Odunpazarı'nda 'içki' tartışması

Odunpazarı Belediye Meclisi'nin aldığı ve içkili yerler bölgelerinin artırılmasına ilişkin karar, beraberinde tartışmaları da getirdi.

9 Kasım 2020 09:06
A
a
Sütiş Eskişehir

Odunpazarı Belediye Meclisi'nin aldığı ve içkili yerler bölgelerinin artırılmasına ilişkin karar, beraberinde tartışmaları da getirdi.

Olayı Eskişehir'in turizm gelirleri açısından değerlendirmek lazım. Dolayısıyla ideolojik tartışmalara girmeyeceğim. Zaten "İçkiye karşıyım" dersem, beni tanıyanlar düşüp bayılır; gençliğimizde bu zıkkımın havuzuna girip yüzmüşlüğülüz vardır. Kaldı ki birilerinin içkiye bireysel olarak karşı çıkması sadece kendisini ilgilendirir. Siz içki içilmesine karşısınız diye toplumsal düzen değişmez.

Her neyse... Felsefeyi daha sonra yapalım.

Gelelim Odunpazarı Bölgesi'ndeki içkili mekanların sayısının artmasına. Tarihi Odunpazarı Bölgesi nicedir turistlerin uğrak yeri oldu. Bölgede içkili lokanta da bulunmuyor. Demek turizm için içkili mekana ihtiyaç yokmuş. Ancak aynı bölgenin sadece gündüzleri iş yaptığını, geceleri belli bir saatten sonra tarihi Odunpazarı Bölgesi'nin boşaldığını görüyoruz. İçki ruhsatının verilmesi mahalleyi geceleri de aktif turistik bir merkez konumuna getirir. Öte yandan Kurşunlu Camii ve Tiryakizâde Camii'nin yakınlarında bar açılması da kabul edilemez. Bir kere toplumun manevi değerleri açısından kabul edilemez. Düşünün ki Ramazan'da teravih namazından çıkıyorsunuz ve karşınızda 20'li yaşlarında bir grup türküler söylüyor...

Ayrıca her turizm bölgesinin kendine göre dokusu vardır. Tarihi Odunpazarı Bölgesi butik otelleri (Ki bu otellerde içki servisi zaten yapılıyor), hediyelik eşya dükkanları, yerel lezzetleri, müzeleri, heykel ve sanat eserleri ve geleneksel Türk sivil mimariiyle dikkatleri çeken bir bölge. Bölgeyi baştan sona bir barlar sokağına çevirmek, bir çuval inciri berbat etmek olur. Ya hiç içki ruhsatı vermemek ya da bu ruhsatları çok ihtiyatlı dağıtmak lazım. Odunpazarı Belediye Meclis'i bu konuda yönetime yetki vererek doğrusunu yaptı. Şimdi top Odunpazarı Belediyesi'nde. Bakalım nasıl bir tasarruf gösterecekler?

Bilindiği gibi ağır bir ekonomik kriz içindeyiz. Belediyelerin de gelirleri düştü. Odunpazarı Belediyesi bazı işletmelere içkili lokanta ruhsatı verip gelir elde etmeyi düşünebilir; Saygı duyarım. Ancak Odunpazarı Bölgesi'nin geleceğine ilişkin bir kararı verirken, alınacak üç kuruşluk ruhsatın gelirine bakarak değil, kentin turizm politikasına bakarak karar vermek lazım. Odunpazarı Belediyesi'nden bu hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.

 

Özlem Yalçın eksiklik yaratır

AK Parti Kadın kolları Başkanı Özlem Yalçın, bulunduğu görevden istifa etti. Sayın Yalçın'ın bu kararı kongre süreci öncesinde yapılan görüşmeler neticesinde aldığını öğrendik. Özlem Yalçın AK Parti'nin Eskişehir'deki en önemli isimlerindendi. Maalesef ülkemizde siyaset, sanki bir erkek meşgalesiymiş gibi algılanıyor. Eskişehir'de Emine Nur Günay, Jale Nur Süllü, Gaye Usluer ve Zeynep Akgün gibi isimler, bu algıyı kısmen kırmayı başardılar. Dışarıdan gördüğüm kadarıyla Özlem Yalçın da bu algıyı kırmak için yoğun çaba sarf etmişti.

Maalesef partilerimizde kadın kollarını 'Vitrin süsü' olarak görenler de var. Halbuki kadın kolları partilerin aldığı oylarda çok etkili. Özlem Yalçın vazifesini yapan bir isimdi. Yokluğuna bir anlam veremedim açıkçası. AK Partili dostlarımızın düşmana ihtiyacı yok. Kendi kendilerini yıpratmakla meşguller.

 

Odunpazarı'nın acı kaybı

Odunpazarı Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğünde çalışan Mustafa Olgaç hayatını kaybetti. Olgaç Covid 19 tedavisi görüyordu. Merhuma Allah'tan rahmet sevenlerine tahammül ve baş sağlığı dileriz. Belediye çalışanları halkla iç içe olmak zorundalar. Her ne kadar belediyelerimiz salgına karşı önlemler alsa da, gözle görülmeyen virüsler bir anlık dalgınlıktan faydalanabiliyorlar. Hepimizin fark ettiği gibi hastalık giderek yaygınlaşıyor. Yaz aylarının başındaki iyimserlik kayboldu. Etrafımızdaki çemberin giderek daraldığını hissediyoruz. En tehlikeli dönemin içindeyiz. Lütfen dikkatli olun. Dikkatli olmayanları da uyarın.

 

Biden neyi değiştirir?

ABD seçimlerini Demokrat aday Joe Biden kazandı. Bazıları bunun Türkiye için kötü olacağını düşünüyor. Biden seçim öncesinde Türkiye'nin de adını kullanmış, Trump'ı Tayyip Erdoğan'la ikili ilişkilerinden dolayı sıklıkla eleştirmişti. Muhtemelen yeni başkan verdiği bir takım sözleri yerine getirmek isteyecek ve Türkiye'ye bir takım sert tedbirlerle yaklaşacaktır. Bu durum bizim için kötü olacak elbette. Ancak aynı Biden'ın, Donald Trump'tan farkı devlet adamı olması. Tramp daha ziyade bir devlet adamı gibi değil de mahallenin kabadayısı gibi davranıyordu. Yeni Başkan bir – iki göstermelik yaptırımın ardından, eninde sonunda Türkiye ile kurumsal ve iyi ilişkiler kuracaktır.

 

 

Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
ramazan 12 Kasım 2020 12:52

Ihlamurkent Nilüfer caddesinde mekanlarım var.Gıda üzerine .Ayrıca orada oturuyorum.İş yerime yakın içkili mekan için bir kafeye ,içkili yer ruhsatı verilecekmiş.Bu mekan benim müşterilerimi rahatsız etmezmi.Ben dindar ,muhafazakar bir insanım ,diinimizce günah olan alkol ün benim dükkanıma yakın bir yerde olması günah değilmi?

3 1 Cevap Yaz
osman metin 10 Kasım 2020 10:37

eskiden her kahvehanede, her çay bahçesinde bira serbestti.Hiçbir olayda olmuyordu.Özalla birlikte bu yasakçı zihniyet başladı ve içki içenler kötülük timsali insanlar gibi gösterilmek istendi.

3 5 Cevap Yaz
ESKİŞEHİRLİ 9 Kasım 2020 16:48

Alkollü içecekten kime ne fayda gelmiş belli. Tüm kötülüklerin anasıdır.

11 4 Cevap Yaz
Eses

İçki içenden dünya kadar vergi alıp (Maliyetinin üç katı) imamın maaşını ödemek sizce caiz mi?

3 4
ismet çetin 9 Kasım 2020 14:00

ALİİHSAN BEY HAKLISINIZ.AMA YENİ SAPTANAN YERLERDE NEZİH YERLER.BARLAR SOKAĞI İYİ DENETLENİRSE SORUN KALMAZ.BU DA EMNİYETİN BİRİNCİL GÖREVİ.MEKANDA OLAY OLUYORSA MEKAN SAHİBİ SORUMLUDUR.HATTA SOKAKDA ÖZEL GÜVENLİK BİLE OLUŞTURULABİLİR.BİZ ZATEN ALKOLE PARTİ OLARAK KARŞIYIZ DEMEK YETERLİ GEREKÇE DEĞİL.

