AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’nın Odunpazarı ilçe örgütünün genişletilmiş divan toplantısında yaptığı “uçak seferleri” ile ilgili konuşma Eskişehir gündemini epey meşgul etti…
Avcı’nın “Uçak getiririz ama Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf Odaları da uçağı doldursun! Fizibilite raporu hazırlayın şayet 65 kişi garanti ederlerse bizde gider THY ile konuşuruz” sözleri tartışılmaya devam ediliyor…
Bu söze sanırım en net yanıtı CHP il Başkanı Abdülkadir Adar verdi…
-Garantiyi devlet versin!
Vaziyet programında Adar, havaalanı ve uçak konusunda oldukça bilgiliydi. İstanbul seferlerinin yapıldığı dönemde kendisinin de uçağı kullandığı belirterek, “Şimdi belli bir dönemde Eskişehir’de haftanın 3 günü İstanbul bağlantılı uçak seferleri vardı. Ben zaman zaman kendim de onu kullandım ama uçakların her gidişinde veya yakınlarımın gelişinde aldığım bilgi uçağın yüzde 70 in üzerinde doluluk oluşturduğuydu. Yani Eskişehir İstanbul’a 20 dakikalık bir mesafede olan bir şehrimiz yüzde 70 dolulukta uçan bir uçak hiçbir zaman zarar etmez!” tespitini yaptı…
-Peki, doluluğa ulaşmasa da bu görüşünde ısrarcı mısınız?
- Türkiye’nin birçok yöresinde bu uçak seferlerinden bu doluluğa bile ulaşmayan iller uçak seferleri hala devam ediyor!
-Sizce Eskişehir Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf odaları garantiye vermeli mi?
- Kütahya’daki havaalanına Zafer Havaalanı var biliyorsunuz? Herhalde Kütahyalı Ticaret Odası Uşaklı Ticaret Odası Afyonkarahisar Ticaret Odasından aynı garantiyi almışlardır diye umuyorum.
-Zafer Havaalanı ile ilgili rakamlar var mı elinizde?
-Onlar devletten garanti aldılar yolcu garantili bir havaalanıydı. 2012 yılında faaliyete geçti. O günden bu güne kadar taahhüt edilen yolcu sayısı 4 milyon 73 bin 180’di. Ama bu güne kadar bu havaalanından uçan yolcu sayısı 170 bin 534 müthiş bir fark var. İç hatlarda 2 Euro garanti verilmiş dış hatlarda 10 Euro garanti verilmiş…
-Sabiha Gökçen havaalanına Eskişehir’den kalkan uçaklar kimi zaman çok az yolcu ile inmişti! Buna ne diyorsunuz?
- Yani Sabiha Gökçen Eskişehir arasında karayoluyla gittiğinizde zaten 2,5 saatte alabileceğiniz yol ama Eskişehir’deki ticaret erbabının en çok işinin olduğu bölge Trakya bölgesi. O zaman siz Sabiha Gökçene indiğinizde oraya iniyorsunuz ama oradan işinizi göreceğiniz yere 3 saatte gidiyorsunuz. Dolayısıyla fizibıl bir yolculuk değildi! Sabiha Gökçen kullanılmadı ve dolayısıyla da uçak seferleri bir kere daha iptal edilmek durumunda kaldı. Ama şimdi yeni yapılan havaalanına gidip gelmek Eskişehir’den oraya uçup oradan işinizin yapılacağı bölgeye gelebiliriz. Eskişehir için bir zaruret!
CHP DELEGELERİ NASIL BELİRLENECEK?
Bir dönem CHP’de ilginç olaylar yaşanıyordu…
Özellikle de delege seçimlerinde. CHP’nin sadece bir oy aldığı mahallelerde iki delegesi olduğu ortaya çıkmıştı.
Ya da üye sayısının yarısı kadar oy alınan mahalleler vardı…
İşte bunun için CHP Genel merkezi, tüzüğe yeni kurallar koydu. CHP’de yaklaşan delege seçimleri öncesinde son durumu CHP il Başkanı Abdülkadir Adar’a sordum:
-8 Kasım tarihine kadar mahallelerde delege seçimleri belli olacak. Hangi mahallede kaç tane delege çıkacak bununla ilgili bilgileri genel merkez tarafından illere ve ilçelere bildirilecek. Delege seçimleri 1 Aralık tarihinde sona erecek. Ve bizim ilçe kongrelerin başlangıcı 14 Aralık olacak. 27 Ocak tarihine kadar Eskişehir’de 14 ilçemizde ilçe kongrelerini tamamlamış olacak!
-Örnek veriyorum 1 oy çıkan bir mahallede delege çıkacak mı?
-Evet 1 oy çıkan mahallemizde 1 delege çıkacak!
GÜNYÜZÜ’NDE NEDEN ADAY ÇIKARILMADI!
CHP İl başkanı Abdülkadir Adar’a, Günyüzü ilçesini de sordum. CHP aday çıkarmamıştı. Taktiksel bir durum muydu, yoksa aday mı bulamamışlardı?
Adar, net ifade etti:
-Tamamen taktiksel bir durum…
Gerekçesini de şu cümlelerle açıkladı:
-Bizim Günyüzü’nde daha önceden yeterli çalışmayı yapmadığımız için belediye başkanlığını kazanmamız mümkün görülmüyordu! Bizim 2014-2019 arasındaki dönemde en büyük sıkıntımız Büyükşehir Belediye Meclisi’nde azınlıkta kalmamızdı. Bizim hedeflerimizden birisi, Büyükşehir Belediye Meclisinde çoğunluğu yakalamaktaydı. Dolasıyla Büyükşehir Belediye Başkanına çok oy kazanabilmekti. Şimdi orada yapmış olduğumuz aday çıkarmadığımız takdirde hemen hemen her siyasi partiden sayın yılmaz Büyükerşen’e oy almamızın mümkün olduğunu gördük.
-Peki bundan sonraki seçimlerde de benzer durum olabilir mi?
-Bir sonraki seçime bu yöndeki eksikliğimizi tamamlayarak gitme arzusundayız!
İTTİFAK ZORUNLULUK!
Vaziyet programında konuk ettiğimiz Abdulkadir Adar’ın gündeme yönelik açıklamaları hem CHP hem de Eskişehir siyaseti açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Adar, son dönemde gündemde olan bir çok konuya ilişkin görüşlerini açık yüreklilikle paylaştı…
Adar’a önümüzdeki dönem ittifakların sürüp sürmeyeceğini sordum…
-Zorunluluk, dedi. Ve şu tespitte bulundu:
-Öyle bir döneme girildi ki bugünkü seçim sistemi içerisinde partilerin birleşerek ben buna seçim öncesi koalisyonu diyorum. Birleşerek seçimlere katılmaları zorunluluğu doğdu! Çünkü seçimlerde yüzde 50 artı 1 almak zorundasınız! Kazanabilme adına dolayısıyla biz gerek 24 Haziran 2018 seçimlerinde gerek 31 Mart seçimlerinde bir nebzede 23 Haziran İstanbul’da yenilenen seçimlerinde ittifak yaptık! 31 Mart yerel seçimlerinde sadece İYİ Partiyle ittifaka gittik. İYİ Partinin son atanan il başkanı Mehmet Beyle fevkalade iyi ilişkilerimiz var! Kavgacı bir yapım yok mümkün olabildiğince parti yöneticileriyle her kesimdeki aktif olan insanlarla diyalog içerisinde olmaya gayret ediyorum. Bundan Eskişehir kazançlı çıkar diye düşünüyorum…
…/…
Adar’ın bu sözlerinden ben seçim olmadan da özellikle İYİ Parti ile CHP arasında safların biraz da sıklaşacağına belli konularda ortak tepki verebileceğini düşünüyorum…
DKC Devleti sen yönette kurtulalım , bir elimiz yağda bir elimiz balda olsun . Nasıl olsa devletin her şeyini biliyorsun , bilmediğin yok maşallah . İşkembeden atanlar bu işten anlamıyor , devletin ne derdi varki ?
yerel bazda hatta mahalle bazında chp ve bbp günyüzünde gizli ittifak yaptı.
Adar en olması gerekeni söylemiş.Kuş uçmaz kervan geçmez zafer havaalanını afyona kütahyaya yapıpda ,zararını halka ödetenler,söz konusu Eskişehir olunca ,alikıran başkasen oluveriyorlar.Bay nabi abcı ,bunun gereksiz bir bahane olduğunu bilmiyormu?Yoksa,ne yaparlarsada alamadıkları Eskişehire ,ödetmek istedikleri cezanın bedelimi?
Devlet garantisi kadar,mantıksız bir uygulama yok. Garanti edilen paralar hep vatandaşın cebinden çıkıyor.Dolayısıyla devlet bu haksız garanti olayını bir an önce kaldırmalı.Burada vatandaş olarak şu soruyu sormak gerekir; Peki bu devletin,hazineden yani vergilerimizden ödeme garantisi yaptığı işletmeler, kâr yaptığı zaman bu kârı 81 milyon vatandaşımızla paylaşıyor mu? Bu resmen kul hakkıdır,müslümanlık elhamdülillah demekle olmuyor.Ama cennet ve cehennem var,ahiret var işte o zaman bu kul hakkına girenlere cenabı allah soracak elbet, cenabı hakkın gazabı kul hakki yiyenlerin üzerlerinde olsun
hükümetin yaptığı tüm yatırımları eleştirip , ama bu yatırımları eskişehire istemek nasıl bir duygu acaba?
metin gibiler pek düşünüp eleştirmediği için o duyguyu bilmez ama şerefiyle çalışıp alın teriyle parasını kazananlar vergilerinin hesabını hükümete sorar. hükümet devlet değildir. hükümet allah da değildir. yanlışı varsa eleştirilir ve hükümet benim vergimle bana hizmet etmek zorundadır. bana hizmet etmesi onun görevi ama akp nerede yandaş varsa oraya hizmet eden ve hizmet ederken de 1 lirayı 5 lira gösterip yandaşı zengin eden bir parti olduğu için şerefli tüm emekçiler hesap sorup eleştirir. şakşakçılar da şakşaklar.