklı bu haber, Yunan güçlerinin Eskişehir'e yaklaştığını yazmakta. Türklerin dağlara doğru çekilerek Eskişehir ve Afyonkarahisar'ı koruduğunu yazan haber, eğer Yunanları bu vadilerde durduramazsak son savaşımızın Afyonkarahisar'da olacağını belirtiyor. Mustafa Kemal Paşa'nın Eskişehir'e ulaştığının da yazıldığı haberde, İngiltere'nin Reuters aracılığıyla bu saldırıyı desteklemediğini belirtiyor.

 

TALİHSİZ ÇOCUK!

Ünlü Yunanlı yazar VasilisVasilikos’un babası NikosVasilikos’taTaşoz adasından Yunan ordusuna katılıp Eskişehir’e ilerleyen askerlerden biriydi. Günlük tutuyordu ve 8 Temmuz tarihli günlüğüne şu notu düşer:
-Eskişehir’in kimsesiz kaldırımlarında ilerliyorum. Atın nallarının Türk mahallelerinin kimsesiz kaldırımlarına vurduklarında çıkardıkları ses beni ürkütüyor. Vurulmuş bir askerin üzerinde annesine yazılmış bir mektup bulunuyor. 7 Temmuz’da yazılmış mektupta “anne Eskişehir’i ele geçirdik. Türkler bizi hiçbir yerde durduramıyorlar. Sürekli kaçıyorlar.Artık ıstırabımız sona erdi” diye yazıyor. Talihsiz çocuk!
 

 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi