Anadolu Üniversitesi'nin kıymetli bilimadamlarından arkeolog Ali Umut Türkcan başkanlığında yapılan kazılar, kentimizin köklü tarihine ışık tuttu
Anadolu Üniversitesi'nin kıymetli bilimadamlarından arkeolog Ali Umut Türkcan başkanlığında yapılan kazılar, kentimizin köklü tarihine ışık tuttu. Türkcan ve arkadaşları nicedir İnönü'de bulunan Kanlıtaş Höyüğü'nde çalışmalar yürütüyordu. Bundan tam 8 bin yıl önce bölgede tarıma dayalı ciddi bir kültür olduğunu Türkcan ve arkadaşları sayesinde öğrenmiştik. Arkeologlar daha bir kaç ay önce 8 bin yıllık bir iskelette yaptıkları araştırmalar sonucunda, kadınların da tarım alanlarında ağır işler yaptıklarını tesbit etmişlerdi. Demek Milattan önce 6 bin yılında yaşam koşulları çok ağırmış. Bilimadamları (Bilim kadını – adamı – insanı tabirlerini kullanmıyorum; kusura bakmayın) son olarak tahıl ve baklagillere ait bir takım tohumlar bulmuş. 8 bin yıl öncesinden kalan küçücük bir tohum parçasını bulmak, kim bilir ne kadar heyecan vericidir. Tabii bu arada Adanalı bilimadamlarını da unutmayalım. Zira bu çalışmada Eskişehirli arkeologlara Çukurova Üniversitesi'nin biyologları da destek vermiş. Profesör Halil Çakan'ın ekibi de ayrı bir tebriği hak ediyor. Katillerin baltayla eski karılarını parçaladığı, işsiz bir babanın benzin bidonunu kafasından aşağı boca ettiği veya ne bileyim; zamların birbirini kovalağı bir ortamda güzel haberlere hasrettik. Doktor Ali Umut Türkcan'a teşekkür ederiz.
Ceren Eskişehir'de yaşayacak
Ordu'da hayatının baharında bulunan bir genç kızımızın vahşice öldürülmesi, hepimizi yasa boğmuştu. Şimdi katilin 20 yaşındaki Ceren Özdemir'i öldürmesinden dolayı hükumeti eleştirenler ortaya çıktı. Eğer hükumeti eleştirmek istiyorsanız, elinizde yeterli done vardır. Bir ruh hastasının cinayetinden dolayı iktidarı suçlamak vicdanlı bir iş değil. Olsa olsa bir katilin nasıl olup da hapishaneden kaçtığını eleştirebiliriz. Cinayet hakkında çok yazılıp konuşuldu. Konunun Eskişehir'i ilgilendiren bir yönü de var. Odunpazarı Belediyesi Ceren'in adını bir gençlik merkezine vermeye hazırlanıyor.
Elbette ailesinin de onayıyla. Adalar'da açılan Odunpazarı Gençlik Merkezi bundan sonra Ceren'in adıyla anılacak. Odunpazarı Belediyesi'ni bu güzel jestinden dolayı tebrik ederiz.
Bir 'Bilen'e kulak vermek lazım
Eskişehir Lokantacılar Oda Başkanı Bahar Bilen, Sözcü Gazetesi'ne verdiği bir mülakatta, asgari ücretler üzerindeki vergilerin kaldırılmasını talep etti. Aslında bu hükumetimiz için çok kolay bir uygulama olmaz. Çünkü Türkiye'de ücretli çalışanların yüzde 40'ı asgari ücretle çalışıyor. Mesela 'Bizi kıskanan' İspanya'da bu oran yüzde 1 civarında... Yani "Asgari ücretten vergi almayacağım" demek, zaten batmış olan bütçemizin iyice çökmesine neden olur. Öte yandan bir orta yol bulmak da mümkün. Mesela işverenlerin sigorta pirimlerinin yarısını ödemesi, yarısını da devletin karşılaması, işadamlarımıza büyük kolaylıklar sağlar. Veya Sigorta paralarının da işçilere verilmesi, piyasaların canlanmasına neden olur. Ayrıca Bahar Bilen'in dediklerinin yarısını yapmak da fayda sağlar. Yani hükumetimiz vergilerin yarısını alır, yarısı da işçinin cebinde kalır. Hiç yoktan iyi olur... İyi olur olması na da, bütün bunlara teşebbüs etmek için, vatandaşın derdini yakından gören bir yönetim anlayışımızın olması gerekiyor. Bizde Bahar Bilen gibi doğru söyleyen sivil toplum önderlerinden var. Ama toplumun dertlerini dinleyen yöneticilerimiz yok. Sorun biraz da bundan kaynaklanıyor galiba.