Nabi Avcı, Büyükşehir ve Başkanlık Sistemi

Normal 0 <w:HyphenationZ

14 Kasım 2012 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir

 

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı Eskişehir’e çok sık uğramasa da çok uzakta kalmıyor ve Eskişehir ile ilgili sorun ve yatırımların hepsine hâkim olduğunu ispatlıyor sık sık. Dün de geleneksel halk toplantılarında yine basın mensuplarıyla bir araya gelmiş ve gazetecilerin sorularını cevaplamış. Kampus hastaneyle ilgili tarih vermiş ve süreci anlatmış “ama daha önemlisi Büyükşehir Belediyeler yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuş.”

Mevcut yasanın 1930’lardan kalma bir yasa olduğunu yeni bir yasaya mutlak ihtiyaç duyulduğunu ve eski sistemle bazı hizmetlerin zaafa uğradığını falan söylemiş ve eklemiş

“Zannedildiği gibi başkanlık sisteminin denemesi değil, demokratikleşme adına yapılan bir yasa” demiş.

 

Sayın Avcı’nın söylediklerinde ilk bakışta herhangi bir çelişki göze batmıyor. Anlattıklarına bakılınca yasa değişikliği şart gözüküyor ilk bakışta ama bunun için neden bu kadar beklendiği ve seçim öncesi yasalaştığını kimse cevaplamıyor. Öte yandan neden kademeli ve sancısız bir geçiş yerine böylesi önemli bir konuda keskin bir geçiş yapılıyor.

 

“Mesela il genel meclisi ve belediye meclisi bir dönem ortak çalışsa ve öyle fesih olsa ne kaybedilir ?”

 

“Mesela siyaseten ters düşme ve hizmet muhalefeti yapılmaması adına Belediye Meclisi üyelerinin yanına köy/mahalle kisvesinde olan yerlere hizmet götürme adına siyaset mekanizması dışından bağımsız kişilerden seçilemez mi?”

 

Meselalar çoğalıp gider ama hiç konuşulmadan apar topar yaptım oldu zihniyeti biraz kuşku yaratıyor insanda ve maalesef son dönemlerde bir çok yasa böyle geçiyor meclisten.

 

En önemlisi Sayın Avcı demiş ki “ bu durumun başkanlık sistemi ile birebir ilişkisi yok bu demokratikleşme adına yapılan bir yasa”

 

İyi de zaten Başkanlık sistemi doğru model örnek alındığında demokratik bir sistem değil mi?

 

Ya da Ak parti’nin düşündüğü sistem kuvvetler ayrılığının esas alınmadığı yani kuvvetler ayrılığı olmayan ve başkanı doğrudan halkın seçmediği bir sistem mi?

 

Çünkü bakıldığında bu yeni yasalar gibi başkanlık sistemi de demokratikleşme adına yapılır elbette.

Ama bu yasanın başkanlık sistemiyle alakası yok bu yasa demokratikleşme adına yapılıyor sözleri demek ki Başkanlık sistemi demokratikleşme adına yapılmayacak düşüncesine sevk etti beni. Zira bir iletişim profesörünün böyle bir cümle hatası yapacağını düşünmüyorum.

 

 

Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi