UÇAK OA, HIZLI TREN DE, TRAMVAY DA YAPARIZ

UÇAK OA, HIZLI TREN DE, TRAMVAY DA YAPARIZ

22 Ağustos 2013 09:46
A
a
Sütiş Eskişehir
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ‘Hedefimiz 10 yıl sonra özgün uçağımızı uçurmak’ demiş. Evet yapabiliriz. Bir şeyin gerçekleşmesi için önce hayal etmek gerekir. Uçak’ta, Hızlı Tren’de, Tramvay’da yapılabilir.
Bunları belki bundan 10-15 yıl önce konuşmuş olsaydık, birileri bizim yapamayacağımız işlere burnumuzu sokmuş olduğumuz aşağılayabilir veya ‘hayalle bu işler olmuyor’ diye eleştirebilirlerdi.
Ama artık o günler çok çok geride kaldı. Türkiye artık kendi tankını, kendi insansız uçağını, helikopterini, yüzde 70-80 yerli otomobil, lokomotif ve tramvay yapabilecek durumlara geldi.
Bunlar Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de hayalleriydi. Yaşadığı yıllarda söylemiş olduğu sözlere bakıldığında, o yıllarda bu yılları tarif etmişti Mustafa Kemal Atatürk.
ESKİŞEHİR’DE ALT YAPI VAR
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yerli uçak projesinde önce lisansını alacaklarını belirterek, "Hedefimiz 10 yıl sonra özgün uçağımızı uçurmak. Yerli uçak modelini modifiyelerle 4-6 yıl içinde Türkiye'de üreteceğiz. Aynı anda da özgün bir uçak modelinin yerli üretim projesine başlayacağız” demiş.
Eskişehir’de TUSAŞ gibi bir kurum var havacılık konusunda. TUSAŞ yerli parçalarda kullanarak savaş uçakları motoru yapıyor. Eskişehir’de ALP Havacılık var. Onlarda Skorsky tipi helikopter parçaları üretiyorlar. Eskişehir’de ayrıca Hava İkmal Bakım Merkezi var. Onlarda savaş uçaklarının parçalarını yapıyorlar.
Uçak konusunda Eskişehir alt yapıya sahip. Bugün Eskişehir’e ‘yerli uçağın şu parçalarını siz yapacaksınız’ talimatı verilsin, en kısa zamanda bu parçaların üretimine başlanır.
RAYLI ULAŞIM İMALATINA HAZIRIZ
Tıpkı uçakta olduğu gibi raylı sistemlerde de Eskişehir çok eskiden beri alt yapıya sahip. Belki bundan 10-15 yıl öncesine kadar Tülomsaş’da imalatları gerçekleştirilen lokomotiflerin pek çok parçası yurt dışından geliyordu. Ama bugün baktığımızda pek çok parçası Tülomsaş’ta ve organize de kurulu fabrikalarda ve yan sanayilerde üretiliyor.
Bakan Yıldırım, raylı sistemlerle ilgili şunları söylemiş:
"Türkiye'nin çevresinde 75 milyar dolarlık bir raylı sistem pazarı var. Türkiye'de raylı sisteme ürün temin eden 450 civarında üretici grubu oluştu. Eskişehir'de birinci sınıf vagon imal ediyoruz. İlk vagon teslimatını da İngiltere'ye yapacağız".
Yeter ki devlet yani Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve diğer kurum ve kuruluşlar yeterli desteği ve katkıyı versin.
Eskişehir’deki TUSAŞ, ALP Havacılık, TÜLOMSAŞ gibi kuruluşlar yerli tank, uçak, helikopter, hızlı tren ve tramvayda yapar. Bunun için alt yapı var.
 
 
 
79 OKUL BİRİNCİSİ AÜ’YÜ TERCİH ETTİ
 
Eskişehir’deki gerek Anadolu gerekse Eskişehir Osmangazi Üniversiteleri artık Türkiye’deki o gözde dediğimiz üniversiteler ile adeta yarışa girmiş. Geçmişte özellikle tek üniversite olduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi küçümsenirdi. AÜ’yü tercih etmek isteyenlere de,’mezun olduktan sonra çok zor iş bulursunuz’ diye tembihliyorlardı.
Ancak Anadolu Üniversitesi o yıllarda bu söylentileri kırmak için başlatmış olduğu önemli hamleler, eksikliklerin giderilmesi için atılan adımlar, büyük illerdeki üniversitelerde ne gibi teknoloji kullanılıyorsa onları bulup getirdi.
Hatta özellikle son yıllarda getirilen önemli teknolojiler o köklü ve meşhur olarak gördüğümüz bazı üniversitelerde yok. Geçmişte AÜ’nün önünde olan üniversitelerin bazıları bugün AÜ, hatta onun kardeşi olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin bile gerisinde kaldılar.
 
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın’ın açıklamasını okuyunca bir Eskişehirli olarak gururlandım doğrusu. AÜ’nün örgün fakültelerindeki 5 bin 600 kişilik kontenjandan sadece 65'i boş kalmış. Biliyorum o geçmişte gözümüzde büyüttüğümüz üniversitelerin bugün baktığımızda kontenjanlarının boş kalmış olduğunu görüyoruz.
Türkiye genelinden 79 okul birincisi AÜ’yü tercih etmiş. Sadece Eskişehir'den tercih eden öğrenci sayısı 4 bin 149. Eğer AÜ diğer üniversitelerin altında kalmış olsaydı bin 149 Eskişehirli öğrenci üniversite eğitimi almak için Eskişehir dışına çıkmış olacaktı.
AÜ’nün bugünlere gelmesinde büyük emekleri olan başta kurucusu Prof. Dr. Orhan Oğuz olmak üzere, tüm rektörler, fakülte dekanlarına, yüksek okulların müdürlerine Eskişehirliler şükran borçlular. Onların gayret ve çabaları Anadolu Üniversitesini bugünlere getirdi.
 
 
 
PAZAR GÜNÜ AÇIKLIYOR
 
CHP İl Başkanlığından Odunpazarı Belediye Başkan aday adayı olmak için istifa eden Erman Gölet, uzun zamandan beri pek ortalıklarda görünmüyordu.
Böyle olunca bir takım söylentiler çıktı hakkında.
‘Aday olamayacağını anlayınca inzivaya çekildi’. ‘Genel Merkezden çizik yedi’, ‘Aday belirleme yetkisi verilecek olan Yılmaz Hoca Erman’ın üzerine kalın bir çizgi çekti’ gibi.
Bu söylentilere bir cevap bile vermedi Erman Gölet. 31 Ağustos Pazar günü saat: 12.30’da partide düzenleyeceği basın toplantısıyla Odunpazarı Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıklayacakmış.
Bakalım bu söylentilere Erman Göleti Pazar günü yapacağı basın toplantısında cevap verecek mi?
 
 
 
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi