Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın Eskişehir’e kazandırdığı en önemli projelerden birisi de ‘Pişmiş Toprak Sempozyumu’.
Bu yıl yedincisi düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumun yapıldığı alanı gezerken bir taraftan üzülüyorum, diğer taraftan da böylesine Eskişehir için önem arz eden bir kültürün yaşatılması için mücadele verilmesinden dolayı da büyük sevinç duyuyorum.
Türkiye’de ‘Kiremit ve Tuğla’ denildiğinde sayılan illerin ilk sıralarında gelir Eskişehir. Bugün olduğu gibi yıllarca Türkiye’nin birçok farklı bölgesine, iline Eskişehir’den kiremit, tuğla gitmiştir. Bugün orta yaştaki insanların pek çoğu ya gençlik ya da askerden döndükten sonra tuğla-kiremit atölye veya fabrikalarında çalışmışlardır.
ESKİŞEHİRLİLER SAHİPLENMELİ
Kimileri ise ortaokul çağlarında okul harçlıklarını çıkarmak için yaz tatillerinde, özellikle açıkta imalat yapan tuğla atölyelerinde çalışmışlardır. Bu nedenden dolayı Pişmiş Toprak Sempozyumu Eskişehir için çok önemli. Geçmişi unutmamak ve geleceği daha iyi görebilmek için ‘Pişmiş Toprak Sempozyumu’na sadece Tepebaşı Belediyesi, Başak Kiremit Fabrikası değil tüm bu sektörde hizmet veren fabrikalar, Eskişehir Valiliği, Sanayi ve Ticaret Odaları da sahip çıkmalı.
Pişmiş Toprak Sempozyumu, pişmiş toprak kültürünün yaşatılması adına Eskişehir ile bütünleşti. Bu sempozyum sadece Eskişehir için değil Türkiye için çok önemli. Türkiye’deki üniversitelerin Seramik Bölümü öğrencileri burada bir araya geliyorlar, ulusal ve uluslar arası ün yapmış sanatçılarla birlikte çamur karıp, çamura şekil veriyorlar.
Eskişehir’in sanat ve kültür
Yaşamına farklı bir soluk getirdi
7 yıldır devam eden sempozyum Eskişehir’e 77 ayrı eser kazandırmış. Şehrin her yerinde bu eserleri görmek mümkün. Eskişehir’in sanat ve kültür yaşamına farklı bir soluk getirdi. Böyle bir ortamı Türkiye’de yakalamak çok kolay değil.
Sempozyum kapanışında düzenleme kurulu adına konuşan Prof. Dr. Bilgehan Uzuner, “Başkanımız Sayın Ahmet Ataç başta olmak üzere böyle bir etkinliğe yıllardır destek veren tüm Tepebaşı Ailesi’ne, üniversitemiz, kentimiz, öğrencilerimiz adına çok teşekkür ediyorum. Eskişehir 7 senede 77 eser kazandı. Eskişehir ileride sırf bu eserler ile bir marka olacak. İnsanlar sırf bu eserleri görmeye gelecekler. 5 ayrı ülke burada buluştu. Ustalar, sanata meraklı insanlar geldi. Sonunda kente inanılmaz bir değer katıldı” demiş.
Gelecek yıllarda da devam etmeli
Tepebaşı Belediyesi Başkanı Ahmet Ataç, ilk başkanlık döneminin son iki yılında başlattı Pişmiş Toprak Sempozyumu’nu. Başkanlıktan ayrılınca göreve gelen yeni Başkan Tacettin Sarıoğlu, sempozyumun belediyeye fazla mali yük getirdiği gerekçesiyle iptal etmişti. Sarıoğlu’nun 5 yıllık Belediye Başkanlığı dönemimde sempozyum yapılmadı.
Ahmet Ataç yeniden Belediye Başkanı seçilmesiyle iki yıllık aradan sonra Pişmiş Toprak Sempozyumu geçen 5 yıllık süreç içerisinde her yıl yapıldı. Önümüzdeki yıl Mart ayında Mahalli İdareler Seçimleri yapılacak. Bu seçimlerde Tepebaşı Belediye Başkanının bugünden kim olacağını söylemek mümkün değil. Ahmet Ataç yeniden seçilirse sorun yok. Sempozyum 2014-2019 yılları arasında devam eder.
Ancak Ataç değil de AK Parti’nin adayı kazanmış olsa da, bu sempozyum devam etmeli, ettirilmeli. Ana sponsor sayısı artırılarak, daha farklı etkinliklerle tüm şehir halkı sempozyum alanına çekilebilir.
*-**********
1060 YATAĞA DAHA SAHİP OLACAĞIZ!
Ak Parti Milletvekili Ülker Can mail göndermiş. Maili açıp incelediğimde Eskişehir’de yapılacak olan ‘Kampus Hastane’ ile ilgili olduğunu öğrendim.
Yaklaşık iki yıl önce ilk kez Eskişehir’de Kampus Hastane yapılacağını AK Parti Eskişehir Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Ülker Can duyurmuştu Eskişehir kamuoyuna.
Geçtiğimiz hafta içerisinde, diğer illere yapılacak olan Kampus Hastaneleri ihaleye çıkarken, içlerinde Eskişehir’in olmaması bizi şaşırttı. Bu konu gazetelere yansıyınca Milletvekili Ülker Can, gazetelere gönderdiği mailinde bir açıklama yapma zarureti duymuş.
İyi de oldu. Hepimizin kafasında aynı soru işareti vardı. En azından Ülker Can’ın bu mailinden sonra ihalenin neden geciktiği konusunda bilgi sahibi olduk.
‘Kampus Hastane’den vazgeçilmedi. Eskişehir Şehir Hastanesi Kamu Özel Ortaklığı modeli ile gerçekleştirilecek. 712 yataklı Genel Hastane, 129 yataklı Onkoloji Hastanesi, 119 yataklı Kalp Damar Hastalıkları Hastanesi ve 100 yataklı Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi olmak üzere toplam 1.060 yataklı bir Entegre Sağlık Kampusu yatırımını kapsamaktadır. Bakanlığımızın 22 ilde yürüttüğü bu dev projeler etaplar halinde sürdürülen Eskişehir Şehir Hastanesi projesi ihaleye çıkan 14 ilin ardından ikinci etap da yer almakta. 28.09.2012 cuma günü ön yeterlik ihalesi için teklif verme süreci başladı ve 29.07.2013 tarihinde sona erdi. Başbakanlık incelemesinin ardından Kamu Özel Ortaklığının 18.09.2013 tarihli duyurusunda ilan edildiği üzere teklif verme süresi 11.11.2013 tarihine kadar uzatıldı.”
Ülker Can’ın açıklamasından anlaşılıyor ki, kampus hastanenin yapımı 2014’e kaldı. İptal olmasında geçte olsa yapılsın. Eskişehir böyle bir özeliklere sahip hastane ve tesisleri hak ediyor.
-*-*********
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...