3 9 Cevap Yaz
Ali ihsan

Tamam kardeşim, ne dediğini anlıyorum barlar sokağını polis istediği kadar denetlesin ama illa ki asayiş sorunları olacaktır. Daha öncede bahsettim, o bölgede takılan bir çok insan toplumun alt kültüründe yetişmiş, carpediem( anı yaşa ) felsefesi ile yoğurulmuş insanlardır. Bu yüzden sorunlar bitmez.. Mesela şöyle örnekleyelim; bir toplu ulaşım aracında oldukça şık giyimli bir insanda bulunabilir, üstü başı kir içinde ayakkabısı bile harab olmuş bir insanda bulunabilir. Bu iki insan profilinin ortak noktasıdır toplu ulaşım, ayrım yoktur hizmet eşit ve her kesime hitap eder. İste barlar sokağının durumu budur. Ama ismet inönü bölgesindeki içkili mekanlar ise bileti 1200tl olan bir uçaktır, uçaklar sadece belli paralı kesime hitap eder. Herkes binemez, ancak parası olan bu kadar lüks bir seyahat eder. Onun için toplumun alt kültür ve üst kültüründen insanların karşılaşmaması adına bu mesafe para ile korunur. Bahsettiğiniz içkili bölgede bile bu böyledir..

1 0
Antalya Kaleiçi 9 Kasım 2020 12:22

Alkollü ruhsat konusunda mesela Antalya Kaleiçi bölgesi örnek alınabilir. İhtiyaç kadar nezih yerler uygun olabilir. Müslüman ülkelerin dışında dünyanın her yerinde her yeme-içme mekanında alkol vardır. Ne olay olur ne başka birşey, isteyen içer istemeyen içmez. Mesele mekanda değil, yasaklı zihniyetle içenlere karşı ön yargı oluşturmakta. Bizim insanımızın da yarım kadehle dağıtması tabii tartışılacak başka bir psikolojik durum.

3 7 Cevap Yaz
Xy 9 Kasım 2020 10:24

Yahu kerem bey senin dilin ne söylüyor ? Odunpazarı bölgesine içkili mekan ruhsatı verilmiş olsa var ya, o bölgeden asayiş olayları, kavgalar, cinayetler eksik olmaz. Millet huzur istiyor kardeşim, ailesi olanlar var, karısı ve kızı hatta küçük yaşta çoluğu çocuğu olan insanlar var. Bu insanlar odunpazarı bölgesine bar, pavyon vb. açılırsa gece sokakta rahat yürüyemez. Örnek mi ? Kırmızı toprak mahallesi, basın şehitleri caddesine bi bakın derim. Hiç asayiş olayları eksik değil.. Bunu bölgede 5 yıl ikamet etmiş biri olarak söylüyorum. 3 5 tane pavyon var cadde üstünde, ortalık gece 21 den sonra sıkıntılı tiplerden geçilmiyor.. Sonra belediye içkili mekân ruhsatına kadar düştüyse vay haline...

12 8 Cevap Yaz
ismet çetin 9 Kasım 2020 09:43

sayın Akyıl içkili yerler olarak saptanan alanlar tarihi odunpazarı bölgesinde değil.Odunpazarı belediyesi zaten bu konuda hassas.Ama şu anda kabul edilen bölgelerin bir tanesi okullar bölgesine yakın ama 100 metreden uzakta.Diğerleri izole yerler .İçkili yer demek mutlaka kötü bir yermi demek.Ayrıca mevcut içkili yerlere bakın hangisinde olay var.Kasaba örneği,İsmet İnönü Caddesi örneği ni hepimiz görüyoruz.İyi denetlenirse hiçbir sorun olmaz.Barlar sokağı örnek gösteriliyor orada dışarıdan müdahale var.Emniyetin iyi denetimi gerekiyor o kadar.

4 10 Cevap Yaz
Ali ihsan

Objektif bir yaklaşım olmuş ama eksik bir yaklaşım. Zira kasaba veya ismet inönü caddesi dediğiniz yerlerde zaten çoğunlukta elit diye tabir edilen, üst kültür taninmış veya zengin kesim insanlar takılıyor. Barlar sokağında ise çoğunlukta varoş diye tabir edilen alt kültür orta gelirli insanlar takılıyor. Haliyle asayiş olaylarıda barlar sokağında çok vuku buluyor. Bu farkı iyi gözlemlemek gerekir...

4 7
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi