2013 Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Eskişehir’deki okullardan seçilen öğrencileri Türk Dünyası ülkelerine geziye götürüyor. İlk kafile yola çıktı. İkinci kafile için seçilen öğrenciler hazırlıklara başlamışlar.
Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, bu kültür gezilerine Eskişehir’deki yerel gazetelerden de birer kişi götürme kararı almış. Anadolu Gazetesi’nden de bana teklif geldi. Kosova ve Bosna Hersek’e gideceğim kısmet olursa.
Dün pasaport işlemlerini yaptırmak için Hava Hastanesinin karşı çaprazında olan İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şubesi’ne gittim. Kapının önünde kalabalığı görünce,’Allah Allah Eskişehirliler herhalde yurt dışına kaçıyorlar’ dedim. Şubenin kapısına geldiğimde tanıdık öğretmen ve öğrencileri görünce kültür gezisi için seçilenler olduğunu öğrendim.
İçlerinde tanıdık öğrenciler de vardı. Kimisi annesi kimisi babası ile gelmişler. Benim gibi pasaport alacaklar.
Pasaport Şube Müdürlüğünde gören yapan memurlar, belki de bugüne kadar ilk kez bu kadar kalabalık bir müracaatla karşı karşıya kaldılar. Önce kapıda öğrencilerle konuştum. Nasıl bir duygu içerisinde olduklarını öğrenmeye çalıştım.
Pasaport almak için Pasaport Şubeye gelen öğrencilerin hemen hemen yüzde 99’nun pasaportları yoktu. İlk kez yurt dışına çıkacaklar. Bu nedenle heyecanlı ve sabırsızlar. Bir an evvel işlemlerin tamamlanarak gidecekleri ülkelere yola çıkmak sabırsızlanıyor. Hepsinin yüzü gülüyor, çok mutlulardı.
TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ
HAVASI ARTIK ESMEYE BAŞLADI
2013 yılının 1 Ocak tarihinden itibaren Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti oldu. Soğuk bir bahar günü Başkentin açılışı ve ilk kutlaması yapıldı. Yaşanan bazı aksaklıklara rağmen gayet güzel bir kutlama olmuştu.
Ancak açılıştan sonra geçen zaman süreci içerisinde çok şeyler olacağı söylenmesine rağmen sebebi nedir tam olarak bilmiyorum ama sanki şehrin üzerine ölü toprağı serildi. Bir sessizlik, suskunluk sürdü gitti.
Bu sessizliğin üzerine birde okulların kapanması eklenince tuzu biberi oldu. Bu arada 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti için koşturan, bir şeyler yapabilmek için uğraş veren Vali Kadir Koçdemir’in merkeze çekilmesiyle yerine Çanakkale Valiliğinden Eskişehir’e atanan yeni valimiz Güngör Azim Tuna işe biraz daha yoğun sarıldı. Bu arada Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansının bürokrat olan Genel Sekreterliğine Hüseyin Kocabıyık getirildi. Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreterliğine getirilen Hüseyin Kocabıyık’ın medya kökenli ve bu işlerin profesyoneli olduğu anlaşıldı.
HER EVDE KONUŞULMAYA BAŞLANDI
Genel Sekreter Hüseyin Kocabıyık’ın sözlerine baktığımızda Eskişehirlinin yüzde 63’ünün başkentlikten haberdar olduğunu görüyoruz. Bu önemli bir gelişme. Bu projenin içerisine birde öğrenciler eklenince bugünlerde hemen hemen her evde artık 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanımız konuşulmaya başladı.
Bu konuda büyük çabalar sarf eden başta Valimiz Güngör Azim Tuna ile bu işlerin ustası olduğunu kısa zaman içerisinde yapılan etkinliklerle gösteren, Ajansın Genel Sekreteri Hüseyin Kocabıyık’ın farklılıklarını görmeye başladık.
Ben bir Eskişehirli olarak emeği geçen herkesi kutluyor ve teşekkür ediyorum.
*-********
RESMİ PROGRAMIN DIŞINA NASIL ÇIKILR?
2 Eylül Eskişehir’in Düşman İşgali’nden Kurtuluşunun 91’nci kutlama törenleri sırasında, “neden ‘onuncu yıl’ marşı okunmadı” tartışması başlattı birileri. Bana göre yersiz ve gereksiz bir tartışma.
23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim resmi bayramlardır. Bu bayramların nasıl kutlanacağı, kimlerin konuşacağı, kimlerin katılacağı, ne şiirler okunacağı, hangi marşlar çalınacağını komisyon belirler. Komisyonun başkanlığını Vali adına Vali Yardımcısı yapar. Diğer komisyon üyeleri ise 1. Hv. Kuv.K.lığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Odunpazarı Belediye Başkanlığı, Tepebaşı belediye Başkanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Protokol Şube Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. İl Müd.lüğü, Ticaret Odası Başkanlığı, Sanayi Odası Başkanlığı, Ziraat Odası Başkanlığı, Ticaret Borsası Başkanlığı, Esnaf Odaları Birliği Başkanlığı, T. Muh. Gaziler Der. Esk. Şb. Başkanlığı, T. Harp Ma. Gazi. Şeh. Dul ve Yetim. Der. Şube Bşk.lığının temcileridir.
Bu komisyon 2 Eylül Kutlama törenlerinden yaklaşık bir ay önce toplanmış. Tutanak imzalanmış. Tutanağım içerisinde 10’ncu yıl marşının okunması yok. Sadece İstiklal Marşı var. Tutanakta olmayan bir marşı kim okutabilir?
Birisinin sunucuya ‘10’ncu yıl marşını da programa ekle’ demesi ne kadar geçerli olur? Sonra sadece 10’ncu yıl marşı mı var? 50’nci yıl, 75’nci yıl için de marşlar yazıldı. Hatta 90’ncı yıl marşı da yazılıyor.
Programda olmayan marşı okutmadılar diye eleştirmek ne kadar gerçekçi? O zaman törene katılan bir vatandaşta çıkıp ‘bende bir şiir yazdım. Onu okuyacağım’ derse doğru olur mu?
Birilerini eleştireceğim diye özel bir gayret içerisine girenlere soruyorum.
‘Siz kutlama komitesinde olsaydınız, birisi gelip ben mehter marşı okumak istiyorum derse, buyrun okuyun der miydiniz?’.
Okutmazdınız. Çünkü ‘mehter marşı her yerde okunmaz’ derdiniz.
*-*********
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...