Vals yapan Eskişehirliler

Gazetesine “Bilinmeyen Türkler” yazı dizisini hazırladı! İzlenimlerini kitaplaştırmak istedi! Ancak ne ABD’de ne de Avrupa’da hiçbir ülke kitabını basmadı. Kitap ancak 90 yıl sonra basıldı…

21 Aralık 2019 09:46
A
a
Sütiş Eskişehir
Sosyal medyada çok sık rastladığımız bir fotoğraf var!
Cumhuriyetin ilk yıllarında Eskişehir’de bir okulda vals yapan çocukların fotoğrafı…
Fotoğraf 1921 yılında ABD’li gazeteci Clarence Streit, tarafından çekilir! O yıllarda Streit, Philadelphia’da çıkan ‘Public Ledger’ gazetesinde çalışan 25 yaşında bir muhabirdir… İstanbul’dan vapurla Samsun’a gitti ve Anadolu yolculuğu başlamış oldu.
Çorum, Yozgat, Ankara, Eskişehir ve Antalya’yı dolaştı. Atatürk ve İsmet İnönü ile röportajlar yaptı.
7 hafta Türkiye’de kaldı…
Gazetesine “Bilinmeyen Türkler” yazı dizisini hazırladı! İzlenimlerini kitaplaştırmak istedi! Ancak ne ABD’de ne de Avrupa’da hiçbir ülke kitabını basmadı. Kitap ancak 90 yıl sonra basıldı…

KAVALYEM NEREDE!

Meşhur dans yapan çocuklar fotoğrafı ile ilgili kitapta gazeteci Streit’in şu cümlelerini okuyoruz:
- Ziyaret ettiğim okullar arasında en ilginçleri ilkokullardı. Burada küçük Türk erkek ve kız çocuklarının güneşli odalarda, yan yana oturduğunu gördüm. Okulların birinde öğretmen, bir kız ve bir erkek çocuğunun bize konuşma yapmasını istedi, bitirdiklerinde tüm arkadaşları onları alkışladı. Diğerinde beş erkek ve kız oldukça zor bir dans sergilediler ve hep birden şarkı söylediler. Hem adımlar hem de müzik Avrupalıydı ve dans erkeklerle kızların çift olup vals yapmasıyla sona erdi! Ve valsin oldukça iyi olduğunu ekleyebilirim. O kadar hayran kalmıştım ve zarif manzara o kadar hoşuma gitmişti ki resim çekmek için valsi baştan almalarını rica ettim. Toplandılar ama küçük bir kız partnerini başta bulamadı ve sızlanarak, “Ama kavalyem nerede” diye sordu. Tam o anda küçük bir çocuk ortaya çıktı, kolunu şık bir edayla ve çok doğal bir biçimde uzattı: “Buradayım, hanımefendi” dedi.

BU UFAKLIKLAR İÇİN KURTARACAĞIZ!

Ve Albay Naci Bey‘in nazik, babacan yüzü gururla ışıldadı. Bana döndü ve gülümseyerek şöyle dedi: “Ve bize ‘barbar’ diyorlar! Ah, İtilaf Devletleri bizi bir kendi halimize bıraksaydı! Fakat ülkemizi bu ufaklıklar için kurtaracağız. Bizim sahip olamadığımız bir şansa sahip olacaklar.”

ERKEK OKULU!

Gazeteci Clarence Streit, Erkek okuluna da uğruyor şöyle yazıyor: “Reform’u ve Rönesans’ı okuyan bir sınıf gördüm. Bir diğeri Almanca, öteki Fransızca görüyordu. Fransızca Türk okullarında zorunlu bir dersti. Anne babası fakir 11 yaşındaki bir erkek çocuğunun Batı Avrupa’daki bir köy manzarasını temsil eden renkli resmi Fransızca tasvir ettiğine şahit oldum. Erkek bir Türk keman virtüözü başka bir odada bazı kızlara şan dersleri veriyordu.

KİTAPTAKİ BİR FOTOĞRAF!

Şubat 1921 Mustafa Kemal Paşa Eskişehir yakınındaki cepheyi ziyaret ediyor Streit fotoğrafın arkasına şöyle yazmış: Mustafa Kemal Paşa ve ateşeleri Eskişehir'de bir teftiş gezisi sırasında (Şubat) Fotoğraf Mustafa Kemal Paşa'nın resmi fotoğrafçısı Esad Nedim'e ait.

atatürk

KİMSE KENDİSİNDEN PARA ALMAZ

Amerikalı Gazeteci İsmet İnönü ile de görüşür. İnönü, Streit’e oldukça samimi davranır. Eskişehir’deki birlikleri görebilmesi için kendisine yardım edeceğini söyler. Amerikalı gazeteci içinde askerlerin olduğu bir trenle Ankara’dan Eskişehir’e gelir.
Burada kendisini üç kişi karşılar. Onu gezdirenlerden birisi Kemal beydir! Robert Kolej mezunu 5 dil bilmektedir. Cephenin telefon hatlarından sorumludur. Bir başka kişi ise gazeteci Hasan Basri beydir. Daha sonra belediye başkanı olacaktır.
Amerikalı gazeteci Eskişehir’de bir çok yeri gezer! Bir şey satın almak istediğinde kimsenin kendisinden para almadığını yazar!

90 YIL SONRA KİTAPLAŞTIRILDI

ABD’li gazeteci Clarence Streit’in gazetesinde yer alan röportajlar 90 yıl sonra 2011 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Osmanlı İmparatorluğu tarihçisi Heath W. Lowry tarafından "Bilinmeyen Türkler" adıyla kitaplaştırıldı!
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
t.m 22 Aralık 2019 08:35

o bilinmeyen türkler türk değildir.azınlıkların okulu varsa oraya götürmüşlerdir.ben 1980 e kadar kavalya dam bilmezdim.sen ne zaman duydun bu iki kelimeyi.1921 ilkokul öğrencileri kavalye dam vals pek olmamış ali bey.adam piyer loti kafası gibi yazmış.

2 1 Cevap Yaz
hee ya 21 Aralık 2019 23:28

hee yorumcu efendi. Kitap çıktığı günlerde ( 2011), Yılmaz Özdil'e bir kaç tane kitap hediye edilmiş. Gazetedeki yazılarında zaman zaman bu kitaptan alıntı yapar. Sen tabi gazetesini okumadığın için dünyedan da çevrenden de haberin olmaz. Ancak şimdi uyanıyorsun. Tavsiye ederim al oku. Dağarcığın genişlesin. Ancak pahallı 100 tl cıvarı. Ne olacak, 3 paket sıgara içmezsin olur biter. Bende var kitap eskiden almıştım. Mutlaka tavsiye ederim.

0 2 Cevap Yaz
Tarih yazılmaz yapılır 21 Aralık 2019 23:14

Bilinmeyen Türkler adlı kitap,Türkçe tercümesi ile kuşe kağıt 270 sayfa İstanbul kitapçılarda ve 2. el olarak kitapçılarda satılmaktadır.İçinde 1920-1921 yıllarına ait bolca çektiği fotoğraf vardır. Fiyatı oldukça pahallı 80 -120 Tl arasında satılmaktadır. Tabii, Tarihine meraklılar içindir.

0 2 Cevap Yaz
hee 21 Aralık 2019 11:02

bu kitabı yılmaz özdil görse bulunmaz bir kaynak onun için tanesini beşbinliradan babasının oğluna satar hee valla

5 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi