ODTÜ, Hasan Gönen, Öğrenciler

ODTÜ’de yaşanan eylem, polisin müdahalesi ve sonrasında yaşananları uzun süre izledik. Ne öğrencilerin yaptığı eylem il

5 Ocak 2013 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
ODTÜ’de yaşanan eylem, polisin müdahalesi ve sonrasında yaşananları uzun süre izledik. Ne öğrencilerin yaptığı eylem ilk oldu, ne polisin müdahalesi. İlk olan diğer Üniversite rektörlerinin yaptığı ve ODTÜ’de yaşanan olayları, dolayısıyla hem öğrenci hem de öğretim üyelerini kınayan ortak açıklamalardı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Hasan Gönen’de bu ortak açıklamaya imza atan isimlerden biri oldu. Açıklamanın sonrasında bir öğrenci grubu Gönen’e destek verdi, bir başka grupta Gönen’in açıklamasını eleştirdi.
 
Söz konusu yer Üniversite olunca toplumsal algılar biraz değişiyor. Özgür, fikri hür ve bilim yuvası olan bu adreslerin politize olması epey sıkıntılı bir durum. Hele ki Bir rektörün buna çanak tutacak bir açıklamaya imza atması kulağa pek hoş gelmiyor.
“Haklı bile olsa, doğru bile olsa bazı açıklamaları yapmak yerine yapmamak daha hayırlı, aksi takdirde Hükümete yani Akparti’ye destek veren bir açıklama olmaktan kurtulamıyor bu sözler.” Üstüne üstlük Gönen’in önceki dönem Akparti Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması durumu biraz daha farklı kılıyor, akıllara gelen soru ortak ” Gönen bu açıklamayı siyaseten mi yaptı ?”
 
Cevabın önemi var mı?
 
Aslında bu sorunun cevabı önemli değil, önemli olan bu sorunun sorulur hale gelmesi. Rektör Gönen bu açıklamayı siyaseten yapmadım, öyle düşündüğüm için yaptım dese bile, çok faydası olmayacak bu cevabın. Bu soruyu soran herkes zaten belli bir yargıya ulaştığı için soracak ve alacağı cevap ne olursa olsun bu yargıdan kolay kolay vazgeçmeyecektir. O yüzden özellikle bu gibi durumlarda açıklama yapmak yerine sessiz kalmanın faydalı olacağı kanaatindeyim. “Meşhur Atasözünde olduğu gibi söz gümüşse, sükût altındır.”
 
Üniversite’de İçki Yasağı
 
Bu konuda yazılıp çiziliyor ama ben kişisel kısmını değil, sıkıntının kendisini yazacağım. Yani yeni yıl ile birlikte başlayan ve Anadolu Üniversitesi içerisinde her yerde geçerli olan içki yasağını. “Anlamak, kabul etmek ve mantıklı bir gerekçe aramak kifayetsiz, belli ki içki ve sigara düşmanlığını yaratan zihniyetin vardığı boyutu gözler önüne seren bir karar. “
Yapılan açıklamalar gibi alınan kararlarda siyaseten hissi oldukça yoğunlaşıyor kafamızda.
Bu sadece Anadolu Üniversitesi için değil tüm Üniversiteler için geçerli diyorlar ama uygulamanın sadece belli Üniversitelerde yapıldığını gözlemleyebiliyoruz, Anadolu Üniversitesi de bunlardan biri. Sizi bilmem ama içki içmeyenlerin bile yadırgayabileceği garip bir karar. Kimse orası eğitim yeri, alkolik hareket merkezi değil demesin. Herkes biliyor ki Üniversite sadece bir eğitim yeri değildir. Sosyalleşmenin, farklı tecrübelerin ve yaşamın kendisini öğreten bir oluşumdur. Eskişehir gibi öğrenci odaklı bir kentte bu tür yasakçı zihniyetlerin veya politize olmuş açıklamaların nasıl tehlikeli olduğunu görmek için uzun süre beklememize gerek kalmayacak.” Birkaç yıl sonra elimizdeki apartlar boş kalacak, lokantalar azalacak, taksiler müşteri bulamayacak, mağazalar eski günleri mumla arayacak v.s. çünkü bu zihniyet devam ederse birkaç sene sonra öğrencide kalmayacak memlekette.”
 
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi