Malumunuz Eskişehir basınından çok sayıda meslektaşımızla birlikte geçtiğimiz günlerde İstanbul’a gittik. 23 Mart tarihinde yapılacak açılış töreniyle birlikte 2013’e dair kısa bir tanıtım gerçekleşti Yaygın Medya’ya. “Bu 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir’in bir tanıtımı ve sunumu değil, sadece açılışa dair bir bilgilendirme toplantısı oldu ve genel başlıklar üzerinde duruldu. “ Zira genel tanıtım ve son zamanların moda cümlesi “Lansman” Eskişehir’de yapılacak. Bu toplantıdan daha fazlasını bekleyen ve genel bir tanıtım zannedenler için hatırlatayım istedim.
Öte yandan bazı meslektaşlarımızın ufak bir yakınması oldu. Dediler ki İstanbul’da yapılan toplantıda bizim her zaman duyduğumuz, bildiğimiz şeyler söylendi diye. Peki, ya hiç duymadıklarımız, ilk defa İstanbul’da dile getirilen cümleler çıksaydı ağızdan “ bu daha büyük bir sıkıntı olmaz mıydı” ?
Velhasıl, olması gereken bir toplantıydı ve açılış törenine yaklaştığımız bugünlerde, içinde bulunduğumuz senenin heyecanını biraz daha artırdı. Açılış töreni ile ilgili program net bir şekilde dile gelmiyor ama muhteşem bir gösteri olacağı, hafızalardan uzun süre silinmeyeceği dile getiriliyor. Bu da merakla açılış törenine odaklanmamıza vesile oluyor, İnşallah bir aksilik olmaz ve beklediğimize değecek bir açılış törenini izlemenin ayrıcalığını yaşarız.
“İstanbul ve Başkentlikten kalanlar”
İstanbul, Avrupa Kültür Başkentliği yapmış bir anakent, gezerken bu algıyla baktığınızda açıkçası bunu anlamak mümkün değil. Adeta bir kültür hazinesi olan şehirde, belli ki Avrupa Kültür Başkentliği için yapılmış çalışmalar havada kalmış ve başarıya ulaşmamış. Belki büyük bir şehir olduğundan, belki çok ehemmiyet verilmediğinden kaynaklı bir eksiklik olduğu gözden kaçmıyor. Sahipsiz çeşmeler, tarihi evler, moloz yığınına çevrilmiş tarihi eserler, korunmasız duran tarihi yapılar ve kalıcı eser konusundaki eksiklikler, Eskişehir için iyi bir referans olabilir. Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’dan 2013’te neler yapılacağını değil, neler yapılmayacağını öğrenebilir.
“Ajans yönetimi güçlü
ama verdiği mesaj”
Vali Kadir Koçdemir, Vali Yardımcısı Azmi Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen, Anadolu Üniversitesi Rektörü Davut Aydın, Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan, Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, ESOGÜ eksi rektörü Fazıl Tekin, UNESCO Milli Komisyonu Başkan Yardımcısı Öcal OĞUZ, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Yapıcı, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen.
Bu listede tam tamına 12 isim bulunuyor. Tek tek yazmamdaki sebep, aslında ajans yönetiminin bir hayli güçlü ve önemli isim ve kurum temsilcilerinden oluştuğunun altını çizmek. Bugüne kadar yapılan toplantılarda bu 12 ismi bir arada göremedik. Hadi 10 veya 8 yönetim kurulu üyesi olsa, ona da razıyız. Gel gelelim görmeyi arzu ettiğimiz çoğunluk konusunda pek umduğumuzu bulamadık. Umarım Türk dünyasında birlik mesajları verirken, kendi içimizdeki birlik konusunda yanlış bir mesaj vermeyiz.