Prof.Dr. Alper Çabuk

Mutlak Yokluk

Yaklaşık on yıldır, onlarca yazımda yazdığım kuraklık tehdidi, artık kuraklık gerçeği haline geldi

5 Temmuz 2021 08:45
A
a
Sütiş Eskişehir
Yaklaşık on yıldır, onlarca yazımda yazdığım kuraklık tehdidi, artık kuraklık gerçeği haline geldi. DHA tarafından aktarılan Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2021 yılı Mayıs ayı yağış ve sıcaklık analizi raporlarına göre, 2021 yılı mayıs ayı son 50 yılın en sıcak mayıs ayı olurken, yağışlar da normaline göre yüzde 56 azaldı. Raporda yer alan haritalarda, Türkiye'nin büyük bir bölümü 'olağanüstü kurak', 'çok şiddetli kurak', 'şiddetli kurak' olarak gösterildi. Normalin Yüzdesi Metoduna (PNI) haritasına göre Marmara’nın bir bölümü, Batı ve Orta Karadeniz ile Iğdır civarları harici bölgeler ‘şiddetli kurak’ olarak gösterildi. Son üç aylık Standart Yağış İndeksi (SPI) haritasında ise Muğla, Denizli- Burdur, Niğde, Elazığ- Malatya- Tunceli, Diyarbakır- Şanlıurfa-Mardin, Çankırı, Kars, Bayburt ve Van ‘olağanüstü, çok şiddetli ve şiddetli kurak’ olarak görülüyor. Rapora göre bölgelere bağlı Mayıs ayı yağış miktarları şöyle oluştu:
“Marmara’da 44.5 mm, normaline göre yüzde 12 arttı, geçen yıla göre yüzde 41 düştü. Ege’de 6.9 mm, normaline göre yüzde 81, geçen yıla göre yüzde 89 azaldı. Akdeniz’de 6.9 mm, normaline göre yüzde 83, geçen yıla göre yüzde 87 azaldı. İç Anadolu’da 14.8 mm, normali ve geçen yıla göre yüzde 69 düştü. Karadeniz’de 47.6 mm, normaline göre yüzde 20, geçen yıla göre yüzde 40 azaldı. Doğu Anadolu’da 22.4 mm, normaline göre yüzde 66, geçen yıla göre yüzde 70 düştü. Güneydoğu’da 6.1 mm, normaline göre yüzde 83, geçen yıla göre yüzde 85 azalarak son 30 yılın en düşük seviyesi görüldü.” 2021 Yılı Mayıs Ayı Ortalama Sıcaklıkları Raporu’na göre ise son 50 yılın en sıcak mayıs ayı yaşandı ve bölgelere göre Mayıs ayı ortalama sıcaklıkları şöyle oluştu:
“Marmara Bölgesinde 16.9 derece olan uzun yıllar sıcaklık ortalaması bu yıl 18.3’e çıktı. Ege Bölgesinde 18.6 derece olan uzun yıllar sıcaklık ortalaması bu yıl 20.9’a çıktı. Akdeniz Bölgesinde 19.3 derece olan uzun yıllar sıcaklık ortalaması bu yıl 21.5’e çıktı. İç Anadolu Bölgesinde 14.6 derece olan uzun yıllar sıcaklık ortalaması bu yıl 17.7’ye çıktı. Karadeniz Bölgesinde 15.2 derece olan uzun yıllar sıcaklık ortalaması bu yıl 17.2’ye çıktı. Doğu Anadolu Bölgesinde 13.6 derece olan uzun yıllar sıcaklık ortalaması bu yıl 17.2’ye çıktı. Güneydoğu Bölgesinde 20.7 derece olan uzun yıllar sıcaklık ortalaması bu yıl 24.7’ye çıktı.”
Peki neden yazının başlığı mutlak yokluk biliyor musunuz? Küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak yükselen ortalama sıcaklıklar ve azalan yağış miktarları, yaşadığımız coğrafyayı su arzı ve gıda üretimi açısından her geçen gün fakirleştirecek ve özellikle tarımsal üretim açısından dışa bağımlılığımız artacak. Kuraklık başka bir şeye benzemez. Suyun yokluğu, mutlak yokluk anlamına gelir. Bu durum, hasadı başlayan buğdayda gözlemlenmeye başladı bile. Bazı bölgelerde hiç ürün alınamazken, birçok bölgede verim kaybı yüzde yetmişlere kadar yükseldi. Bu kaçınılmaz olarak bitkisel üretime dayalı ürünlerin fiyatına yansıyacağı gibi, yükselecek yem fiyatları nedeniyle hayvansal üretime dayalı ürün fiyatlarına da yansıyacak. Verim kaybı yaşansa da şimdilik hala tarımsal üretim yapılabiliyor ama alınacak tedbirler yeterli sevide olmazsa, durum çok daha dramatik hale gelecek. Diğer yandan bu duruma karşı toplumun büyük kesimi açısından kırılganlık oldukça yüksek düzeyde.
İşte bu nedenlerle, ilk ikisi Eskişehir Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşmiş, bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Afet ve Dirençlilik Kongresi’nin bu yılki ana teması, İklim Değişiklikleri ve Yerel Dirençlilik. Kongreye https://kongresistemi.com/idrc2021/ sayfasından kayıt olabilirsiniz.
 
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi