Pazartesi günü akşam saatlerinde Köprübaşında MHP Tepebaşı Belediye Başkan adayı Murat Sanlar ile karşılaştım.
Murat Sanlar’ı abartısız 20 yılı aşkın süredir tanırım. Çevresinde sevilen, sayılan, herkesin işi için elinden geleni yapmaya çalışan bir insan. Seçim sonuçlarını nasıl karşıladığını sorduğumda:
‘Sadi abi seçmenin takdirine saygı duymak zorundayım. Onlar böyle istediler. Yalnız bir sitemim var. Şehirde gezerken kiminle karşılaşsam “oyum senin” demişlerdi. Herkes büyük teveccüh göstermişti. Ancak ne olduysa seçimden iki-üç gün öncesi oldu. Bana oy vereceklerini söyleyen insanların bazılarının kararlarını değiştirdiklerini yaptığımız konuşmalardan anladım. Keşke yüzüme karşı söylemiş olsalardı hiç üzülmezdim. Beni arkamdan vuranlar oldu’ dedi.
Murat Sanlar’ın siyaset arenasında yemiş olduğu ilk darbe bu. Bunu belki 7-8 seçim süresince yiyen siyasetçiler daha iyi anlar. Ama siyasette bir yerlere gelmek istiyorsan sabredeceksin. İlk yumrukta yere yıkılır ve pes edersen bir sonraki seçimlere hevesin kalmayabilir.
SİYASETTEN
YILMAK OLMAZ
Bunun en güzel örneğini Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç verdi. 1999 seçimlerinde Tepebaşı Belediye Başkanı seçildi. 2004 seçimlerinde ise kaybetti. Ancak yılmadı. Seçimden 15 gün sonra ayağa kalkarak bir sonraki seçimler için çalışmaya başladı. Yılmadı. Kapı kapı dolaştı. 2009 seçimlerinde ektiğini biçerek yeniden seçildi.
Murat Sanlar siyasette yola devam etmek istiyorsa Ahmet Ataç’ı kendisine rol model seçsin.
YARIŞA ÇOK GERİDEN BAŞLADILAR
MHP’nin 2009 Mahalli İdareler Seçimlerinde almış olduğu oya bakarak kazanma şansları tamamen MHP üyeleri ile gönül verenlerin destekleri olursa mümkün olabilirdi. Zor olacağını, zor bir göreve soyunduklarını kendileri de biliyorlardı.
AKP ve CHP gibi finansal açıdan güçlü partilerle yarış yapacaklarını da biliyorlardı. Ancak önemli olan zoru başarmak olduğu inancı ile yola çıkmışlardı.
2009 yerel seçimlerinde Büyükşehir’de 5,7 oy oranı ile 21 bin 503 oy almıştı. Odunpazarında 9,2 oranıyla 18,928 oy almayı başarmıştı MHP adayı. Tepebaşında ise 13,8 oy oranı ile 22 bin 724 oy almayı başarmıştı.
2011 Genel Seçimlerinde ise MHP Eskişehir’de 73 bin 267 ol alarak bir milletvekili çıkardı. 2014 genel seçimlerinde de özellikle Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışında 73 bin oylarını koruyacakları inancı ile yola çıktılar.
KENDİ YOL ARKADAŞLARI OY VERMEMİŞ
Seçim sonuçlarını analiz ettiğimde MHP’liler kendi partilerine oy vermemişler. Nereden çıkardın bunu? Diye soracaklardır MHP’li dostlar.
Pazartesi günü Murat Sanlar ile karşılaştık dedim ya. Murat ile yarım saat dolaştık. Kimi görsek, ‘Muratcığım ben görevimi yaptım’ dedi. Yaşlı karı-koca, ‘Murat Bey oğlum seni sevdik. İnan oyumuzu sana verdik’ dediler. İki genç kızla karşılaştık.
‘Murat abi annemim-babamın üzerine yemim ederim ki oyumuzu size verdik’ diyerek üzüntülerini paylaştılar.
Bu örneği çoğaltabilirim.
O zaman aklıma şu geldi.
MHP ile ilgisi olmayanlar, Murat Sanlar’a sempati duyanlar oy vermişler. Yaşlı çift neden yalan söylesin ki? İki genç kız annesinin-babasının üzerine yemin ediyor.
Parti dışından çok büyük destek gelmiş Murat Sanlar’a. Demek ki kendi yol arkadaşları oy vermemişler.
Seçim bitti.
Kazananlar kaybedenler belli oldu. Yukarıda da belirttim. Murat Sanlar siyasette yola devam etmek istiyorsa yılmayacak, pes etmeyecek. Ahmet Ataç’ı örnek alarak yola devam edecek.
Bugün olmazsa yarın kazanma şansını yakalayabilir. Yaşı daha çok müsait gelecek için.